Kis kedvencek

Miért akarjuk halálra dögönyözni a kiscicát?

HáziPatika

Egy aranyos kisállat vagy kisbaba láttán legtöbbünk ellenállhatatlan vágyat érez, hogy jó alaposan összedögönyözze. A kutatók ezt a jelenséget cukiságagressziónak nevezték el, és az okát is megmagyarázzák.

Ha meglátunk egy cuki kisállatot, és az jut eszünkbe, hogy legszívesebben halálra dögönyöznénk, akkor ne ijedjünk meg - az érzés teljesen normális, és már kutatások is foglalkoztak vele. A tudomány cukiságagressziónak nevezi az aranyos dolgok láttán belőlünk előtörő intenzív érzelmeket, amelynek az egyik legfontosabb feladata, hogy visszarántson minket a realitás talajára.

Milyen az, aki érzelmi analfabéta?

Az alexitímia egy kóros személyiségjegy, amelynek alanyai az érzelmileg felfokozott helyzetekben csupán a testi tünetek észlelésére képesek. Képtelenek szavakba önteni, mit érezhetnek, sőt, lényegében alig vannak tudatában érzelmi életüknek. Kattintson a részletekért!

Miért vált ki agressziót a cukiság?

Katherine Stavropoulos, a Kalifornia Egyetem kutatója a jelenség mögött álló agyi folyamatokat térképezte fel. Felméréséhez a Yale Egyetem korábbi kutatását használta, amely megállapította, hogy az emberekben sokkal nagyobb mértékű a cukiságagresszió az állatkölykök, mint a kifejlett állatok láttán. Hasonló érzéseket vált ki a kisbabák fotója is, főleg, ha azokat még aranyosabbá szerkesztik, például nagyobb szemet vagy szélesebb homlokot szerkesztenek nekik. 

Az újabb kísérlet során Stavropoulos speciális érzékelőkkel (elektroenkefalogrammal) vizsgálta 54 résztvevő agyi folyamatait, miközben állatok (kölykök és kifejlett példányok) és babák hagyományos, illetve még aranyosabbra szerkesztett fotóit nézegették. Az érzékelő az elektromos impulzusokra figyelve képes érzékelni, hogy a fotók látványa milyen agyi folyamatokat indít be. Emellett az alanyoknak is le kellett írniuk, hogy milyen érzéseket váltottak ki belőlük a látottak - például alig bírják ki, hogy meg ne fogják, vagy védelmezni szeretnék.

A cuki kisállatok látványa heves érzelmeket vált ki belőlünk
A cuki kisállatok látványa heves érzelmeket vált ki belőlünk

Az eredmények alapján a kisállatok látványa sokkal hevesebb érzéseket váltott ki, mint a felnőtt példányoké, míg a hagyományos kisbabás fotók nagyjából ugyanolyan hatást értek el, mint a megszerkesztettek. Az agytevékenységek rögzítésekor pedig az látszott, hogy az agyi jutalmazórendszer és az érzelmi szabályozásért felelős agyi terület is aktivizálódott.


A szakember szerint ez utóbbira evolúciós okokból lehet szükség. A jutalmazórendszer az aranyos és védtelen lények oltalmazására buzdít, az érzelmi szabályozásért felelős rész azonban meggátolja, hogy túlontúl megrészegítsenek az érzéseink. A cukiság látványára keletkező agresszív érzelem is egyfajta ellensúlyt képez, amely a rózsaszín ködből próbál visszarántani minket a valóságba. Elősegíti például, hogy a csecsemőjét kézben tartó anya tisztább fejjel, hatékonyan el tudja végezni a feladatait, és túllépjen azon, hogy a baba egyébként milyen elviselhetetlenül aranyos.

Forrás: Frontiers Science News

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag