Ez még tovább nehezíti a hazai betegellátást

HáziPatika

A koronavírus-járvány alatt azt kérték a 65 év feletti orvosoktól, saját érdekükben ne találkozzanak a betegekkel. Sokan azonban még azóta sem tértek vissza a gyógyításba.

"Hónapok kellenek, hogy az egészségügyben visszaálljon a rend"

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere egy videós interjúban nyilatkozta, hogy bár a hazai egészségügyi ellátás teljesen újraindult, optimális esetben még két hónap kell, mire visszatalál a régi ritmusba. További részletek itt.

A nyugdíjas orvosok harmada nem tért vissza a gyógyításbaírja a Népszava, emiatt pedig a lap szerint a szakrendeléseken és a háziorvosi praxisokban is egyre komolyabb létszámhiánnyal küzdenek, a betegek nehezen jutnak ellátáshoz. Ahogyan arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt a 65 év feletti orvosok nem találkozhattak betegeikkel, sokan emiatt kényszerszabadságot vettek ki, végleg nyugdíjba vonultak, vagy távmedicinában próbálták ellátni pácienseiket.

A vészhelyzet és az egészségügyi korlátozások feloldását követően sem állt azonban helyre a rend. A cikkben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva azt írták, a praktizáló gyógyítók harmada 60 év feletti, és "az elmúlt hetek tapasztalatai szerint közülük minden harmadik nem ment vissza korábbi állásába dolgozni". A lapnak egy vidéki kórház aneszteziológusa úgy fogalmazott, káosz van, és amíg nem lesz rend, megfontolja, hogy újra bemenjen-e.

idős orvosok, 65 év feletti orvosok, háziorvosi praxis
Vegyes a kép, van olyan idős orvos, aki a járvány alatt is végig praktizált, és olyan is, aki március óta nem. Fotó: illusztráció, Getty Images

Nemcsak a kórházakban, szakrendeléseken rossz azonban a helyzet, a háziorvosi praxisok jelentős részét is idős orvosok vitték. Fóton például hét praxisból csak kettőben dolgozik 65 év alatti orvos, így a sajátjukon kívül ötben kellett még kisegíteniük. Ezzel kapcsolatban Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója emlékeztetett, a háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik. Úgy fogalmazott, mivel nincs egyértelmű utasítás a járvány előtti rendszer visszaállítására, így vegyes a kép. "Van olyan 65 év feletti háziorvos, aki még ma sem dolgozik, mások részmunkaidőben fogadnak beteget, de van olyan kolléga is, aki végig dolgozott a vészhelyzet alatt" - idézi a verőcei háziorvosként is dolgozó Csernit a lap, aki szerint mostanra legalább 540 betöltetlen praxis van már az országban.


Nem mindenhol tehetik, tehették meg azonban az idős orvosok, hogy saját egészségük érdekében távol maradjanak a betegektől. Példaként Tiszaroff környékét említik, ahol fél tucat faluban egy hatvankét éves, két 67 éves, egy 71, és egy 81 éves doktor dolgozik. Ráadásul még sokszor maguk a háziorvosok sem tudják elérni a szakrendelőket, mert a sok helyen még mindig távkonzultációban működő ellátás miatt folyton foglaltak a vonalak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső