+7° - +22°
Kettős front

Együttműködhet az állami és a magánegészségügy

Az állami és a magánegészségügyi ellátás együttműködésének világos szabályozása jelentősen enyhítene az egészségügy nehézségein - véli a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete.

A két egészségügyi rendszer hatékony együttműködése lényegesen javíthatna például a munkaerőhiány problémáján is - fejtette ki Leitner György, az egyesület elnöke. A Primus azt javasolja, hogy alakítsanak ki egy új finanszírozási modellt, amely az egymást kiegészítő közösségi és magánfinanszírozásra épül.

egészségügy, állami egészségügy, állami ellátás, magánegészségügy, ellátás, kezelés, együttműködés
A két egészségügyi rendszer hatékony együttműködésére lenne szükség. Fotó: iStock

Ezen kellene változtatni

Van, ahol az állam fizeti a magánkórházi kezelést is - részletek itt!

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, a bővülés évi 4-5 százalék. A magánszolgáltatók forgalma évi 300 milliárd forint, ugyanakkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy - hívta fel a figyelmet Leitner György. A szakmai egyesület álláspontja szerint a magánszolgáltatói szürkezóna kifehérítésére, a paraszolvencia progresszív csökkentésére és a két szektor között a felelősségi viszonyok tisztázására van szükség. Elengedhetetlennek tartják továbbá a vállalatok érdekeltségének megteremtését is. Ennek érdekében azt javasolják, hogy a gazdálkodó szervezetek által a munkavállalóiknak vásárolt egészségügyi szolgáltatások is elszámolhatóak legyenek.

Minősített magánegészségügyi szolgáltatók

Eddig kilenc magánegészségügyi szolgáltató teljesítette a komplex auditon és próbavásárláson alapuló minősítési folyamatot, és szerezte meg az egyesület által alapított Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet - ismertette a Primus elnöke. Mint mondta, nem kaphatja meg a védjegyet az a vállalkozás, amely a próbavásárláskor nem ad számlát vagy hálapénzt fogad el. Kizáró ok továbbá, ha hiányoznak a szükséges engedélyek, feketén foglalkoztatják a dolgozókat, illetve ha a szolgáltatónak nincs felelősségbiztosítása. Az értékelést független auditorok végzik. A védjegyet elnyert szolgáltatók listája a szervezet oldalán érhető el.


Az egyesület 13 vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatót tömörít. A tagok összesen 25 milliárd forint árbevételt értek el 2018-ban, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be a központi költségvetésbe.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső