ZYTOBAKT 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz

ZYTOBAKT 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Zytobakt és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A piperacillin a "széles spektrumú penicillin antibiotikumok" néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Nagyon sokféle baktériumot képes elpusztítani. A tazobaktám képes megakadályozni, hogy néhány ellenálló baktérium a piperacillin hatását túlélje. Ez azt jelenti, hogy ha a piperacillint és a tazobaktámot együttesen alkalmazzák, akkor többfajta baktériumot képesek elpusztítani.
A Zytobakt-ot felnőttek és serdülők olyan, baktériumok okozta fertőzéseinek kezelésére alkalmazzák, amelyek az alsó légutakat (tüdő), a húgyutakat (a veséket és a húgyhólyagot), a hasüreget, a bőrt vagy a vért érintik. A Zytobakt alkalmazható az alacsony fehérvérsejtszámmal (a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállással) járó bakteriális fertőzések kezelésére.
A Zytobakt-ot a 2-12 éves kor közötti gyermekek hasüregi fertőzéseinek kezelésére alkalmazzák, például vakbélgyulladás, hashártyagyulladás (a hasüregben lévő szerveket borító hashártya és folyadék gyulladása) és az epehólyag (epeutak) fertőzései esetén. A Zytobakt alacsony fehérvérsejtszámmal (a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállással) járó, baktériumok által okozott fertőzésektől szenvedő betegek kezelésére is alkalmazható.
Bizonyos súlyos fertőzésekben kezelőorvosa mérlegelheti a Zytobakt és más antibiotikumok kombinációban történő alkalmazását.
2. Tudnivalók a Zytobakt alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Zytobakt-ot:
- ha allergiás a piperacillinre vagy a tazobaktámra.
- ha allergiás a penicillinekre, cefalosporinokra vagy más, béta-laktamáz enzim gátló néven ismert antibiotikumokra, mert akkor allergiás lehet a Zytobakt-ra is.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zytobakt alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel,
- ha allergiás. Ha különböző dolgokra allergiás, azt feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy más egészségügyi szakembernek, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert.
- ha már hasmenése van, vagy ha a kezelés alatt vagy után hasmenése alakul ki. Ebben az esetben azonnal szóljon kezelőorvosának vagy más egészségügyi szakembernek. Ne vegyen be semmilyen hasmenés elleni szert anélkül, hogy azt előbb megbeszélné kezelőorvosával.
- ha alacsony a káliumszint a vérében. Lehet, hogy kezelőorvosa a gyógyszer beadása előtt ellenőrizni akarja a veséi működését, és lehet, hogy a kezelés ideje alatt rendszeresen vérvizsgálatokat fog végeztetni.
- ha vese- vagy májbetegsége van, vagy művesekezelés alatt áll. Lehet, hogy kezelőorvosa a gyógyszer beadása előtt ellenőrizni akarja a veséi működését, és lehet, hogy a kezelés ideje alatt rendszeresen vérvizsgálatokat fog végeztetni.
- ha a fokozott véralvadás elkerülése érdekében bizonyos gyógyszereket szed (úgynevezett véralvadásgátlókat) (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Zytobakt" c. részt, ebben a betegtájékoztatóban), vagy ha a kezelés ideje alatt bármilyen váratlan vérzés jelentkezik. Ebben az esetben azonnal tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
- ha a kezelés ideje alatt görcsrohamai alakulnak ki. Ebben az esetben tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
- ha úgy gondolja, hogy új fertőzése alakult ki, vagy a meglévő súlyosbodott. Ebben az esetben tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
- ha Ön nátriumszegény étrenden él.
2 évnél fiatalabb gyermekek
A biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt a piperacillin/tazobaktám alkalmazása 2 évnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Zytobakt
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a piperacillinnel és a tazobaktámmal.
Közéjük tartoznak:
- a köszvényre szedett gyógyszer (probenecid). Ez meghosszabbíthatja azt az időt, ami alatt a piperacillin és a tazobaktám kiürül a szervezetéből.
- a véralvadásgátló vagy a kialakult vérrög kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. heparin, warfarin vagy acetilszalicilsav).
- az izmok műtét alatti ellazítására szolgáló gyógyszerek. Mondja el kezelőorvosának, ha általános érzéstelenítés előtt áll.
- metotrexát (daganatos megbetegedés, ízületi gyulladás vagy pikkelysömör kezelésére alkalmazott gyógyszer). A piperacillin és a tazobaktám meghosszabbíthatja azt az időt, ami alatt a metotrexát kiürül a szervezetéből.
- az olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér káliumszintjét (pl. a vízhajtó tabletták vagy néhány daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer).
- más antibiotikumokat (tobramicint, gentamicint vagy vankomicint) tartalmazó gyógyszerek. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha veseproblémái vannak.
A laboratóriumi vizsgálatokra gyakorolt hatások
Ha vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Zytobakt-ot kap.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egyéb egészségügyi szakemberrel, mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert.
Kezelőorvosa eldönti majd, hogy a Zytobakt alkalmas-e az Ön kezelésére.
A piperacillin és a tazobaktám a méhen vagy az anyatejen keresztül bejuthat a gyermek szervezetébe. Ha szoptat, kezelőorvosa eldönti majd, hogy a Zytobakt alkalmas-e az Ön kezelésére.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zytobakt alkalmazása várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Zytobakt nátriumot tartalmaz
A Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz készítmény 9,4 mmol (216 mg) nátriumot tartalmaz.
Ezt kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Zytobakt-ot?
Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek egy infúzióban (30 percig tartó cseppinfúzió) az egyik vénájába beadni ezt a gyógyszert.
Adagolás
Az Önnek adott gyógyszer adagja attól függ, hogy milyen betegséggel kezelik, hány éves, és van-e vesebetegsége, vagy nincs.
Felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők
A készítmény szokásos adagja 4 g/0,5 g piperacillin/tazobaktám, 6-8 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe).
2-12 éves korú gyermekek
Hasüregi fertőzésben szenvedő gyermekeknél a szokásos adag 100 mg/12,5 mg/testtömeg-kilogramm piperacillin/tazobaktám, 8 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe). Alacsony fehérvérsejtszámú gyermekeknél a szokásos adag 80 mg/10 mg/testtömeg-kilogramm piperacillin/tazobaktám 6 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe).
Kezelőorvosa a gyermeke testtömege alapján fogja kiszámítani az adagot, de az összdózis nem haladja meg majd a maximális 4 g/0,5 g Zytobakt-ot.
Addig fogja majd a Zytobakt-ot kapni, amíg a fertőzés tünetei teljesen el nem múlnak (5-14 nap).
Vesebetegségben szenvedő betegek
Lehet, hogy kezelőorvosának csökkentenie kell a Zytobakt adagját vagy a beadás gyakoriságát. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa vérvizsgálatot is akar végezni, hogy meggyőződjön arról, hogy a kezelés a helyes adaggal történik, különösen akkor, ha ezt a gyógyszert hosszú ideig kell kapnia.
Ha az előírtnál több Zytobakt-ot kapott
Mivel a Zytobakt-ot egy orvostól vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől fogja megkapni, ezért nem valószínű, hogy rossz adagot kapna. Mindazonáltal, ha mellékhatásokat, például görcsrohamokat észlel, vagy úgy gondolja, hogy túl sokat kapott, azonnal szóljon kezelőorvosának.
Ha kimaradt Önnél egy adag Zytobakt
Ha úgy gondolja, hogy nem kapott meg egy adag Zytobakt adagot, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal forduljon orvoshoz, ha a Zytobakt alábbi mellékhatásainak bármelyikét tapasztalja, amelyek súlyosak is lehetnek.
A Zytobakt súlyos mellékhatásai (a gyakoriság zárójelben szerepel):
- súlyos bőrkiütések (Stevens-Johnson szindróma, hólyagos bőrgyulladás (bullózus dernatítisz) (nem ismert), hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatítisz) (nem ismert), bőrleválással járó súlyos bőrreakció (toxikus epidermális nekrolízis) (ritka)), melyek kezdetben úgy néznek ki, mint vöröses céltáblaszerű pontok vagy körkörös foltok, gyakran egy hólyaggal a középpontjukon. Egyéb jelek lehetnek még a szájüregben, torokban, orrban, végtagokon, nemi szerveken jelentkező fekélyek, valamint a kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szemek). A kiütések nagy területre kiterjedő hólyagosodássá vagy a bőr hámlásává súlyosbodhatnak, és akár életveszélyesek is lehetnek.
- súlyos, akár végzetes kimenetelű allergiás állapot (eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció), amely érintheti a bőrt és még fontosabb, hogy egyéb, bőr alatti szervekre, például a vesére és a májra is kiterjedhet.
- lázzal kísért bőrbetegség (akut generalizált exantémás pusztulósis), amelyben számos apró, folyadékkal telt hólyag jelentkezik a megduzzadt és kivörösödött nagy bőrterületeken.
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek duzzanata (nem ismert)
- légszomj, zihálás vagy légzési nehézségek (nem ismert)
- súlyos bőrkiütés vagy csalánkiütés (nem gyakori), viszketés, vagy bőrkiütés (gyakori)
- a szem és a bőr besárgulása (nem ismert)
- vérsejtek károsodása (a tünetek lehetnek: légszomj amikor nem számít rá, vörös vagy barna színű vizelet (nem ismert), orrvérzés (ritka) és kis pontokkal jelentkező véraláfutás (nem ismert)), a fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése (ritka)
- súlyos vagy hosszan tartó hasmenés, melyet láz vagy gyengeség kísér (ritka)
Ha az alábbi mellékhatások bármelyike súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen mellékhatást észlel, erről tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakembereket.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek):
- hasmenés
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- élesztőgombák által okozott fertőzés
- a vérlemezkék számának csökkenése, a vörösvérsejtek vagy a vérfesték/hemoglobin mennyiségének csökkenése, kóros laboratóriumi értékek (pozitív direkt Coombs teszt), a véralvadási idő megnyúlása (megnövekedett aktívált parciális tromboplasztin idő)
- a vérfehérjék mennyiségének csökkenése
- fejfájás, álmatlanság
- hasi fájdalom, hányás, hányinger, székrekedés, gyomorrontás
- a májenzimek szintjének emelkedése a vérben
- bőrkiütések, viszketés
- kóros veseműködést jelző vérvizsgálati eredmények
- láz, az injekció beadásának helyén jelentkező reakció
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopénia,), a véralvadási idő megnyúlása (megnövekedett protrombin idő)
- a vér kalciumtartalmának csökkenése, vércukorszint csökkenés
- alacsony vérnyomás, a vénák gyulladása (az érintett terület érzékeny vagy vörös), bőrvörösség
- a vérfesték lebomlási termékének (bilirubin) megnövekedett mennyisége
- vörösödéssel, csalánkiütéssel járó bőrreakciók, bőrléziók kialakulása
- ízületi- és izomfájdalom
- hidegrázás
-.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése (agranulocitózis), orrvérzés
- súlyos vastagbél-fertőzés
- a bőr felső rétegének leválása az egész testfelületen (toxikus epidermális nekrolízis)
- a száj belső felületét borító nyálkahártya gyulladása
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának súlyos mértékű csökkenése (páncitopénia), a fehérvérsejtek számának csökkenése (neutropénia), a vörösvérsejtek számának csökkenése, idő előtti lebomlásuk vagy szétesésük következtében, kis pontokként jelentkező véraláfutás, megnyúlt vérzési idő, a vérlemezkék megnövekedett száma, a fehérvérsejtek egy bizonyos típusának megnövekedett száma (eozinofília)
- allergiás reakció és súlyos allergiás reakció
- májgyulladás, a bőr és a szemfehérje besárgulása
- az egész testre kiterjedő súlyos allergiás reakció, ami bőr- és nyálkahártya kiütésekkel, hólyagosodással, valamint különböző bőrkiütésekkel kísérve jelentkezik (Stevens-Johnson szindróma), súlyos allergiás állapot, ami a bőrt, valamint más szerveket, például a vesét és a májat is érinti (eizinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció), számos, apró, folyadékkal telt hólyag, amelyek láz kíséretében jelentkeznek a duzzadt és kivörösödött, nagy kiterjedésű bőrterületeken (akut generalizált exantémás pusztulózis), hólyagosodással járó bőrreakció (bullózus dermatítisz)
- gyenge veseműködés, és veseproblémák
- a tüdőbetegség egy formája, melyben a fehérvérsejtek egyik típusa (eozinofilek) megnövekedett számban jelenik meg a tüdőben.
A piperacillin-kezelés a cisztikus fibrózisban szenvedő betegeknél gyakrabban okozott lázat és bőrkiütést.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zytobakt-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás bármilyen látható jelét észleli.
Bontatlan injekciós üveg:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Elkészített oldat:
Az elkészített oldat kémiai és fizikai stabilitása 25 °C alatt, 8 órán keresztül, vagy hűtőszekrényben tárolva (2-8 °C-on) 48 órán keresztül bizonyított.
Hígított infúziós oldat:
A feloldást követően az elkészített oldat további hígításához kompatibilis oldószerek egyikével, a javasolt hígítási térfogatokban történő hígítást követően, a hígított infúziós oldatok felhasználásra kész állapotban kémiai és fizikai stabilitásukat 25 °C-on 24 órán át, míg hűtőszekrényben, 2 °C-8 °C között tárolva 48 órán át bizonyítottan megőrzik.
Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal beadásra, akkor a felhasználásra kész állapotban a felhasználás előtt történő tárolás idejéért és annak körülményeiért a felhasználó a felelős. Ez normális esetben hűtőszekrényben (2-8 °C-on) való tárolás esetén nem lehet több 24 óránál, kivéve, ha a feloldás/hígítás ellenőrzötten és validáltan aszeptikus körülmények között történt.
Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármilyen fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zytobakt?
- A készítmény hatóanyagai a piperacillin és a tazobaktám.
4 g piperacillin (nátriumsó formájában) és 0,5 g tazobaktám (nátriumsó formájában) injekciós üvegenként.
Milyen a Zytobakt külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz: fehér vagy csaknem fehér színű por injekciós üvegben.
Kiszerelés: 1 darab vagy 10 darab injekciós üveg.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 10x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21770/02

ZYTOBAKT 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: piperacillin, tazobactam

ATC: Piperacillin és enziminhibitor

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 27042 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 27042 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

anthrax, baktériumok

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, tüdő- és légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )