+13° - +25°
Nincs front

Hol tudnak az ápolók elhelyezkedni?

HáziPatika

2018. január 3-án számoltunk be róla, hogy sztrájk lehet az egészségügyben. Mostanra úgy tűnik, nem csökken a sztrájkhangulat.

Sztrájkot fontolgatnak

Az egészségügyiek körében csak "pulykapénznek" becézett, karácsonyra beígért bérkiegészítés elmaradása komoly elkeseredést váltott ki, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ágazatban ismét erősödik a sztrájkhangulat, tudtuk meg Kiss László ápolótól, az 5.12. Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnökétől - írja Szabadfold.hu.

egészségügy sztrájk munkabeszüntetés ápolók orvoselvándorlás, Nem csökken a sztrájkhangulat az egészségügyben
Nem csökken a sztrájkhangulat az egészségügyi dolgozók körében

Fokozza az elkeseredést, hogy a számos esetben egyik hónapról a másikra élő ápolók az ígéretnek bedőlve engedtek meg maguknak komolyabb karácsony előtti vásárlásokat - adósságba verve ezzel magukat. Mindez komoly mértékben hozzájárult a sztrájkhangulat kialakulásához.

Veszélybe kerülhetünk a munkabeszüntetés miatt?

Az ápolóké az egyik legrosszabbul fizetett szakma, ezért a bérminimum év elejei emelésével ismét előállt a képtelen helyzet, hogy a pályakezdők bére sok esetben ugyanannyi, mint az egészségünket évtizedek óta szolgáló ápolóké. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes részlegeknél - például intenzív osztály, sürgősségi ellátás, baleseti osztály - az ápolóknak természetesen eszükbe sem jut, hogy munkabeszüntetéssel bárki életét is kockáztassák. Más részlegeknél azonban a jogszabály által sztrájk esetében is előírt minimális szolgáltatás vita tárgya lehet, ennek mértékét rendre a bíróság szokta eldönteni.

A hetekben mérik fel a sztrájkhajlandóságot

Ettől függetlenül ezekben a hetekben méri fel a szakszervezet a sztrájkhajlandóságot az ágazatban, tudta meg a lap Kiss Lászlótól. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a nyomásgyakorlás más eszközeit is fontolgatják. Az egyik például a felmondások letétbe helyezése, időponthatáros aktivizálása.


Arra a kérdésre, hogy hol tudnának az ápolók elhelyezkedni, a következő választ kapták. "Külföldön nagyságrenddel magasabb jövedelemmel várják őket, ám ma már az ország elhagyására sincs szükségük, ha több pénzt szeretnének keresni: a kereskedelemben például azonnali elhelyezkedéssel ajánlanak számukra állást." Kiss László azonban reméli, hogy a döntéshozók belátják: az egészségügyben dolgozók, köztük a gazdasági és műszaki személyzet jövedelmének rendezését nem tolhatják tovább.

Nem illene visszaélni a még pályán lévő ápolók hivatásszeretetével, mert ennek valamennyien kárát láthatjuk, egyértelműsítette a szakszervezeti vezető.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső