+10° - +27°
Nincs front

Herbária Hangulatjavító filteres teakeverék

Herbária Hangulatjavító filteres teakeverék betegtájékoztatója

Betegtájékoztató
Mielőtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen a készítmény körültekintő, előírásszerű alkalmazása. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
Herbária Hangulatjavító filteres teakeverék
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati tapasztalatok és szakirodalmi adatok igazolják
Mi a hatóanyaga?
0,60 g közönséges orbáncfű virágos hajtás (Hyperici herba), 0,45 g macskagyökér (Valerianae radix), és 0,45 g orvosi citromfű leveles szár (Melissae herba) porított formában /filter.
Mit tartalmaz még a készítmény?
A teakeverék a gyógynövényeken kívül mást nem tartalmaz.
Mikor ajánlott a készítmény alkalmazása?
A készítmény alkalmas feszültség, nyugtalanság, hangulati labilitás, ingerlékenység, ideges eredetű alvászavar átmeneti enyhítésére.
Mikor nem ajánlott a készítmény alkalmazása?
Az orbáncfű és a teakeverék egyéb összetevőivel szembeni egyéni túlérzékenység esetén a készítmény alkalmazása ellenjavallt.
A készítmény nem adható olyan HIV pozitív betegeknek, akik indinavir, vagy egyéb antiretrovirális kezelésben részesülnek. A készítményben lévő orbáncfű hatóanyagai ugyanis a máj mikroszómális enzimrendszerében a citokróm P450 enzim indukcióját okozza, emiatt csökkenhet az AIDS-ellenes készítmények plazmaszintje és terápiás hatása. (ez a gyógyszerkölcsönhatáshoz tartozik)
Mit kell tudni az alkalmazás megkezdése előtt?
Ha Ön világos bőrű, vagy bőre fokozottan érzékeny a napsugárzásra, a teakeverék fogyasztása mellett kerülje a napfényen való tartózkodást, vagy a szoláriumot. Fényérzékenységet okozó gyógyszerek és a tea együttes alkalmazása kerülendő.
A gyógyszert rendelő orvosát feltétlenül tájékoztassa a tea fogyasztásáról!

Alkalmazhatják-e a készítményt gyermekek?
Gyermekeknek (12 éves kor alatt) nem adható.
Alkalmazható-e a teakeverék gyógyszerek szedése esetén?
Az orbáncfű hatóanyaga(i) fokozza egyes májenzimek és szállító fehérjék működését, így jelentősen csökkentheti egyes gyógyszerek (teofillin, digoxin, ciklosporin, warfarin, indinavir és az orális fogamzásgátlók) plazmaszintjét, így hatását is. Ez a hatás a teakeverék fogyasztásának abbahagyását követően még két hétig is fennállhat. Ha Ön az említett gyógyszerek valamelyikét, illetve Syncumar-t (warfarinhoz hasonló véralvadásgátló gyógyszer) szed, a tea fogyasztása nem javasolt.
A készítmény egyidejű alkalmazása, orbáncfű tartalma miatt, nem javasolt egyes depresszió-ellenes szerekkel (pl. fluoxetin és egyéb szerotonin-visszavételt gátlókkal), és egyes migrén-ellenes szerekkel (triptánok), mert e szerek mellékhatásai (émelygés, hányás, szorongás, fáradtság, nyugtalanság) felerősödhetnek.
Bizonyos gyógyszerek (pl. fluorokinolon típusú antibakteriális szerek, tetraciklin típusú antibiotikumok, valamint Sumetrolim, továbbá egyes vízhajtók, és a kinin) a teához hasonlóan szintén fényérzékenységet okozhatnak, így alkalmazásuk a tea fogyasztása mellett kerülendő.
A készítmény macskagyökér és citromfű összetevőinek hatása alkohol fogyasztása esetén felerősödhet, ezért a teakeverék alkalmazásának ideje alatt az alkoholfogyasztás kerülendő.

Mit kell megfontolni várandósság és szoptatás ideje alatt?
Várandósság és szoptatás alatt biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért ezen élethelyzetekben a tea fogyasztása általános óvatosságból nem ajánlott.

Hogyan és milyen adagolásban kell a teát fogyasztani?
Egy filter teakeveréket forrázzunk le egy csészényi (kb. 2,5 dl) forró vízzel. 5-10 percig lefedve hagyjuk állni. A filtert eltávolítva, ízlés szerint ízesítve fogyasztjuk naponta 2-3 alkalommal.
Milyen nem kívánt hatást válthat ki a készítmény?
A készítmény alkalmazása során előfordulhat fotoszenzibilizáció (fényérzékenység). Így világos bőrű egyéneknél, illetve bizonyos gyógyszerekkel (pl. fluorokinolonok, tetraciklinek, egyes vízhajtók, kinin) együtt alkalmazva fényérzékenységet okozhat. A tea alkalmazási ideje alatt a természetes napsugárzás és szolárium kerülendő, mert világos bőrű egyéneknél erős napfény, szolárium hatására bőrpír, bőrviszketés jelentkezhet!
Az adagolási javaslat betartása esetén is esetleges, a készítmény bármely alkotórészével szembeni egyéni túlérzékenység előfordulhat. Ha nem várt hatást észlel, hagyja abba a tea fogyasztását és forduljon orvosához!
Mire kell még ügyelni a készítmény alkalmazása során?
A teakeveréket gyermekek elől el kell zárni!
A tea összetevői befolyásolhatják az éberséget és a reakcióidőt. A tea fogyasztása mellett, különösen a kúra kezdetén, a gépjárművezetés és veszélyes munka végzése kerülendő.
A készítmény alkalmazásának ideje alatt az alkoholfogyasztás kerülendő.

Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?
Alkalmazás időtartamára vonatkozóan nincs megkötés, de minimum 2-4 hét ajánlott.
Ha azonban 4 héten át tartó folyamatos alkalmazás után sem észlel javulást, illetve a tünetek rosszabbodnának, hagyja abba a tea fogyasztását és forduljon orvoshoz.
Hogyan kell tárolni a készítményt?
Legfeljebb 25 °C-on, nedvességtől védve tárolandó.
Csomagolási egység: 20 db (20x1,5 g) filter

Nyilvántartási szám:
OGYI-963/2006

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Herbária Zrt.
1135 Budapest, Csata u. 27.

Kiszerelés: 20x1,5 g

Törzskönyvi szám: 963/06

Herbária Hangulatjavító filteres teakeverék

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Herbária

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( pszichiátriai betegségek )