+14° - +33°
Nincs front

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Reparil gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Reparil gél egy gyulladásgátló, amely a fájdalom és duzzanat enyhítésére szolgál.
Külsőleg alkalmazandó heveny, tompa sérüléseket (pl. zúzódások, rándulások) követő enyhe panaszok támogató, tüneti kezelésére.
Orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek 2 napon túl is fennállnak vagy súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Reparil gél alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Reparil gélt
- ha allergiás a hatóanyagokra, a dietilamin-szalicilátra vagy eszcinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, valamint más, a nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó, gyulladásgátló fájdalomcsillapítókra.
- nyílt léziókra (sebekre), gyulladt vagy elfertőződött bőrfelületen, ekcémás bőrön, illetve nyálkahártyán, továbbá sugárkezelésnek kitett bőrfelületen.
- 15 év alatti gyermekeknél, valamint serdülőknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az asztmás, szénanáthás, az orrnyálkahártya duzzanatában (úgynevezett orrpolipban) vagy légúti görccsel járó, idült légzőrendszeri betegségben, továbbá idült légúti fertőzésekben (főként, ha ez szénanátha-szerű tünetekkel társul) szenvedő betegeknél
- azoknál a betegeknél, akik túlérzékenyek bármilyen gyulladásgátló fájdalomcsillapítóra. A többi beteghez képest nagyobb a kockázata annak, hogy a Reparil gél alkalmazása során asztmás roham, helyi bőr- és nyálkahártya-duzzanat vagy csalánkiütés jelentkezik.
Az ilyen betegeknél a Reparil gél kizárólag közvetlen orvosi felügyelet mellett és bizonyos elővigyázatossági intézkedések megtételét követően alkalmazható. Ugyanez vonatkozik azokra a betegekre, akik egyéb anyagokra olyan túlérzékenységi (allergiás) reakciókat mutatnak, mint pl. bőrreakciók, viszketés vagy csalánkiütés.
Orvoshoz kell fordulni azokban a heveny esetekben, amelyek nagyfokú bőrpírral, duzzanattal vagy ízületi melegség-érzettel, illetve a tünetek állandósulásával, esetleg súlyosbodásával járnak.
Gondoskodni kell arról, hogy gyermekek ne érinthessék meg a kezükkel azokat a területeket, amelyekbe a készítményt bedörzsölték.
A Reparil gél nem kerülhet a szembe.
Idős betegek:
Nincs szükség különleges dózismódosításra. A lehetséges mellékhatások miatt az idős betegeket kifejezetten szigorú megfigyelés alá kell helyezni.
Károsodott veseműködésű betegek:
Károsodott veseműködésű betegeknél nincs szükség az adag módosítására.
Károsodott májműködésű betegek:
Károsodott májműködésű betegeknél nincs szükség az adag módosítására.
Gyermekek és serdülők (15 év alatti betegek):
A Reparil gél alkalmazása ellenjavallt a 15 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára.
Egyéb gyógyszerek és a Reparil gél
A mai napig nem számoltak be a megfelelően alkalmazott Reparil géllel létrejövő gyógyszer kölcsönhatásokról. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a Reparil gél tekintetében.
Ezért a Reparil gél terhesség alatti alkalmazása nem ajánlott. A nagy felületek kezelése kifejezetten kerülendő.
Nem ismert, hogy a Reparil gél összetevői bejutnak-e az emberi anyatejbe vagy sem. Ezért szoptatás alatt a Reparil gél alkalmazása nem javasolt és egyértelműen tilos az emlők területén.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szerettne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszélen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs szükség különleges óvatossági intézkedésekre a Reparil készítmény rövidtávú alkalmazásakor.
3. Hogyan kell alkalmazni a Reparil gélt?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másképp nem rendeli, készítmény szokásos adagja:
A Reparil gélt naponta háromszor kell alkalmazni. A kezelendő fájdalmas felület nagyságától függően cseresznye vagy dió méretű mennyiséget kell felvinni, ami 2,5-6 g gélnek felel meg (0,13-0,3 mg dietilamin-szalicilát). A maximális napi adag 20 g gél, ami 1 g dietilamin-szaliciláttal egyenértékű.
Az alkalmazás módja:
Kizárólag külsőleges alkalmazásra. Ne nyelje le.
A Reparil gélt vékony rétegben kell felvinni az érintett területre és gyengéden bemasszírozni a bőrbe. Kötés felhelyezése előtt hagyni kell, hogy a Reparil gél pár percig száradjon. Légmentesen záródó vagy nedves (okkluzív) kötés alkalmazása nem javasolt.
Az alkalmazás időtartama:
A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg. 1-2 napi alkalmazás általában elegendő. A Reparil gél alkalmazásának előnyeit ezen időtartamon túl nem igazolták.
Ha az előírtnál több Reparil gélt alkalmazott
Amennyiben a külsőleges alkalmazásra javasolt adagnál több kerül a bőrre, a gélt először el kell távolítani, majd vízzel lemosni. Orvost is kell értesíteni, ha jelentős mennyiség került felhasználásra.
Ha véletlenül lenyeli Reparil gélt, erről tájékoztatnia kell orvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások osztályozásához az alábbi gyakorisági kategóriákat alkalmazzák:

A szervezet természetes védekező rendszerét érintő betegségek és tünetek:
Ritka: túlérzékenységi reakciók
Gyomor és bélbetegségek:
Nagyon ritka: emésztőrendszeri problémák
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:
Nagyon ritka: asztma
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:
Gyakori: a bőr kiszáradása, kiütések - gennyes hólyagok képződésével és pattanásokkal is - ekcéma, bőrvörösödéssel járó gyulladás (eritéma), többek között kontaktus okozta gyulladásos bőrreakciók (dermatítisz), viszketés (pruritusz).
Nem gyakori: a bőr hámlása, folyadék felszaporodás (ödéma).
Nagyon ritka: bőrtünetek megjelenése a fénynek kitett helyeken (fényérzékenység), az alkalmazás helyén bekövetkező túlérzékenységi reakciók, amelyek a bőr vörösödésével, hámlásával és kiszáradásával jelentkeznek.
Ahogyan az a szalicilát-alapú gyógyszerek szájon át történő alkalmazását követően esetenként tapasztalható, a Reparil készítmény kiterjedt bőrfelületen, hosszú ideig való alkalmazásakor sem zárható ki az egyes szervrendszereket vagy akár az egész testet érintő nemkívánatos hatások előfordulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Reparil gélt tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon/tubuson feltüntetett lejárati idő (EXP.) után ne alkalmazza a Reparil gélt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.
Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb informácik
Mit tartalmaz a Reparil gél?
A készítmény hatóanyagai:
10,0 mg eszcin, 50,0 mg dietilamin-szalicilát 1 g gélben.
Egyéb összetevők:
Nátrium-edetát, levendula olaj, keserű narancs virág olaj, karbomerek, makrogol-6-glicerin éterek kaprilátjai és kaprátjai, trometamol, izopropil-alkohol, tisztított víz.
Milyen a Reparil készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Reparil színtelen vagy enyhén sárga színű, átlátszó, jellegzetes illatú gél.
Csomagolás: 40g, 100g gél fehér, alumínium fóliával, csavaros PE kupakkal lezárt alumínium tubusba vagy 5 rétegű laminált tubusba illetve 7 rétegű laminált tubusba töltve.
1 tubus dobozban.

Kiszerelés: 40 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4452/01

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan EPD

Hatóanyag: escin, diethylamine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár: 1439 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 100 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4452/02

REPARIL 10,0 mg/50,0 mg gél

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan EPD

Hatóanyag: escin, diethylamine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár: 2041 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( balesetek és sérülések )