TRANSLARNA 250 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz

TRANSLARNA 250 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Translarna és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Translarna egy ataluren nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.
A Translarna-t egy specifikus, a normális izomfunkciót érintő genetikai hiba következtében kialakuló, Duchenne-féle muszkuláris disztrófia kezelésére alkalmazzák.
A Translarna-t olyan 5 éves vagy idősebb betegek kezelésére alkalmazzák, akik képesek járni. A Translarna-kezelés előtt a kezelőorvosa ki fogja vizsgálni Önt és gyermekét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a betegség alkalmas-e az ezzel a gyógyszerrel történő kezelésre.
Hogyan hat a Translarna?
A Duchenne-féle muszkuláris disztrófiát genetikai változások okozzák, amelyek miatt a megfelelő izomműködéshez szükséges, disztrofin nevű izomfehérje kórossá válik. A Translarna lehetővé teszi a működő disztrofin termelését, és hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez.
2. Tudnivalók a Translarna szedése előtt
Ne szedje a Translarna-t:
- ha allergiás az atalurenre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha bizonyos antibiotikum-kezelést, például gentamicint, tobramicint vagy sztreptomicint kap vénás injekció formájában.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kezelőorvosának vérvizsgálatot kellett végeznie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az Ön betegsége alkalmas-e a Translarna-kezelésre. Ha Önnek máj- vagy vesebetegsége van, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a máj- és veseműködését.
Kezelőorvosa 6-12 havonta megvizsgálja az Ön vérében a lipidszinteket (zsírok, például koleszterin és trigliceridek) és a veseműködését. Kezelőorvosa 6 havonta ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását, ha Ön kortikoszteroid tartalmú gyógyszert szed.
Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazza a gyógyszert 5 éves kor alatti gyermekeknél, mivel azt ebben a betegcsoportban nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Translarna
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen ne szedje a Translarna-t injekcióban adott gentamicin, tobramicin vagy sztreptomicin antibiotikumokkal! Ezek hatással lehetnek a veseműködésre.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

Ezeket a gyógyszereket a Translarna-val együtt nem vizsgálták, így kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fokozott megfigyelés alatt tartja Önt.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Ha Ön a Translarna szedése alatt esik teherbe, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, mivel a Translarna szedése a terhesség vagy a szoptatás alatt nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha szédül, ne vezessen gépjárművet, ne kerékpározzon, és ne kezeljen gépeket!
3. Hogyan kell szedni a Translarna-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Translarna az alábbi hatáserősségeket tartalmazó tasakokban kapható: 125 mg, 250 mg és 1000 mg ataluren tasakonként. Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze pontosan elmondja Önnek, hogy pontosan hány tasakot és milyen hatáserősségűeket kell bevennie az egyes alkalmakkor.
A Translarna adagja az Ön testtömegétől függ. Az ajánlott adag 10 mg/testtömeg-kilogramm (ttkg) reggel, 10 mg/ttkg délben és 20 mg/ttkg este (összeadva a teljes napi adag 40 mg/ttkg).
A gyógyszert folyadékkal vagy félfolyékony étellel elkeverve, szájon át kell bevenni.
Csak akkor nyissa ki a tasakot, amikor beveszi a gyógyszert, és használja fel a tasak teljes tartalmát. A granulátumot 30 ml folyadékkal (víz, tej, gyümölcslé) vagy 3 evőkanál félfolyékony étellel (joghurt vagy almaszósz) keverje össze. Jól keverje el az elkészített adagot, mielőtt beveszi azt. A folyadék vagy félfolyékony étel mennyisége az Ön kedve szerint növelhető.

A Translarna-t naponta háromszor, reggel, délben és este kell bevenni. A reggeli és a déli adagok között 6 órának, a déli és esti adagok között szintén 6 órának, az esti és a következő napi első adag között pedig 12 órának kell eltelnie. Például beveheti a Translarna-t reggel 7 órakor a reggelivel, délután 1 órakor az ebéddel, majd este 7 órakor a vacsorával.
A Translarna szedése alatt rendszeresen igyon vizet vagy más folyadékot, hogy elkerülje a kiszáradást.
Ha az előírtnál több Translarna-t vett be
Ha a javasolt adagnál több Translarna-t vett be, forduljon kezelőorvosához.
Enyhe fejfájás, hányinger, hányás vagy hasmenés jelentkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a Translarna-t
Ha a Translarna bevételével a reggeli vagy déli dózis esetén kevesebb mint 3 órát, az esti dózis esetében pedig kevesebb mint 6 órát késett, vegye be az adagját. Ne felejtse el időben bevenni a következő adagot!
Ha a Translarna bevételével a reggeli vagy déli dózis esetén több mint 3 órát, az esti dózis esetében pedig több mint 6 órát késett, ne vegye be az adagját. De a következő adagot időben vegye be!
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Fontos, hogy a helyes adagot vegye be. Amennyiben a javasolt adagnál többet vesz be, lehet, hogy a Translarna nem csökkenti olyan hatásosan a tüneteket.
Ha idő előtt abbahagyja a Translarna szedését
Ne hagyja abba a Translarna szedését anélkül, hogy megbeszélné ezt kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Translarna szedését követően az alábbi mellékhatások közül egy vagy több jelentkezhet Önnél:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-et érinthetnek)
- Fejfájás
- Émelygés
- Hányás
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
- Csökkent étvágy
- Fogyás
- Szédülés
- Magas vérnyomás
- Köhögés
- Orrvérzés
- Székrekedés
- Hasmenés
- Bélgázosság
- Reflux
- Kellemetlen érzés a gyomorban
- Hasfájás
- Kiütés
- Kar- vagy lábfájdalom
- Veseciszta
- Kórosan gyakori vizelés
- Önkéntelen vizelés
- A szokásostól eltérő vizeletszín
- Láz
- Fáradtság
Nem ismert gyakoriság (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Vérzsírszint-emelkedés
- Vesefunkciós paraméterek emelkedése
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Translarna-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Az elkészített adagot közvetlenül az elkészítés után be kell venni. Amennyiben nem veszi be, az elkészített adagot hűtőben (2 °C - 8 °C) történő tárolás esetén az elkészítés után 24 órán belül, szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) történő tárolás esetén 3 órán belül meg kell semmisíteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Translarna?

A Translarna három hatáserősségben kapható, ezek 125 mg, 250 mg, illetve 1000 mg hatóanyagot, úgynevezett atalurent tartalmaznak. Egyéb összetevők: polidextróz (E1200), makrogol, poloxamer, mannitol, (E421), kroszpovidon, hidroxietil-cellulóz, mesterséges vanília aroma (maltodextrin, mesterséges ízesítők és propilén-glikol), vízmentes, kolloid szilícium-dioxid (E551), magnézium- sztearát.
Milyen a Translarna külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Translarna fehér-törtfehér granulátum belsőleges szuszpenzióhoz, tasakokban.
A Translarna 30 tasakot tartalmazó csomagolásban kapható

Kiszerelés: 30x tasakban

Törzskönyvi szám: EU/1/13/902/002

TRANSLARNA 250 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PTC Therapeutics, Limited

Hatóanyag: ataluren

ATC: Ataluren

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

A Házipatika még ezeket ajánlja Önnek:

Kapcsolódó betegségek ( balesetek és sérülések, reumatológiai megbetegedések )