Félnek a Szent János Kórház átalakításától

HáziPatika

Mindenképpen szükség van a többmilliárd forintos felújításra, de sokan kizártnak tartják, hogy a tervezett pénz elég lesz. A SOTE Pulmonológiai Klinikájának új helyén pedig egyelőre csak por és sitteszsákok állnak.

Nagy a bizonytalanság és információhiány

Ha sikerrel jár a kormány Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakításáról szóló terve, a kormányzati ciklus végéig teljesen megújított, új szakmai koncepcióval dolgozó súlyponti kórház fogadná a budaiakat a jelenleg elkeserítő állapotban lévő épületkomplexum helyén - írja a hvg.hu. A kórházban dolgozók bizonytalansággal és információhiánnyal küzdenek, a helyzetet ismerők pedig kétlik, hogy a tervezett 9 milliárd forint elég lesz az átalakításokra.

A kormány tavaly harangozta be, hogy ebből az összegből nemcsak a régóta pusztuló Szent János épületeit, hanem eszközparkját is megújítja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt jelentette be, hogy súlyponti kórházat alakítanak ki a területen, amihez a pénz mellett hatalmas átszervezésre is szükség van - a jelek szerint ez utóbbival van több probléma.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/beazott_egy_muto_a_janos_korhazban_video/20171204145910
Elég lesz 9 milliárd az átalakításokhoz? (Fotó: 123rf)

Költözések és átépítés

Az átépítésekhez először a Semmelweis Egyetemnek ki kell költöznie a Kútvölgyi Klinikai Tömbből (itt lesznek majd a XII. kerületi szakrendelések), és a János egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikának is új helyre, a SOTE Tömő utcai épületébe kellene kerülnie idén június 30-áig. A hvg-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a SOTE sajtóosztálya is úgy nyilatkozott, hogy a munka jól halad, és a forrás biztosítása is megtörtént, azonban a lap több kórházi forrása szerint is "kizárt dolog", hogy a betegeket nyár végén már a VIII. kerületben fogadják, és attól is tartanak, hogy a változások szétbomlasztják a jól összeszokott orvosi csapatokat. A Tömő utcában egyelőre csak az építkezés nyomaival lehet találkozni - a tervek szerint a Pulmonológiai Klinika öt emeleten lesz, amelyek mindegyikét teljesen át kell alakítani, az épületben azonban még most is működnek szakrendelések, amelyeknek egyelőre nem találtak új helyet. A tavalyi kormányhatározat is számol ezzel az opcióval: ha valamilyen okból nem sikerül elköltöztetni a Pulmonológiai Klinikát, akkor december 31-ig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell helyezni.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben a 261 ágyon kívül kutatólaborok és gyógyszertár is van, és az itt dolgozóknak és a betegeknek év végéig kellene elhagyniuk az épületet - ők a SOTE különböző intézményeibe kerülnének, nem egy helyre, így egy ideig szűkösen lesznek. Az esetleges helyszűke miatt a kormány a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként a jövőben három ingatlant is vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben, és támogatják a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is.

A dolgozók is a sajtóból tájékozódnak

A költözéstől és átalakításától több dolgozó is tart. A lap egyik forrása szerint a legnagyobb probléma a bizonytalanság, ami miatt a fiatal szakorvosok is inkább más helyet választanak, és gondot jelent az is, hogy a Kútvölgyiben jól összeszokott orvoscsoportok dolgoznak, akik között megszakadna a kapcsolat a költözés miatt. Az átalakításokról a dolgozók is főként a sajtóból tájékozódnak, az információk így nem teljesen egyértelműek, és a betegek sem tudják, mi fog történni.

A Szent János Kórházra valóban ráfér az alapos felújítás: két éve az RTL Klub információi szerint nőgyógyászati műtéteket kellett törölni, mert a plafonról csöpögött a víz, korábban a pszichiátrián lett használhatatlan az orvosi szoba, a betegek is omladozó falak között feküdtek, és addigra az épület annyira megsüllyedt, hogy kívülről, gerendával kellett megtámasztani. Tavaly pedig a Magyar Narancs írt arról, hogy a boncterem felújításának elhúzódása miatt kilométereket kellett utaztatni a halottakat a fővárosban a Nyírő Gyula Kórházig.

Elég lesz a 9 milliárd?

A hvg.hu szerint a kérdés az, hogy minderre elég lesz-e a beígért 9 milliárd forint, amiből csak 500 milliót a tervezésre költenek, hiszen a Szent János legnagyobb problémája, hogy rengeteg különböző épületből áll, amelyek közül eddig csak egy-kettőt újítottak fel.

A helyszínen bejárást tartottak a kormány tagjai is - köztük Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter -, akiket a kórház új főigazgatója, Takács Péter kísért. Ő eddig az Emmi egészségpolitikai főosztályvezetőjeként dolgozott - a korábbi főigazgatót, Kázmér Tibort február végén mentették fel, mert a hírek szerint nem egyeztek elképzelései a fejlesztésekről. Arról egyelőre nincs információ, hogy az így létrejövő Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő pontosan mikor készül el, a kormányhatározat alapján pedig csak annyi biztos egyelőre, hogy a jelenlegi 800-as ágyszám 500-600-ra fog csökkenni, a rehabilitációs, krónikus és ápolási ágyak számát pedig 350-ben állapították meg. Az intézménynek a nap 24 órájában képesnek kell lennie a betegek fogadására és ellátására, ezért az orvosok és a nővérek leterheltsége ettől valószínűleg még nem lesz kisebb.


A lap forrásai között van, aki szerint az egész koncepciót elhibázták: "Most megvan a pénz, és ahhoz rendelik az elképzeléseket, pedig pont fordítva kellene, hogy legyen: előbb legyen az elképzelés, és utána a pénz. A Szent János komoly, nehéz beteganyagot ellátó kórház, és minden épület elképesztő állapotban van. A jelenlegi körülmények között el sem tudom képzelni, hogyan lenne rá elég egy ekkora összeg".

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső