Béremelés: csalódottak az egészségügyiek

HáziPatika

Elkeseredettek az egészségügyi bérígéret miatt az ágazati dolgozók, ezért egyeztetést kezdeményeztek a kormányzattal. Nem értik például, hogy az orvosokat és a műszakiakat egyáltalán érinti, a szakdolgozók pedig az összegszerűséget nem látják tisztán.

Régóta tárgyal a kormányzat az érdekképviseletek vezetésével az egészségügyi ágazat béremeléséről, a kabinet ülését követő tájékoztatón azonban más hangzott el, mint amiben zárt ajtók mögött megegyeztek - írja a népszava.hu

Béremelés az egészségügyben - mindenki elégedetlen?
Béremelés az egészségügyben - mindenki elégedetlen? Fotó: 123rf

Mi lesz az orvosokkal?

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke például elszomorítónak és megdöbbentőnek nevezte a lapnak adott nyilatkozatában, hogy  a kormány nem döntött az orvosok, és a műszakiak bérének emeléséről. Hozzátette: hosszú hónapok óta egyeztettek a tárcával, ezért is érthetetlen, és óriási elkeseredést okoz az, ami történt, illetve nem történt meg.

Az orvosi fizetésekről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.

Kormányzati matematika

A kormányszóvivő szerint az ápolók és a szakdolgozók bére idén júliustól 8 százalékkal, jövőre 14 százalékkal, 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal nő. Ez 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azonban nem tudja értelmezni a számokat. Azt mondta: a kormányszóvivő 35 milliárdban állapította meg a 2019-re szánt bérfejlesztési összeget, ám ez sokkal nagyobb keret, mint amennyire a bejelentett béremeléshez szükség van.  Annak a havi költsége, 2,4-2,6 milliárd forint, azaz az év végéig összesen 12,5 milliárd lenne.


A kamarai vezető szerint az is probléma, hogy a most bejelentett intézkedések alapján 4-5 ezer ember nem kap majd kézhez több pénzt. A januári garantált bérminimum korrekciókkal ugyanis a bértábla alsó része "összecsúszott". Azaz, a kezdő is épp annyit vihet haza, mint a már több éve pályán lévő.  Ha most júliusban nyolc százalékos emelés lesz, akkor sokan mindössze papíron kapnak majd egy új besorolást. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső