+7° - +22°
Kettős front

Ennyi érsebész hiányzik az egészségügyből

HáziPatika

Becslések szerint alig harmadannyi érsebész dolgozik ma Magyarországon, mint ahány szakemberre az optimális ellátáshoz szükség lenne.

A magyarországi amputációk, illetve az azokat követő halálesetek magas arányára figyelmeztetett a közelmúltban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) is. Részletek itt.

"Aki egy kicsit számol, annak nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon" - írta meg a Népszava. A cikk a Magyar Orvosok című szakmai lap legfrissebb számában megjelent adatokra hivatkozva kifejtette, hogy a tavalyi évben 119 olyan sebész dolgozott az országban, akik végeztek valamilyen szintű érsebészeti ellátást. Közöttük 71 orvos akadt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra fordította, ami igen alacsony szám, tekintve, hogy a szakmai grémium szerint legalább 180 érsebész szakorvosra lenne itthon szükség.

Az érsebészeti ellátás javításával számos végtagamputáció elkerülhető lenne
Az érsebészeti ellátás javításával számos végtagamputáció elkerülhető lenne (fotó: iStock)

A helyzet ráadásul várhatóan a közeljövőben sem fog javulni. A jelenlegi érsebészgárda átlagéletkora 53 és fél év, és míg a fiatal, 30-40 év közötti orvosok száma 16, addig a 60 és 70 közöttiek pont kétszer ennyien, 32-en vannak. Az elkövetkező hat év során körülbelül 33 orvos szerezhet ilyen szakvizsgát, tehát szerencsés esetben is csak a nyugdíjba vonuló kollégák helyettesítésére lesz elegendő az utánpótlás.


A Népszava kitért arra is, hogy miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban évente, addig csupán 9500-at tudnak elvégezni munkaidejükben az érsebészek. Csakhogy amennyiben a betegek nem kapják meg ezeket a kezeléseket, úgy könnyen megeshet, hogy amputálni kell az érintett végtagjukat. Egy fontos artéria beszűkülése, elzáródása esetén a környező szövetek és szervek nem jutnak elegendő mennyiségű vérhez, így idővel elhalnak. A 70 év feletti hazai lakosság egyötöde szenved olyan súlyos cukorbetegségtől és keringési betegségtől, amely potenciálisan amputációhoz vezet.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső