+18° - +38°
Nincs front

Az orvoshiány ennyire súlyos probléma

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a német egészségügyi rendszerben. A friss adatok szerint a kórházak túlnyomó többségénél nemcsak orvosokból, hanem ápolókból sincs elég.

Egy mostanában készült felmérés szerint, a németországi kórházak 51 százaléka ugyan nyereséggel zárta 2018-at, további 9 százalék pedig nullszaldós, attól még a munkaerő-utánpótlás továbbra is általános gond.

kórház, kórházi ügyek, egészségügyi ellátás, kórházi ellátás, munkaerőhiány, orvoshiány, ápolóhiány
Több ezer orvosi és ápolói állás betöltetlen. Fotó: iStock

17 ezer ápoló és 3 ezer orvos hiányzik

Megbénulhat a kórházi ellátás itthon - részletek itt!

A probléma súlyosságát jól szemlélteti például az, hogy az intézmények 78,8 százalékában nincs elég ápoló, és országszerte 17 ezer ápolói állásra keresnek jelentkezőt. A legsúlyosabb helyzet a legnagyobb, 600-nál több ágyat üzemeltető kórházakban alakult ki. Ezeknek az intézményeknek ugyanis a 95,2 százaléka ápolóhiánnyal küzd.

A kórházak 75,8 százalékát ráadásul orvoshiány is sújtja, és országszerte mintegy 3300 teljes munkaidős orvosi állás betöltetlen. A munkaerőhiány miatt minden harmadik intézményben szűkíteni kellett az ellátást.


A 2017-es adatok szerint Németországban 1942 kórház működik, a legnagyobb csoport - 700-nál is több intézménnyel - a magánkórházaké. A létesítmények együttvéve 497 ezer ágyat működtetnek. A teljes munkaidőben dolgozó kórházi orvosok száma 160 ezer körüli, az ápolók pedig mintegy 330 ezren vannak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső