+10° - +26°
Nincs front

Életmentő eszközt kapott a koraszülött klinika

Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

Magyarországon évente csaknem 8000 koraszülött jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat speciális koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának csak egy darabja volt.

Mikortól tartanak életben egy koraszülött babát?

A koraszülött babák életben tarthatóságának alsó határát országonként eltérően határozzák meg. Korábbi cikkünkben azt foglaltuk össze, hazánkban mi a gyakorlat erre vonatkozóan.

Az intézmény megfelelő felszereltsége már csak azért is fontos, mert a klinika koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban COVID-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Így az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött édesanyák koraszülöttjeit is.

Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images
Hazánkban évente közel 8000 baba koraszülöttként jön a világra. Fotó: Getty Images

Mint egy mozgó intenzív osztály

A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is - áll a Mészáros Csoport közleményében. "Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható - házon belül « a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a COVID-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk" - fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa. 


Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette azt is, hogy miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső