Drasztikusan rövidültek a várólisták

17,2 milliárd forintot fordítottak négy év alatt a várólisták csökkentésére - a legnagyobb változás a térdprotézis-beültetéseknél érzékelhető.

Európa élvonalába kerültünk a várólisták hosszát tekintve: van olyan műtét, amelynek harmadára csökkent a várakozási ideje . Ugyanakkor bár a betegek a rövidebb várakozási idő érdekében másik kórházban is kezeltethetnék magukat, nem élnek a lehetőséggel - írja a magyarhirlap.hu

Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára tegnap elmondta: míg 2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, addig ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem csupán a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is rövidebb lett.

2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent
2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent

A változás az államtitkár szerint leginkább a térdprotézis-műtéteknél érzékelhető: egy-egy ilyen beavatkozásra az eddig megszokott átlagos kilencszázhat nap helyett csak háromszázhatvannyolcat kell várni. A csípőprotézis-műtétek várakozási ideje hatszázötvennyolc napról háromszáznégyre csökkent, a szürke hályog műtétekre pedig kétszázkilencven helyett kilencvennégy napra adnak időpontot.

Közel 28 ezer ember vár valamilyen műtéti ellátásra Magyarországon, de hogy mennyit, a beavatkozás típusától függ. Míg egy gerincstabilizáló műtét esetén több mint egy évre jegyeznek elő, egy mandulaműtétre körülbelül másfél hónapot kell csak várni. Kíváncsi, milyen műtétre kell a legtöbbet várni? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint Magyarországnak sikerült Európa élmezőnyébe jutnia, ugyanis több nagy országot megelőzve Nagy-Britanniával került egy szintre. "Bár Dánia és Olaszország még mindig lehagy minket várólisták tekintetében, jó pozíciónk van" - hangsúlyozta Velkey. Nyilvánvalóan akad még tennivaló, folyamatosan javítani kell a programot, de összességében nagy eredményt ért el Magyarország - tette hozzá.


Bár van lehetőség arra, hogy a betegek másik intézményben kezeltessék magukat, és korábban műtsék meg őket, ezzel nem szívesen élnek, hiszen ragaszkodnak az orvosukhoz. Ezért - összegzett az elnökhelyettes - ez a fajta felkínált kedvezmény nem hozott áttörő javulást.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső