+17° - +39°
Nincs front

A kórházak adóssága így csökkenhet

Összesen 79,4 milliárd forintot kapnak a kórházak az egészségügyi fejlesztések megvalósítására és az adósságállomány csökkentésére - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

A finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy 15,7 milliárd forinttal növekszik a járóbeteg-ellátás finanszírozása, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatóak. A fekvőbeteg-ellátásra 17,7 milliárd forint jut, ami szintén az előbb említett korlát feletti ellátásokat fedezi majd. Ezek mellett további 3,15 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

Segítséget kapnak az egészségügyi intézmények
Segítséget kapnak az egészségügyi intézmények. Fotó: iStock

Rendezik az adósságok egy részét

80 milliárd is lehet a kórházak tartozása - részletek itt!

A fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak adósságállományát tudják rendezni. Ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg: a kormány most nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról. A Pénzügyminisztérium továbbá pénzügyi felügyelőt is kirendelt ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amely a legrosszabb gazdasági helyzetben vannak.

A cél, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki hasonló helyzetek a kórházakban - ehhez azonban szükség lehet a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározására és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatására. "Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő" - magyarázta Gulyás Gergely.


A mostani kormányzati támogatás és a kórházi beszállítók által jelzett 70 milliárd forintos adósságállomány között csaknem 10 milliárd forintos a differencia, mivel a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátások számára biztosított finanszírozásemelés összesen 20 milliárd forint értékben a tartozások kiegyenlítését is lehetővé teszi - tette hozzá a miniszter.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső