+18° - +38°
Nincs front

Halálra ítélik a gépekről lekapcsolt kisfiút

Alfie Evans, a lélegeztetőgépről lekapcsolt brit kisfiú története mára bejárta a világot. Most Beata Szydlo lengyel kormányfőhelyettes üzente meg az Európai Bizottságnak, hogy igenis foglalkozni kell a kisfiú ügyével. Alfie egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért bírósági döntés nyomán a napokban lekapcsolták az életben tartó gépekről.

Alfie Evanst kezelni kellene

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: A liverpooli gyermekkórházban kezelt, 23 hónapos Alfie-t hétfőn este kapcsolták le az életfunkcióit fenntartó gépekről, de azóta is életben van. A kisfiú egy súlyos, eddig nem diagnosztizált idegrendszeri betegségben szenved, amely az őt kezelő orvosok szerint visszafordíthatatlan, a hosszú távú életkilátásokat kizáró változásokat okozott az agyában.

"A halál civilizációja győzelemre áll"

Beata Szydlo társadalompolitikai ügyekért felelős lengyel kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök a lengyel közszolgálati televíziónak azt mondta: Alfie-t kezelni kellene. "Ma olyan pillanatban vagyunk, amikor Európa elhagyja az alapjául szolgáló keresztény értékeket" - jelentette ki, úgy értékelve az esetet, hogy "a halál civilizációja győzelemre áll"

A kisfiú szüleit Andrzej Duda lengyel elnök is támogatásáról biztosította.

Egy nappal korábban Andrzej Duda is azt írta Twitter-fiókjában: "Alfie Evanst meg kell menteni!" A lengyel elnök szerint a gépekről való lekapcsolást túlélő kisfiú "apró teste megmutatta, hogy az élet csodája erősebb lehet a halálnál". Talán csak "a döntéshozók egy kis jóakaratára van szükség" - írta Duda, jelezve, hogy a lengyelek imádkoznak a kisfiúért.

Alfie egy védtelen, kicsi és beteg ember

Csütörtök este Marek Kuchcinski lengyel házelnök is Twitter-bejegyzést tett közzé, melyben rámutatott: a brit címerben "Az Isten és a jogom" felirat szerepel. "Éppen erre a jelmondatra van joga Alfie Evansnak, aki nemcsak az Egyesült Királyság polgára, hanem Ember is. Védtelen, kicsi és beteg, de Ember" - fogalmazott a lengyel alsóházi elnök.

Romuald Kaminski varsói érsek Alfie-ért való imára hívta fel szerdán a katolikus egyház híveit.
A kisfiúval és szüleivel több tucat ember fejezte ki szolidaritását szerda este a varsói brit nagykövetség előtt. Bejelentésük szerint péntekig folytatják akciójukat. Mintegy ötezren írtak alá egy petíciót, amelyben azt kérik Andrzej Dudától, hogy adjon lengyel állampolgárságot Alfie Evansnak.

A kisfiú hétfőn már megkapta az olasz állampolgárságot, miután szülei elnyerték Ferenc pápa és az olasz hatóságok támogatását, hogy a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházba szállítsák Alfie-t. A brit fellebbviteli bíróság azonban szerdán megerősítette, hogy a kisfiú szállítását nem engedélyezik, mert "túl veszélyes lenne a fiú egészségi állapotára nézve".

"Nincs szó végstádiumról, agyhalálról"

Alfie-t korábban szülei kérésére megvizsgálta egy lengyel orvosnő, Izabela Palgan, aki szerdán a RadioWnet lengyel internetes rádiónak azt mondta: a mágneses rezonanciával végzett vizsgálat (MRI) eredménye, valamint az, hogy a kisfiú hétfő óta oxigénellátással támogatva, de önállóan lélegzik, arra vall, hogy nincs szó végstádiumról, agyhalálról. Alfie reagál az apja hangjára, néha kinyitja szemét, összeszorítja ajkát, ha cumit adnak neki - részletezte Palgan. Elfogadhatatlannak, az emberi és szülői jogokat sértőnek minősítette, hogy a fiút orvosi utasításra lekapcsolták az életben tartó gépekről, miközben lehetetlenné tették Olaszországba szállítását.


A brit bírósági döntést számos lengyel kommentátor elítélte. Grzegorz Górny, a Sieci konzervatív hetilap munkatársa csütörtökön "halálos ítéletnek" minősítette a döntést. Azt írta: a bíró, Anthony Hayden, az LGBTQ-jogokért küzdő jogászcsoport, a BLAGG (The Bar Lesbian and Gay Group) tagja egyebek között arról ismert, hogy az eutanázia híve. A kommentár szerint az eset a nyugati világ egyik fő problémájára ad példát, mégpedig arra, hogy a bírák nem jogi, hanem világnézeti alapon hoznak - Górny szerint önkényes - döntéseket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső