Eltűnnek a homokos tengerpartok

Ha változatlan tempóban folytatódik a globális felmelegedés, akkor a század végéig a világ homokos tengerpartjainak fele eltűnhet - állítja egy európai uniós kutatás. Emellett azonban a tengerszint-emelkedés súlyos következményeivel is számolni kell.

A világ tengerpartjainak egyharmadát kitevő homokos strandok jelentős értéket képviselnek a kikapcsolódás, a turizmus és a vadvilág szempontjából, emellett védik a tengerparti településeket a hullámoktól és a viharoktól. Ezek a területek azonban veszélybe kerülnek az emberi tevékenység következtében egyre gyorsuló klímaváltozás miatt.

Ez vár a tengerpartokra

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) tudósai műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben és ennek alapján modellezték, miként befolyásolhatja azokat a jövőben a globális felmelegedés folytatódása. "Azt találtuk, hogy az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el 100 méteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg eltűnnek" - állapította meg Michalis Vousdoukas, az Ispra nevű észak-olaszországi kisvárosban működő intézet kutatója.

A tanulmány megállapítása szerint a homokos partokat fenyegető veszély mértéke attól függ, miként alakul a globális hőmérséklet 2100-ig. A magasabb hőmérséklet emelkedő tengerszintet és hevesebb viharokat jelent egyes térségekben, ami növeli a hullámokba vesző strandok hosszát.

Katasztrofális jövő vár a gyermekeinkre - olvassa el a részleteket!

A strandok eróziója különféle mértékben érinti majd a világ országait. A nyugat-afrikai Gambia és Bissau-Guinea homokos tengerpartjának akár több mint 60 százalékát is elveszítheti, és hasonlóak a kilátások Irak, Pakisztán, a La Manche-csatornán fekvő Jersey szigete vagy a csendes-óceáni Palau esetében is. Összméretét tekintve azonban Ausztrália veszítheti el a legtöbb homokos partot: itt 12 ezer kilométernyi partszakaszt veszélyeztet a felmelegedés. De több ezer kilométernyi homokos part tűnhet el az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Kínában, Iránban, Argentínában és Chilében is.

Egy független témaszakértő, Andres Payo szerint óvatosan kell fogadni a tanulmány megállapításait, mert számos olyan feltételezést és általánosítást tartalmaz, amely mennyiségileg és minőségileg is befolyásolhatja a kapott eredményeket. A tudományos munkát jegyző kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy még kissé óvatosak is voltak az eltűnő tengerpart hosszának megbecsülésében - a valós veszteség a jósoltnál is nagyobb lehet.

tengerpart, homokos tengerpart, klímaváltozás, globális felmelegedés, parterózió,
Eltűnhetnek a homokos tengerpartok a század végére. Fotó: Getty Images

Már most is nagy a baj

A kutatócsoport két forgatókönyvet vett figyelembe. Az egyik 2,4 Celsius-fokos átlagos globális hőmérsékletemelkedéssel számol 2100-ig, a másik pedig ennek a duplájával. A kutatásban egyáltalán nem kalkuláltak a párizsi klímaegyezménybe foglalt ambiciózus céllal - tehát a felmelegedés 1,5 fokra korlátozásával -, mert annak megvalósulását nem tartják valószínűnek a tudósok.

A partvidékeket egyébként már most is erősen sújtja az emberi tevékenység, például a beépítés vagy a szárazföldi gátak létesítése. Ezek miatt ugyanis kevesebb olyan hordalék kerül az óceánokba, amely a strandok regenerálódásához szükséges. A tanulmány szerzői azonban kiemelték, hogy a veszélyeztetett partok 40 százalékát meg lehetne menteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

Mit lehet tenni a tengerszint-emelkedés hatásai ellen?

A globális felmelegedés miatt a következő évszázadokban több méteres tengerszint-emelkedésre lehet számítani. Ennek következményeitől az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti 475 kilométer hosszú és egy Franciaország és Délnyugat-Anglia közötti 160 kilométeres gát védhetné meg Európa több mint 25 millió lakóját - vélik a holland kutatók. A gátépítés költségei 20 éven át évi 250-500 milliárd eurót is elvinnének.

10 év alatt ide kell eljutni - kattintson!

"Azon kívül, hogy ez egy lehetséges megoldás, egy ilyen kivételes gát főként figyelmeztetés lenne" - mondta Sjoerd Groeskamp holland kutató. "A költségek hatalmasak, de úgy számoltuk, hogy ha nem teszünk semmit a tengerszint-emelkedés ellen, azzal ennek többszörösét veszítenénk" - figyelmeztetett.


"Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlagosan 127 méter, a norvég partoknál pedig maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk" - magyarázta a szakember. A tanulmány szerzői azonban elismerték, hogy a növényvilágra nézve jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése. Eltűnne az apály és a dagály, azzal együtt pedig a hordalék és a tápanyagok szállítása is. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna, ez pedig drasztikusan megváltoztatná ökoszisztémát és hatással lenne a halászatra is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag