+10° - +25°
Nincs front

Amikor a saját szervünk már nem elég

HáziPatika

Tavaly rekordszámú, 505 szervátültetés történt Magyarországon, amiből 327-et a Semmelweis Egyetem végzett. A múlt évben több mint 160 veseátültetés, 80-nál több májátültetés és mintegy 60 szívátültetés történt az egyetem klinikáin. A közelmúltban pedig egy végstádiumú májcirrózistól (májzsugorodástól) szenvedő nő életét mentették meg a szakemberek.

A 61 éves betegen elvégzett sikeres beavatkozás volt az ezredik májtranszplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának történetében. Az egyetem egyébként európai szinten is az egyik legnagyobb transzplantációs betegellátó intézmény: szívtranszplantáció terén a 2., vese- és májátültetés esetében pedig a 4-5. helyen áll. A cél, hogy öt éven belül valamennyi úgynevezett szolid szerv (szív, vese, máj, tüdő, hasnyálmirigy) vonatkozásában a dobogóra, egy szerv esetében pedig az első helyre kerüljön az egyetem. Mindez a betegek érdekét szolgálja, így ugyanis több lehetőségük lesz a minőségi életre - olvasható az intézmény oldalán.

májátültetés, szervátültetés, szervtranszplantáció, májtranszplantáció, Semmelweis Egyetem
Minden szervtranszplantáció komplex és összehangolt együttműködést kíván. Fotó: iStock

Összehangolt munka szükséges

A szervátültetés egy rendkívül összetett gyógyító tevékenység, amely magas szintű szakmai tudást és modernebb technológiát igényel. "Minden szervtranszplantáció komplex és összehangolt együttműködést kíván a műtétben résztvevő szakemberektől, így volt ez az ezredik beteg májtranszplantációjánál is" - hangsúlyozta Dr. Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója.

Odaadjuk-e másnak a szerveinket? Részletek egy korábbi cikkünkben!

Mint mondta, a májcirrózistól szenvedő beteg operációja tele volt kihívásokkal, de jól sikerült. A beteg már jól van, a májfunkciója teljesen normális, jelenleg a sebészeti osztályon lábadozik. Az egyetemi klinikákon 3500 transzplantált beteg utógondozására is lehetőség van, így ebben a 61 éves páciens is részt vesz majd.


Az egyetem most a gyermektranszplantáció és az élődonoros szervátültetések továbbfejlesztését tervezi. De egyre nagyobb figyelmet kap az úgynevezett "Split program" is, amelynek lényege, hogy a beültetésre kerülő májat két részre osztják, így egy szerv adományozásával egy felnőtt és egy gyermek életét menthetik meg. A Semmelweis Egyetemen az idei évben (szeptember 15-éig) 115 vese, 58 máj, 43 szív és 3 hasnyálmirigy átültetése történt meg. Ezek mellett pedig 13 tüdőtranszplantációt is elvégeztek az Országos Onkológiai Intézettel együttműködve.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső