A legeladósodottabb kórházak

HáziPatika

Február végére meghaladta a 22 milliárd forintot a 2018 elejére (elméletben) adósságmentesített magyar kórházak adósságállománya. A tartozások a szokottnál is masszívabban, 3,8 milliárddal gyarapodtak egy hónap alatt - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Tovább nőtt a kórházak adóssága

Február végére újabb 3,8 milliárddal nőtt a fekvőbeteg intézmények adóssága, ezzel a kifizetetlen számlák értéke meghaladta a 22 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt, a konszolidációt követően csak március végére érte el ezt a szintet (22,7 milliárd forint) az adósság - írja cikkében a Napi.hu.

Tovább nőtt a kórházak adóssága, Honvédkórház kórházak adóssága kórházak adósságrendezés adósságállomány betegellátás
Még tovább növekedett a kórházak adóssága

A MÁK adataiból kitűnik, hogy a megszokottan legtöbb tartozást felhalmozó Honvédkórház idén még egyik hónapban sem kezdett adósságot duzzasztani, azaz az intézmény szokásos 4-500 milliós havi növekménye nélkül is "sikerült" akkora gyarapodást produkálnia az intézményeknek, mint korábban.

Nem sikerül az adósságrendezés?

Nem utal pozitív változásra a tartozásállomány lejárat szerinti szerkezete. A 3,8 milliárdos havi pluszból majdnem 1,6 milliárd forintnyi a 60 napnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák értékét gyarapította, amely így 6 milliárd forint fölé nőtt. Azaz két hónappal a konszolidáció után a tartozásállomány több mint 27 százaléka, 6,1 milliárd forint régóta fennálló tartozás.

Tavaly november végén 56 milliárdos kórházi adósságkonszolidációt harangozott be az egészségügyért felelős államtitkár. Később kiderült, ebből a kórházak 44 milliárdot kapnak, úgymond a működés támogatására, 30 napon túl lejárt tartozásaik rendezésére. A november végi, 46,8 milliárdos lejárt tartozásállomány a rendezés után, december végére mégis még mindig 15,4 milliárdon állt, benne 8,7 milliárdos 30 napon túli lejáratú tartozással.


Az adósságrendezésnél a kórházaknak juttatott pénzt nemcsak a lejárt számlák összege alapján számolták ki, hanem bizonyos szempontrendszert használva súlyozásnak az egészségpolitikai célokat is figyelembe vették.

Három kórház tartozik a milliárdos adósok klubjához:

  • a Péterfy Sándor utcai kórház (1,7 milliárd),
  • a Szent János (1,06 milliárd)
  • és a Békés megyei kórház (1,08 milliárd).

A dobogósokhoz közel áll még a maga 964 milliós adósságával a Bajcsy kórház. A havi növekedésben a Péterfy és a Dél-pesti kórház áll az élen 250, illetve 254 milliós plusszal - írja a lap.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső