A kórházak ennyi adósságot halmoztak fel

HáziPatika

Évente kétszer legyen kórházi konszolidáció, amíg nem rakják rendbe a kórházak finanszírozását - javasolja az Orvostechnikai Szövetség.

Ezermilliárd forintból lehetne orvosolni az egészségügy helyzetét a Magyar Orvosi Kamara szerint. Részletek itt.

A Magyar Államkincstár október végi adatai szerint 54,2 milliárd forint tartozás halmozódott fel az egészségügyben, az adósok között vannak járó- és fekvőbetegellátó, egészségügyi háttérintézmények és klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is. Az 54,2 milliárdból 0,1 milliárd az állammal szembeni tartozás, míg 54,1 milliárd a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, ez utóbbiban 2,1 milliárd forint államháztartáson belüli - írta meg a Világgazdaság.

Több tízmilliárd forint adósságot halmoztak fel idén is az egészségügyi intézmények
Több tízmilliárd forint adósságot halmoztak fel idén is az egészségügyi intézmények

A lapnak nyilatkozó Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint idén megszakadni látszik az a többéves gyakorlat, hogy az év végén kórházkonszolidáció keretében rendezik az egészségügyi intézmények által felhalmozott adósságot. Emiatt beszállítókat képviselő három tagszervezet levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, remélve, hogy mihamarabb hozzájuthassanak követeléseikhez. Rásky László szerint ugyanakkor éppen a kórházkonszolidáció szoktatta rá az egészségügyi intézményeket, hogy az év második felében kifizetetlen számlákat halmozzanak fel.


Mivel az Orvostechnikai Szövetség szerint az adósságkonszolidáció az adósságot felhalmozókat jutalmazza, a jól gazdálkodókat pedig bünteti, ezért a szervezet változtatások javasol: évente kétszer - augusztus végén és decemberben - legyen konszolidáció, amíg nem teszik rendbe a kórházak finanszírozását. Az elmúlt évek során rendszerint 50 milliárd forint körüli összegre duzzadt az érintett intézmények adóssága. Ennek alapján az évente kétszeri, 20-25 milliárd forintos adósságrendezéssel a kórházak beszállítóit is meg lehetne nyugtatni.

A cikk teljes formában a Világgazdaság keddi számában jelent meg.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső