+13° - +31°
Nincs front

Elektromos autókat kapnak a kórházak

Kormányzati támogatással 249 elektromos autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházaknak. Emellett folyamatban van a működtetésükhöz szükséges, 135 állomásból álló töltőhálózat fejlesztése is - közölte Gondos Miklós,a központ főigazgatója.

Jönnek a környezetbarát buszok - olvassa el a részleteket!

Az új autókat már több gyógyintézmény is megkapta és használatba vette. A kórházakat csak az üzemben tartás és a casco biztosítás költségei terhelik. A teljesen felszerelt, nyári és téligumi-szettel, navigációs rendszerrel és más extrákkal ellátott elektromos autók hatótávolsága kétszáz kilométer. Ezeket az intézmények a telephelyek közötti közlekedésre, vér- és eszközszállításra, a szakemberek utaztatására és helybeni ügyintézésre is használhatják.

A tervek szerint 2030-ban már a kormányzati autóflotta 30 százaléka elektromos gépjárművekből áll majd. Ehhez az elképzeléshez illeszkedik a jelenlegi 3 milliárd forint értékű kórházi autóbeszerzés is - közölte Gondos Miklós.

elektromos autó, kórházi ügyek, kórházi fejlesztés, flotta,
Kilenc elektromos autót adtak át Nyíregyházán. Fotó: MTI/Balázs Attila

Nagy előrelépést jelent

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi kórházban 9, a kisvárdai gyógyintézményben pedig 2 autó áll szolgálatba, továbbá a régió minden gyógyintézménye részesült a járműbeszerzésből. Az autókat ügyeletes és készenlétes orvosok szállítására is jól lehet majd használni - ismertette Suba László, az ÁEEK észak-alföldi térségi igazgatója.

Az ország egyik legnagyobb integrált gyógyintézményében van értelme és helye az elektromos autóknak - emelte ki az autók átadásakor Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Mint mondta, a telephelyekre telepített töltők segítségével a nyírségi megyeszékhely száz kilométeres körzetében működő nagykállói, fehérgyarmati, mátészalkai és vásárosnaményi kórházakat és szakrendelőket egyaránt kiszolgálják majd ezek a gépkocsik.


További fejlesztések

Az autók mellett azt a több mint 300 millió forint értékű, uniós támogatású beruházást is átadták, amely révén fejlesztették a tagkórházak fizioterápiás járóbeteg-szakellátásait. Az infrastrukturális programrész során átalakították és akadálymentesítették a legnagyobb betegforgalmú nyíregyházi szakrendelő épületének bejáratát és belső tereit, új fizioterápiás helyiséget alakítottak ki és felújították a meglévőket, rekonstrukciót végeztek a fehérgyarmati és mátészalkai szakrendelőkben, a beszerzések keretében pedig több mint kétszáz kisebb és nagyobb értékű orvostechnikai eszközt vásároltak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső