+10° - +25°
Nincs front

A betegellátást veszélyezteti a hálapénz

HáziPatika

A betegellátás minőségének veszélyeztetése miatt sürgősen meg kellene szüntetni a hálapénzt - mondta Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában nyilakozott, ahol a többi között elmondta,  hogy a hálapénz kivezetéséhez szükséges béremelésnek nyoma sincs a 2019-es költségvetésben, ezért sürgős tárgyalásokra volna szükség.

A betegellátást veszélyezteti a hálapénz
A betegellátást veszélyezteti a hálapénz

A közvélekedés általában az, hogy a hálapénz adása biztosíték arra, hogy jobb ellátást kapunk azoknál, mint akik nem adnak. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "ez egy téves paradigma. Számtalan olyan példa van, amikor nem fordult elő paraszolvencia és lényegesen jobb ellátást kapott az adott páciens, mint egy másik helyen az, aki tolta a borítékot". Éger hangsúlyozta, hogy a hálapénz adása állandó egyenlőtlenséget is teremt. 

Csakis egy pártokon átívelő program, egy nemzeti közös minimum rángathatná ki katasztrofális állapotából a hazai egészségügyet - véli Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Részletekért kattintson!

"A hálapénzt egy cezúrával, egy vágással kellene megszüntetni, és onnantól kezdve szankcionálni kellene az adót és kapót egyaránt ahhoz, hogy valóban ez érdemben kivezethető legyen. Ez az egyetlen érdemi módszer" - tette hozzá az kamara elnöke.


A kamara álláspontjában is szerepel a hálapénz megszüntetése, beleírták abba a hat pontba, amit a területi szervezetek tanácsa megfogalmazott idén májusban. "A paraszolvencia mielőbb, egyszer s mindenkorra kivezethető és szankcionálható legyen" írták, amihez megfelelő béremelést igényel a kamara. A kormány 2019-es költségvetésben viszont ennek a törekvésnek nyoma sincs.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső