CONVULEX 500 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula

CONVULEX 500 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CONVULEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Convulex kapszula hatóanyagának görcsgátló hatása van különböző epilepsziás rohamtípusokban.
Továbbá, a Convulex kapszula hatékony és gyorsan hat a mániás depresszióban szenvedő betegek mániás fázisának kezelésében is. Megelőző gyógyszerként alkalmazva csökkenti mind a mániás, mind a depressziós fázisok számát és súlyosságát. A mániás állapot az, amikor nagyon izgatottnak, mámoros hangulatúnak, zavarodottnak, lelkesültnek vagy hiperaktívnak érzi magát. A Convulex kapszula abban az esetben használható, amikor a lítium nem alkalmazható.
A Convulex kapszula a migrénes fejfájás megelőzésére is alkalmas.
A Convulex kapszula javallatai:
Epilepszia:
Epilepszia különböző formáinak kezelése.
Bipoláris betegség (mániás-depressziós betegség):
Mániás epizódok kezelése és/vagy megelőzése.
Migrén:
A migrénes rohamok megelőzése, amennyiben egyéb kezelések nem hatottak.
2. TUDNIVALÓK A CONVULEX SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Convulexet
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a valproinsavra vagy a Convulex egyéb összetevőjére
- ha Önnek heveny vagy krónikus májbetegsége van
- ha Önnek máj- vagy hasnyálmirigy-működési zavarai vannak. A beteg vagy a családtagja anamnézisében előforduló súlyos - elsősorban gyógyszerrel kapcsolatos -májbetegség.
- ha Ön hepatikus porfíriában (örökletes vérképzőrendszeri megbetegedésben) szenved
- ha Önnek véralvadási zavara van
A Convulex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Ön "szisztémás lupusz eritematózusban" szenved (egy ritka immunbetegség): a Convulex elkezdése előtt beszéljen orvosával.
- ha sürgős műtétre van szüksége. Bármilyen műtét előtt tájékoztassa orvosát, hogy Convulexet szed, mert a valproinsav hatására megnyúlhat a vérzési idő.
- néhány olyan betegnél, akik olyan epilepsziaellenes szereket szednek, mint a valproinsav, önmaguk megsebesítésével foglalkozó vagy öngyilkossági gondolatok jelentkeznek. Amennyiben Önnek ilyen gondolatai lennének haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Gyermekek és 18 év alatti serdülőkorúak:
Gyermekeknél és serdülőkorúaknál a Convulex kapszula nem javasolt mániás állapotok és migrén megelőzésére, a klinikai adatok hiányában.
Idősek
65 év felett a Convulex kapszula nem javasolt mániás állapotok és migrén megelőzésére, a klinikai adatok hiányában.
Egyéb tudnivalók a Convulex kezelés elkezdése előtt:
Ritka esetben súlyos, halálhoz vezető májkárosodásról számoltak be. Ez a kockázat legnagyobb 3 év alatti gyermekeknél, valamint azoknál, akik veleszületett anyagcsere betegségekben vagy súlyos epilepsziában szenvednek, főként, ha ez szellemi fogyatékossággal társul. Legtöbb esetben a májkárosodás a kezelés első hat hónapjában alakult ki, főként a 2. és a 12. hét között és, ha egyidejűleg más epilepszia elleni gyógyszereket is szedtek.
A súlyos májkárosodás nem specifikus tünetei: epilepsziás rohamok szaporodása, rossz közérzet, gyengeség, étvágytalanság, hányás, gyomortáji fájdalom, folyadékfelszaporodás a szövetekben, levertség, álmosság, sárgaság.
Hasonló tünetek hasnyálmirigy-gyulladást is jelezhetnek.
Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvosához. Laboratóriumi vizsgálatokra lehet szükség.
Epilepszia elleni gyógyszerekkel, így Convulex-szel kezelt betegeknél ritkán öngyilkossági gondolatok jelentkeztek. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal forduljon orvosához.
Beszámoltak hízásról a kezelés alatt. Beszélje meg orvosával, hogy hogyan lehet ez ellen védekezni.
A valproinsav miatt a cukorbetegség diagnózisában alkalmazott egyes vizeletvizsgálatok ál-pozitív eredményt adhatnak. A vizsgálat előtt tájékoztassa orvosát, hogy Convulexet szed.
Ha terhes vagy terhes szeretne lenni, azonnal beszéljen orvosával.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A valproinsav fokozhatja az alábbi gyógyszerek hatását:
egyes depresszió elleni gyógyszerek, egyes nyugtatók és altatók (neuroleptikumok, benzodiazepinek), alkohol, egyéb epilepszia elleni gyógyszerek (pl. fenobarbitál, primidon, fenitoin, karbamazepin, lamotrigin), egyes véralvadásgátló gyógyszerek, acetilszalicilsav és zidovudin (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer).
Az alábbi gyógyszerek fokozhatják a valproinsav hatását:
pl. egyes epilepszia elleni gyógyszerek (felbamát), acetilszalicilsav, egyes antibiotikumok (pl. eritromicin), cimetidin (gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszer).
Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik a valproinsav hatását:
egyes epilepszia elleni gyógyszerek (pl. fenitoin, fenobarbitál, primidon és karbamazepin), malária ellenes gyógyszerek (meflokvin, klorokvin), karbapenem típusú antibiotikumok és kolesztiramin (magas vérzsír szint kezelésére alkalmazott gyógyszer).
A valproinsav úgy tűnik nem befolyásolja a fogamzásgátló tabletták hatását.
A Convulex egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A valproinsav fokozhatja az alkohol hatását.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ez a gyógyszer nem alkalmazható terhesség alatt és fogamzóképes korban lévő nőknél kivéve, ha azt a kezelőorvosa kifejezetten elrendelte. Amennyiben Ön fogamzóképes korban lévő nő, megfelelően hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a kezelés ideje alatt.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy szedheti-e a Convulexet terhesség vagy szoptatás alatt. Fontos, hogy beszéljen orvosával, ha terhességet tervez. Orvosa el fogja Önnek magyarázni a Convulex kezelés előnyeit és lehetséges kockázatait. A Convulex kezelést nem szabad orvosi tanács nélkül elhagyni.
Amennyiben lehetséges, egy esetleges terhesség előtt át kell gondolni a Convulex adagját és a legalacsonyabb hatékony adagot kell alkalmazni (napi több részletre elosztva); ez csökkenti a fejlődési rendellenességek kockázatát. Ha szükséges, orvosa folsavat is elő fog Önnek írni. A terhességet szorosan kell ellenőrizni ultrahanggal, ill. egyéb megfelelő módszerekkel.
Orvosa vérvizsgálatokat rendelhet el az újszülöttnél az alvadási rendszer ellenőrzése céljából.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Figyelem: Ez a gyógyszer befolyásolhatja a beteg reakciókészségét és a gépjárművezetéshez szükséges képességét.
Ez vonatkozik arra esetre is, amikor egyidejűleg más epilepszia ellenes gyógyszereket, vagy egyes nyugtatókat és altatókat szed a beteg.
A kezelés első szakaszában, valamint a pszichomotoros teljesítményt befolyásoló hatásának időtartama alatt járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
Fontos információk a Convulex egyes összetevőiről
A Convulex gyomornedv-ellenálló lágy kapszula szorbitot tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában a készítmény nem szedhető.
Jelölő festékként sellak-ot tartalmaz. Allergiás reakciót okozhat.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A CONVULEXET?
A Convulexet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A kapszulát étkezés közben vagy után, kevés folyadékkal, egészben kell bevenni.
Az adagot és a kezelés tartamát orvosa egyénileg fogja meghatározni.
A Convulex egyéb kiszerelésben és erősségben is kapható, hogy a gyógyszer adagját az egyéni igényeknek megfelelően lehessen beállítani (pl. a kezelés elején a megfelelő adag beállításakor vagy kezelés közben az adag módosításakor).
Epilepszia:
A kezelést általában alacsony adaggal kezdik, amelyet fokozatosan emelnek fel az optimális adag eléréséig.
Általános szabály, hogy a teljes napi adagot több részletben kell bevenni. Azonban, ha csak valproinsavat szed epilepszia betegségére, akkor orvosa dönthet úgy, hogy a teljes napi adagot egy adagban, este kell bevenni.
Monoterápia:
Felnőttek: A kezdőadag 600 mg/nap (4 db Convulex 150 mg kapszula vagy 2db Convulex 300 mg kapszula), ami a beteg rohammentességének eléréséig 3-7 naponta 5-10 mg/ttkg-mal emelhető; ez általában 1000-2000 mg/nap tartományban elérhető (6-13 db Convulex 150 mg kapszula vagy 3-7 db Convulex 300 mg kapszula vagy 2-4 db Convulex 500 mg kapszula). Ha megfelelő rohamkontroll nem érhető el ebben a tartományban, az adagot tovább lehet emelni maximum napi 2500 mg-ig.
Gyermekek: A kezdőadag 10-15 mg/ttkg/nap, ami a beteg rohammentességének eléréséig 3-7 naponta 5-10 mg/ttkg-mal emelhető; ez általában 20-30 mg/ttkg/nap tartományban elérhető. Egyes esetekben napi 40 mg/ttkg-ot meghaladó adagra lehet szükség.
40 mg/ttkg/nap adagok felett rendszeres laboratóriumi vizsgálatokra lehet szükség, amelyet orvosa rendel el.
20 kg-nál kisebb súlyú gyerekek számára más Convulex gyógyszerforma (pl. szájon át alkalmazott oldat vagy szirup) is rendelkezésre áll.
Az alábbi táblázat egy általános adagolási útmutató:

Amennyiben szükséges, vese- és májbetegeknek kisebb adagot fognak előírni.
Időseknél a rohamkontroll határozza meg az adagot.
Kombinált kezelés:
Amennyiben már szed epilepszia ellenes gyógyszereket és a Convulexet újonnan állítják be, pontosan kövesse orvosa utasításait.
Mániás állapot
Az Ön napi adagját kezelőorvosának egyedileg kell megállapítania és ellenőriznie.
Kezdő adag
Az ajánlott kezdő adag napi 750 mg.
Átlagos napi adag
Az ajánlott napi adag 1000 mg és 2000 mg között határozható meg.
Migrén: (csak felnőtteknek)
A kezdő adag 300 mg/nap (2db Convulex 150 mg kapszula vagy 1 db Convulex 300 mg kapszula), amelyet az orvosa utasításai szerint fokozatosan kell emelni. A legtöbb betegnek 600-900 mg/nap adagra van szükséges (4-6 db Convulex 150 mg vagy 2-3 db Convulex 300 mg kapszula vagy 1-2 db Convulex 500 mg kapszula).
Ha az előírtnál több Convulexet vett be
Heveny túladagolás tünete lehet az émelygés, hányás, szédülés, ill. néha súlyos központi idegrendszeri mellékhatások és légzészavar. Súlyos esetekben azonnali orvosi segítségre van szükség.
Ha elfelejtette bevenni a Convulexet
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a kezelést az előírtaknak megfelelően.
Ha idő előtt abbahagyja a Convulex szedését
A Convulex hirtelen elhagyásakor szaporodhatnak az epilepsziás rohamok. Ezért orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba a kezelést!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Convulex is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat szervrendszerek és gyakoriság szerint csoportosítják:
nagyon gyakori: 10-ből több mint egy betegnél fordult elő
gyakori: 10-ből kevesebb, mint egy betegnél, de 100-ból több mint egy betegnél fordult elő
nem gyakori: 100-ból kevesebb, mint egy betegnél, de 1000-ből több mint egy betegnél fordult elő
ritka: 1000-ből kevesebb, mint egy betegnél, de 10 000-ből több mint egy betegnél fordult elő
nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint egy betegnél fordult elő.
Vér: Főként igen magas adagok mellett a valproinsav kezelés hatására átmeneti vérkép vagy véralvadási zavarok léphetnek fel. Beszéljen orvosával, ha vérzékenységet vagy szokatlanul sok véraláfutást tapasztal.
Idegrendszer: Esetenként beszámoltak összerendezetlen mozgás, szédülés és remegés előfordulásáról. Néha álmosság fordulhat elő, általában azonban akkor, ha egyidejűleg több epilepszia ellenes gyógyszer van beállítva; monoterápiában is előfordulhat a kezelés elején. Ritkán beszámoltak letargiáról és zavartságról, amely esetenként tudatzavarhoz vezetett vagy hallucinációkkal ill. epilepsziás rohamokkal társult. Nagyon ritkán átmeneti eszméletvesztést észleltek. Ha ilyen vagy ezekhez hasonló tüneteket észlel, a lehető leggyorsabban forduljon orvoshoz.
Nagyon ritkán beszámoltak depresszióról, parkinzonos tünetekről vagy szellemi leépülésről (demencia).
Ezek a tünetek általában átmenetiek és a kezelés elhagyásakor megszűnnek.
A betegek élénkebbé válhatnak. Ez általában előnyös, azonban esetenként beszámoltak agresszióról, hiperaktivitásról és egyéb viselkedészavarról.
Ritkán beszámoltak fülzúgásról, ill. halláscsökkenésről, amelyek részben megszűnnek a kezelés elhagyásakor. Oki összefüggést azonban nem állapítottak meg ezen tünetek és a valproinsav kezelés között.
Ritkán fejfájás és a szemek rángása fordulhat elő.
Emésztőrendszer: A kezelés elején émelygés, hányás, hasmenés, étvágytalanság és székrekedés fordulhat elő. Kezelés közben fokozott étvágyról és hízásról is beszámoltak.
Nagyon ritkán hasnyálmirigy-gyulladás fordulhat elő, amely súlyos esetben életveszélyes is lehet (lásd a 2. pontban, az "Egyéb tudnivalók a Convulex kezelés elkezdése előtt" részt).
Vesék: Elszigetelt esetekben beszámoltak a kezelés elhagyásakor megszűnő veseműködési zavarról.
Bőr: Ritkán beszámoltak ödémáról (folyadék felszaporodása a szövetekben). Egyes betegeknél átmeneti hajhullás jelentkezett. Nagyon ritka esetben pattanásos bőrt és fokozott arc vagy testszőr növekedést észleltek.
Ritkán bőrtünetek, pl. bőrkiütés, ill. kivételes esetekben súlyosabb bőrreakciók jelentkeztek.
Izmok és csontok: A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a
csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú
távú antiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat
szed.
Hormonok: Elszigetelt esetekben nőknél menstruációs zavar, férfiaknál pedig mellnövekedés fordult elő.
Anyagcsere: Hányás, összerendezetlen mozgás és fokozatosan romló tudatzavar a vér magas ammóniaszintjére utalhat. Azonnal forduljon orvoshoz, ha ilyen tüneteket tapasztal.
Immunrendszer: Esetenként beszámoltak vaszkulitiszről (az erek gyulladásáról), amely fájdalommal, kipirosodással és viszketéssel járhat. Beszámoltak allergiás reakciókról is (bőrkiütéstől a túlérzékenységi reakciókig). Nagyon ritka esetben "szisztémás lupusz eritematózus" (egy ritka immunbetegség) fordult elő.
Máj és epe: A kezelés elején a májfunkciós tesztek átmeneti emelkedése fordulhat elő. Ritka esetekben súlyos, néha halálos kimenetelű májkárosodás alakult ki (lásd a 2. pontban, az "Egyéb tudnivalók a Convulex kezelés elkezdése előtt" részt).
Ritkán beszámoltak porfíriáról (egy ritka anyagcserebetegségről).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A CONVULEXET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Convulexet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Convulex 150, 300 és 500 mg gyomornedv-ellenelló lágy kapszula
- A készítmény hatóanyaga a valproinsav. Egy kapszula 150, ill. 300, ill. 500 mg valproinsavat tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
kapszulahéj: vörös vas-oxid (E 172), 25%-os sósav oldat, titán-dioxid (E171), "Sorbitol special" (mannit + szorbit + redukált hidrolizált keményítő), 85%-os glicerin, zselatin
kapszula bevonat: glicerin-monosztearát 40-55 (II. típus), makrogol 6000, trietil-citrát, metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1) 30%-os diszperzió (nátrium-lauril-szulfátot és poliszorbát 80-at tartalmaz)
jelölő festék: sellak, fekete vas-oxid
Milyen a Convulex készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Convulex 150 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula:
sötét rózsaszín, "150" kódjelzéssel ellátott ovális, gyomornedv-ellenálló, lágy zselatin kapszulák, melyek 150 mg töltettömegű színtelen vagy kissé sárga színű, tiszta, kissé viszkózus folyadékot tartalmaznak.
Kiszerelés: 100 db kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
Convulex 300 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula:
sötét rózsaszín, "300" kódjelzéssel ellátott ovális, gyomornedv-ellenálló, lágy zselatin kapszulák, melyek 300 mg töltettömegű színtelen vagy kissé sárga színű, tiszta, kissé viszkózus folyadékot tartalmaznak.
Kiszerelés: 60 vagy 100 kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
Convulex 500 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula:
sötét rózsaszín, "500" kódjelzéssel ellátott hosszúkás, gyomornedv-ellenálló, lágy zselatin kapszulák, melyek 500 mg töltettömegű színtelen vagy kissé sárga színű, tiszta, kissé viszkózus folyadékot tartalmaznak.
Kiszerelés: 100 kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 100x (PVC/PVDC/Alu)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1112/10

CONVULEX 500 mg gyomornedv-ellenálló lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: G.L. Pharma

Hatóanyag: valproic acid

ATC: Valproic acid

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 3313 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések )