+7° - +22°
Kettős front

Idén is lesz béremelés az egészségügyben

Januártól 14 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére, novemberben pedig egy újabb 20 százalékos béremelés várható - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A januári emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása. 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben pedig további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban.

béremelés, egészségügy, egészségügyi szakdolgozók, egészségügyi szektor, egészségügyi bérfejlesztés
Összességében 72 százalékos emelés várható. Fotó: iStock

További emelések jönnek

"1 milliós fizetés kell az orvosoknak" - részletek!

A mostani 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben, 2022 januárjától pedig egy 30 százalékos alapbéremelés jön. Ez összességében 72 százalékos emelést jelent. Az alapbéremelés ráadásul minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek - például az ügyeletért és a túlmunkáért kapott díjak - emelkedését is.

Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére például mintegy 192 ezer forintról 234 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as, 261 ezer forintos alapbére pedig januártól közel 319 ezer forint lesz.


A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső