+10° - +25°
Nincs front

Béremelést kérnek az egészségügyi szakdolgozók is

HáziPatika

Az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű bérrendezést kérnek az egészségügyi szakdolgozók. A koronavírus-járvány miatt az ő terheik is folyamatosan növekednek, a bizonytalan jövőkép pedig komoly feszültségeket generál a szakdolgozói közösségekben.

Ahogy arról korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy soha nem látott orvosbéremelés jön a közeljövőben. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) erre reagálva azt írta honlapján, hogy üdvözlik a döntést, mindemellett úgy vélik, a MESZK tagjainak is jogos igénye az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés. "Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy az 1684/2018. (XII.17.) Kormányhatározatban foglalt - 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó - bérfelzárkóztató programjavaslat nem alkalmas ezen elv megvalósítására. Ez a kormányzati döntés egy 2016-ban megkezdett bérfelzárkóztatási program, amelyet a Covid járvány napjainkra felülírt" - olvasható a szövegben.

Az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű bérrendezést kérnek az egészségügyi szakdolgozók.
Az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű bérrendezést kérnek az egészségügyi szakdolgozók. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Kiemelték: tapasztalva az aktív fertőzöttek számának jelentős emelkedését a COVID-19-járványban, egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáikra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot. A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben.

A béremelésnek 2023-ig folytatódnia kellene

Koronavírus: ennyi egészségügyi dolgozó kapta el itthon - olvasson tovább!

A fekvőbeteg-ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő, teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55 ezer fő (ez egy olyan statisztikai szám, mely magában foglalja a tartósan távollévőket, pl. betegállomány, CSED, GYED, GYES, GYET, fizetés nélküli szabadság stb. is). Mint azt a MESZK aláhúzta: ahhoz, hogy ez a szám ne csökkenjen tovább, a további tárgyalások kiindulási alapjának a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblájának kell lennie. Határozott kérésük ezen kívül, hogy 2021-ben is legyen szakdolgozói béremelés (minimum 50 százalék), amely 2022-ben, illetve 2023-ban is folytatódjon az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.

A MESZK prioritásnak tartja, hogy a pótlékrendszer felülvizsgálatra kerüljön, és mielőbbi jelentős pótlékalap-emelés valósuljon meg (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené.


Ugyancsak jogos igény az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak - írja a MESZK. Mindezek mellett kiemelten kell foglalkozni a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, -rehabilitáció és hospice-ellátás területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok-fizioterapeuták stb. alkalmazásának, megtartásának kérdésével.

Az időjárás is befolyásolhatja, mikor tetőzik a koronavírus-járvány - részleteket az nlc.hu cikkéből tudhat meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső