Csökkentek a kórházi várólisták

HáziPatika

Minden harmadik beteg szürke hályog műtétre várt szeptemberben a kórházi várólistákon. A legtürelmesebbeknek a gerincstabilizáló operációra várakozóknak kell lenniük: átlagosan egy évet kell várni egy ilyen műtétre.

Szeptemberben 27 149 beteg volt a kórházi várólistákon: a sor eszerint 350 fővel csökkent augusztushoz és 1600-zal júliushoz képest. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint továbbra is szürke hályog műtétre várnak a legtöbben: minden harmadik betegnek, 10 316 főnek van szüksége rá,  amelyre szeptemberben átlagosan 98 napot vártak - számol be róla a Világgazdaság.

Az adatok szerint 2013-hoz képest még így is harmadára csökkent a várakozási idő ezeknél a műtéteknél, a térdprotézis-műtéteknél pedig 440 nappal kell kevesebbet a várólistán tölteniük a betegeknek, mint a négy évvel ezelőtt várakozóknak.

szurkehalyog
A szürke hályog műtéteknél a leghosszabb a várakozás

Nagy eltérések

A budapesti X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 433 beteg szerepel a szürke hályog műtét várólistáján - nekik átlagosan 74 napot kell várniuk, amíg például a Kanizsai Dorottya Kórház több mint 500 betege nagyjából 231 napot várakozhat. A leghosszabb várakozási idővel a gerincstabilizáló műtét, a térdprotézis-műtét és csípőprotézis-műtét esetén kell számolni, hiszen utóbbinál 305, míg gerincstabilizáló és térdprotézis-műtét esetén 350 napnál is több lehet a várakozás. Viszont a NEAK adatai szerint a gerincdeformitás-műtéteknél két hónap alatt csaknem száz nappal csökkent az átlagos várakozási idő. Ennél a műtétnél a Pécsi Tudományegyetemen több mint 560 nap lehet a várakozási idő, míg például a Békés Megyei Központi Kórházban lényegében nincs várólista.


A magánszektorokhoz fordulnak

A betegek többsége a hosszú várólisták miatt választja a magánszolgáltatókat a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet adatai szerint. A tavalyi, 2400 milliárd forintos teljes hazai egészségügyi költés 2021-re várhatóan eléri a 3000 milliárd forintot. A magánellátást felkereső betegek fele szakorvoshoz megy, minden harmadik beteg pedig diagnosztikai vizsgálat miatt keres fel egy képalkotó labort. A betegek a legtöbb pénzt fogászatra, képalkotó-vizsgálatokra, nőgyógyászatra, laborvizsgálatokra, illetve bőrgyógyászatra költik. Alkalmanként a legnagyobb összeget - átlagosan mintegy 17 ezer forintot - a fogorvosnál hagyják, ezt követi a nőgyógyász, ahol alkalmanként átlagosan 11 ezer forintot fizetnek a páciensek. A magánegészségügyi kiadások terén évi 4-5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők: idén a becslések szerint 904 milliárdot, 2021-ben pedig már 1100 milliárdot költenek a magyarok magánorvosra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső