+11° - +28°
Nincs front

Elkezdik tervezni a fővárosi szuperkórházakat

HáziPatika

Még az idei évben megkezdődhet a három fővárosi szuperkórház tervezése - mondta el Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa.

A politikus a Magyar Időknek nyilatkozva kifejtette, kedden jelentek meg a centrumkórházakra vonatkozó tervpályázatok, amelyekre október 8-ig várják a jelentkezéseket. A három, egyenként 12 főből álló bírálóbizottság a beérkezett pályázatok közül választja majd ki azokat, amelyeket díjaznak, illetve meg is vásárolnak. Ezek felhasználásával kezdődhet el később a konkrét tárgyalásos közbeszerzési eljárás a nyertesekkel. A pályázat eredményhirdetése december 7-én lesz, ezután pedig elkészülhetnek az első látványtervek is.

A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül
A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül

Pályázatot az Európai Unió területéről bármely - kellő referenciákkal rendelkező - építész-tervezőiroda benyújthat. Cserháti Péter szerint Magyarországon 15-20 olyan iroda működik, amely képes lehet megfelelni a szigorú elvárásoknak. A három centrumkórház megtervezése összesen 12,5 milliárd forintba kerül: ezért cserébe már beárazott projekteket, úgynevezett kiviteli terveket várnak.


Mint azt korábban megírtuk, a három létesítményből kettő már meglévő egészségügyi intézmények helyén jön létre, így a dél-pesti szuperkórház a Haller utcai kardiológiai intézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet összeköltöztetésével, az észak-pesti pedig a Honvédkórház és a Podmaniczky utcai telephely összeköltöztetésével. A dél-budai centrumkórház a XI. kerület Dobogó városrészében épül fel. Az eredeti tervek szerint a központokban minden adott lesz a teljes körű, folyamatos és legmagasabb szintű 24 órás ellátáshoz, ennek köszönhetően egyik centrumból sem lehet majd beteget más intézménybe küldeni. A főváros teljes kórházi struktúrája 2025-re újulhat meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső