RINGER LAKTÁT-HARTMANN TEVA oldatos infúzió

RINGER LAKTÁT-HARTMANN TEVA oldatos infúzió betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ringer laktát - Hartmann Teva oldatos infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúzió elektrolitok izotóniás oldata. A készítmény összetevői és azok koncentrációja olyan módon lett megválasztva, hogy hasonlítson a vérplazmáéhoz.
A Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúzió alkalmazható folyadékpótlásra, hirtelen vagy hosszabb idő alatt, fokozatosan kialakult folyadékvesztés eseteiben. Égési és egyéb eredetű sérülést követően, műtét alatti folyadékpótlásra, a keringő vértérfogat csökkenésével, vérzés következtében kialakuló sokkos állapotok bevezető kezelésére, napi folyadék- és elektrolit szükséglet fedezésére valamint úgynevezett metabolikus acidózis kezelésére.
Vivőoldatként elektrolit koncentrátumok és kompatibilis gyógyszerek beadásához alkalmazható.
2. Tudnivalók a Ringer laktát - Hartmann Teva oldatos infúzió alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúzió:
Az oldat alkalmazása ugyan általában veszélytelen, azonban nem adják be Önnek, amennyiben:
- az Ön vértérfogata vagy a szervezetében levő folyadék térfogata magasabb mint a normálérték,
- szöveti vizenyője azaz ödémája van,
- kevés vizeletkiválasztódással vagy vizelet visszatartással járó súlyos veseelégtelensége van,
- nem kompenzált szívelégtelenségben szenved,
- a kálium, nátrium, kalcium vagy klorid vérszintje nagyon magas,
- súlyos májkárosodásban szenved,
- súlyos laktát-anyagcsere zavara van, vagy vérében már kórosan magas a laktát szint,
- szérum sav-bázis egyensúlyának szabályozása kóros,
- digitálisz kezelésben részesül.
- Újszülötteknek és csecsemőknek a máj éretlensége miatt nem adható.
A Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Amennyiben Ön szív- vagy tüdőbetegségben szenved, nagyobb mennyiségű infúziót csak folyamatos ellenőrzés mellett fog kapni.
A kezelés során a vér elektrolitok szintjét, sav-bázis egyensúlyát és a máj laktát metabolizmusát a kezelés során ellenőrzik.
Amennyiben Ön a következő állapotok valamelyikében szenved, a készítmény körültekintő alkalmazását megelőzően, valószínűleg ellenőrző vizsgálatokon kell majd részt vennie, mely során megállapítják, hogy adható-e Önnek a készítmény:
- (az oldat nátrium tartalma miatt) nátrium visszatartással együtt járó állapotok, mint pl. magas vérnyomás, szívelégtelenség, szöveti vizenyő (ödéma), vesebetegség, különösen terhesség alatt (pre-eklampszia), vagy az aldoszteron nevű hormon kórosan magas plazmaszintje esetén,
- (az oldat kálium tartalma miatt) szívbetegséggel illetve kórosan magas kálium szinttel együtt járó állapotok (vesebetegség, heveny vízvesztés (dehidráció), vagy jelentős szöveti károsodás, mint pl. súlyos égési sérülések esetén),
- (az oldat kalcium tartalma miatt) vesebetegség, vagy emelkedett D-vitamin szinttel járó betegségek esetén, mint pl. némelyik bőrbetegség,
- (az oldat laktát tartalma miatt) a laktát anyagcsere zavarával járó májkárosodás vagy cukorbetegség esetén.
Közölje orvosával, amennyiben az imént felsorolt állapotok valamelyikében szenved, vagy a múltban valamelyik előfordult Önnél!
Egyéb gyógyszerek és a Ringer laktát-Hartmann Teva oldatos infúzió
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek és a Ringer laktát-Hartmann TEVA oldatos infúzió kölcsönhatásba lépnek egymással, ezért együttadásuk nem javasolt. Amennyiben Ön a felsorolt gyógyszerfajták valamelyikét szedi, valószínűleg nem kap infúziós kezelést ezzel a készítménnyel:
- (az oldat nátrium tartalma miatt) szteroid hormon és karbenoxolon készítmények, melyek nátrium és víz visszatartást okoznak
- (az oldat kálium tartalma miatt)
- káliummegtakarító vízhajtó készítmények (amilorid, spirolakton, triamteren önállóan, vagy kombinációban),
- angiotenzin-konvertáló enzim gátló készítmények és angiotenzin II receptor blokkolók,
- takrolimusz és ciklosporin.
Ezek a gyógyszerek növelik a plazma kálium szintjét, mely egyidejű vesebetegség esetén halálos lehet.
- (az oldat kalcium tartalma miatt)
- digitálisz (szív működését segítő gyógyszerek), melyek hatása kalcium jelenlétében fokozódik, és ez súlyos, illetve végzetes szívritmuszavarokat okozhat
- tiazid vízhajók vagy D-vitamin készítmények, melyek jelentősen megemelik a plazma kalcium szintjét kalcium együttes adása esetén.
- Bifoszfonátok, fluoridok, fluorokinolonok és tetraciklinek, melyek kalciummal együtt adva kevésbé szívódnak fel.
- (az oldat laktát tartalmának esetleg a sav-bázis egyensúlyra gyakorolt hatása miatt)
- A savas karakterű gyógyszerek, mint pl. a szalicilátok, a barbiturátok és a lítium, gyorsabban ürülnek a vesén keresztül.
- A bázikus karakterű gyógyszerek, mint pl. a szív működését segítő gyógyszerek és a pszichostimulánsok, lassabban ürülnek.
Fenti felsorolásban a készítményeket hatóanyagtartalmuk, hatásmechanizmusuk alapján csoportosítva említjük, és nem a gyógyszer védjegyzett (kereskedelmi) nevén. Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az Ön által szedett többi gyógyszerrel együtt alkalmazható-e a Ringer laktát-Hartmann TEVA oldatos infúzió, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát.
Terhesség, szoptatás és termékenység:
Szoptatás alatt a készítmény külön megszorítás nélkül alkalmazható.
Az elektrolit és folyadékháztartást ellenőrizni kell, így a készítmény a terhesség és a szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható.
A kalcium átjut a méhlepényen és kiválasztódik az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásai nem ismertek.
3. Hogyan kell alkalmazni a Ringer laktát - Hartmann Teva oldatos infúziót?
A Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúziót a gondozását végző egészségügyi szakember vagy orvos adja be.
A gyógyszert infúzió formájában közvetlenül a vénába adják. A beadott infúzió mennyiségét és sebességét az orvos az Ön klinikai állapotának, korának megfelelően határozza meg.
Ha az előírtnál több Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúziót kapott:
Túl sok infúzió, vagy túl gyors beadás folyadék és nátrium túltelítődéshez vezethet, mely a szövetek vizenyősödésének veszélyével járhat, különösen károsodott vesefunkció esetén.
Bármilyen kálium tartalmú folyadék túladagolása hiperkalémiához vezethet (túl magas plazma káliumszint), melynek tünetei a következők:
- bizsergő érzés a végtagokban,
- szívritmuszavar, akár szívmegállás is előfordulhat,
- izomgyengeség, bénulás,
- zavartság.
Bármilyen kalcium tartalmú folyadék túladagolása hiperkalcémiához vezethet (túl magas plazma kalciumszint), melynek tünetei a következők:
- étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom illetve székrekedés,
- izomgyengeség,
- mentális problémák,
- túlzott szomjúságérzés, nagy mennyiségű, híg vizelet termelődése, kalcium lerakódás a vesékben, vesekő,
- szívritmuszavarok, kóma.
Bármilyen laktát tartalmú folyadék túladagolása hipokalémiához vezethet (túl alacsony plazma káliumszint), melynek tünetei a következők:
- hangulati zavar,
- fáradékonyság, izomgyengeség,
- légszomj,
- szívritmuszavar.
Amennyiben közérzetében változás állna be a készítmény alkalmazásának ideje alatt vagy azt követően, azonnal szóljon a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek!
Orvosa a megfelelő módon fog eljárni. Amennyiben valamilyen gyógyszert adtak az infúziós oldathoz, a túladagolás tünetei az egyidejűleg alkalmazott gyógyszertípustól is függeni fognak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Ringer laktát - Hartmann TEVA oldatos infúzió is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Ringer laktát - Hartmann TEVA oldatos infúzió alkalmazásakor az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakran (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): elektrolit-háztartásbeli zavarok.
Ritkán (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): allergiás reakciók vagy anafilaxiás/anafilaktoid tünetek mint helyi vagy egész testet érintő csalánkiütés, bőrpír, égető érzés, viszketés, izzadás, arc és/vagy nyaki ödéma.
Orrnyálkahártya duzzanat, köhögés, tüsszentés, hörgőgörcs, nehézlégzés, mellkasi nyomás vagy mellkasi fájdalom, túlságosan gyors vagy lassú szívverés, láz, a szúrás helyének elfertőződése, fájdalma, az infúzió érpályán kívülre juttatása helyéről induló vérrögképződés (trombózis), illetve visszérgyulladás és túltöltés (túl sok folyadék bevitele a szervezetbe).
Nagyon ritkán (10000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): szorongás, pánikroham, a laktát okozta alkalózis görcsrohamot válthat ki.
Túltelítődés és szívelégtelenség szívbetegségek vagy tüdőödéma esetén fordulnak elő.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ringer laktát - Hartmann Teva oldatos infúziót tárolni?
Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után nem szabad alkalmazni a Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúziót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Kizárólag tiszta oldat használható.
A megbontott infúziót félretenni és később felhasználni tilos!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ringer laktát- Hartmann TEVA oldatos infúzió?
A készítmény hatóanyagai kiszerelési egységenként:

Ozmolaritás:278 mOsm/l
pH: 5,0-7,0
Egyéb összetevők: injekcióhoz való víz. A műanyag flakonos kiszerelés sósavat is tartalmazhat.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: tiszta, színtelen, átlátszó, steril oldat.
Csomagolás:
500 ml vagy 1000 ml oldat biztonsági polipropilén tasakkal védett, poliolefin zsákba töltve.
500 ml oldat rollnizott aluminiumkupakkal és gumidugóval lezárt, színtelen, átlátszó infúziós üvegbe töltve.
500 ml oldat szürke gumidugóval és átlátszó LDPE kupakkal ellátott, színtelen, átlátszó, zárt LDPE infúziós flakonban.

Kiszerelés: 500 ml (műanyag flakonban)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6189/04

RINGER LAKTÁT-HARTMANN TEVA oldatos infúzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: összetett: sodium chloride, potassium chloride, calcium chloride, sodium lactate

ATC: Electrolytok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 500 ml (műanyag tartályban, két egyenértékű csatlakozási ponttal)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6189/05

RINGER LAKTÁT-HARTMANN TEVA oldatos infúzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: összetett: sodium chloride, potassium chloride, calcium chloride, sodium lactate

ATC: Electrolytok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei )