Harcolnak, hogy érthetőek legyenek a kórházi leletek

Az InfoRádió kérésére az ombudsmanhoz fordul a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak érdekében, hogy a kórházi zárójelentéseket vagy az orvosi leleteket magyarul is megismerhessék a betegek.

Régebben a betegek kevesebbet foglalkoztak azzal, hogy konkrétan mi áll az orvosi leleteikben, kórházi zárójelentéseikben, mert eleve úgy gondolták, hogy nem nekik íródott, hanem az orvosuknak, aki majd annyit közöl belőle, amennyit jónak lát. De mára mindenki számára egyértelművé vált, hogy a saját állapotáról szóló információk ismerete alapvető jog, ráadásul sokkal könnyebb a fejlettebb információs környezet lehetőségei között értelmezni az orvosi dokumentumok tartalmát, annyira biztosan, hogy a betegek megpróbáljanak boldogulni ezzel a feladattal. Azonban ez nem mindig sikerül - írja az InfoRádió.

lelet
A vizsgálati eredmények mindenkit érdekelnek.  Érthető adatokat sürgetnek

Az InfoRádió több hallgatója is jelezte, hogy nem érti az orvosaitól kapott, kórházi zárójelentéseken vagy leleteken szereplő latin kifejezéseket, és kíváncsiak voltak, hogy miért ne lehetne magyarul feltüntetni a diagnózist ezeken a dokumentumokon.


"Nehéz kérdés, próbáltam tájékozódni. Orvosokat kérdeztem meg, mind elhajtottak. Nem találtam olyan orvost az ismeretségi körömben, aki azt mondta volna, hogy ez bölcs felvetés" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Lázár János szerint az orvosok azzal indokolták a latin nyelvű leleteket, hogy azok nem a betegnek, hanem annak az őt kezelő következő orvosnak szólnak.

A berögzült szokások miatt íródnak latinul, rövidítésekkel teletűzdelve a zárójelentések. Magyarországon senki nem vállalta fel eddig, hogy az orvosok írásban érthető nyelven kommunikáljanak a beteggel. Részletek! 

"Meg kell kérdeznem olyanokat is, akik az érem másik oldalához tartoznak. Alapjogi kérdés, hogy a betegnek milyen információhoz van joga a betegségével kapcsolatban. Szívesen veszek részt egy társadalmi akcióban, és meg is kérdezem az ombudsmant, mit gondol erről. Van egy szigorú szabályozása, de hogy a lelet ebbe a körbe a tartozik-e, arról kérni fogok egy állásfoglalást - fogalmazott Lázár János. A tárcavezető már egy szeptemberi Kormányinfón azt mondta, nyitott a konzultációra az ügyben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső