Hazajönnének a kivándorolt orvosok

A magasabb fizetés csak egyik ok a sokból, amelyért a magyar orvosok szívesebben dolgoznak Nagy-Britanniában. Itthonról a megbecsülést hiányolják, külföldön pedig a képzéseket dicsérik a szakemberek.

Angliában és Magyarországon is dolgozó orvosokkal beszélgetett az Eurológus arról, hogy miért hagyják el tömegesen az országot az egészségügyi szakemberek. A magasabb fizetés a legnyilvánvalóbb érv, ám ez csupán az egyik ok a sok közül, a megkérdezettek szerint a fiatalokat a szervezett szakorvosképzés vonzza külföldre, a tapasztaltabbakat a megbecsülés hiánya űzi el itthonról. A hálapénzrendszert is komoly problémaként írják le a szakemberek.

Angliában nem egyszerű az élet

Nem olyan egyszerű az orvosoknak Angliában sem, sőt: keményen meg kell küzdeniük az előrehaladásért. A munkaerőpiacon hátrányba kerülnek azok, akik nem helyben végezték a szakorvosképzést, és a britek kilépése az EU-ból sem könnyíti meg a kelet-európaiak munkakeresését. 

Gyermekorvosaink az angliainál nehezebb feltételek között, ám többségükben a legkorszerűbb ismeretek alkalmazásával gyógyítanak - állt ki a hazai orvosok mellett egy botrányt kavart interjút követően a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A hazai egészségügyi dolgozók helyzetéről az alábbi cikkünkben tudhatnak meg többet!

Kelen Dorottya szerint - aki jelenleg Belgiumban él, de három és fél évig dolgozott Londonban újszülött-gyógyászként - nehéz a kezdés, mert a magyar egyetemeken az elméleti képzésen van a hangsúly, és kevés gyakorlati tapasztalatot szereznek. Ennek ellenére rögtön beosztják ügyeletre a szakorvosjelöltet, és komoly, felelősségteljes pozíciót kell ellátnia viszonylag kevés pénzért. Sokaknak pluszmunkát kell vállalniuk, a túlhajszoltság miatt pedig idő előtt kiégnek. Nagy-Britanniában ezzel szemben a gyakorlati képzés lépcsőzetesen épül föl, négy vizsgát kell közben letenni, a többi orvos pedig segít a beilleszkedésben, figyeli az előrehaladást, és állandó visszajelzéseket várnak, hogy így kerüljék el a kiégést.

A kelet-európai orvosoknak Angliában sem egyszerű érvényesülni
A kelet-európai orvosoknak Angliában sem egyszerű érvényesülni

A manchesteri kórházban dolgozó gyermeksebész, Rákóczy György szerint nemcsak attól lesz valaki jó orvos, hogy hány műtét van mögötte, hanem hogy mennyire tud önállóan gondolkodni. Magyarországon a jó orvos, a jó vezető mítoszában gondolkodnak, a rákszűréstől kezdve a szülés levezetéséig mindent szakorvos végez. Angliában szigorúan fel vannak osztva a feladatok: a rákszűrést a háziorvos végzi, a terhesgondozást egy szakápoló, a szülést a szülésznő. A magyar rendszer a betegnek kedvez abból a szempontból, hogy minimális hálapénzért nagyon jó ellátást kap, és mindent az orvostól. Nagy-Britanniában a protokoll koherens, követhető és tiszta rendszert hoz létre, ami az orvosnak könnyíti meg a helyzetét.

Következő megfontolandó szempont, hogy Angliában máshogy állnak a családalapításhoz: rövidebb ideig lehet például szülési szabadságon maradni. Igaz, hogy könnyebben vissza lehet menni félállásba dolgozni, akkor viszont a megkeresett pénzt el is költheti az anyuka bölcsődére, amely főleg Londonban súlyos összegeket emészt fel.


A legtöbb interjúalany szerint a magyar orvosok nagy része előbb-utóbb haza fog menni, és attól Magyarországnak lesz jobb. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelően fogadjuk őket: néhány külföldön töltött év után ugyanis nem könnyű a visszatérés, és a kórházak sem részesítik előnyben a külföldről hazaköltöző orvosokat. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső