Olcsó vizsgálattal kideríthető, van-e esélyünk stroke-ra

Egy amerikai kutatás eredményei arra utalnak, hogy a retina vizsgálatával idő előtt felismerhető, ha valakinél fennáll a stroke veszélye. A szemvizsgálatok fejlődésével egyébként további krónikus megbetegedéseket okozó hajlam is kiszűrhetővé válhat.

A brit Daily Mail értesülései szerint nem egészen 8 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül az a vizsgálat, amelynek során a szemfenékről készült fotók elemzésével megállapítható, ha a szemgolyó hátsó részén található fényérzékeny sejtek károsodtak-e a magas vérnyomás miatt.
A kutatók szerint azoknál, akiknél ez a fajta elváltozás kimutatható, hajlamosabbak lehetnek a stroke-ra. Eredményeik alapján a jövőben könnyebben megállapíthatóvá válik, ha valaki veszélyeztetett ilyen szempontból. Az amerikai Stroke egyesület (Stroke Association) szakértői szerint a stroke-kal kapcsolatban az egyik fő probléma, hogy nehéz előre jelezni, ha valakinél előfordulhat ez az akut jelenség.

A retina állapota egyébként az agy véredényeinek állapotáról is fontos információkkal szolgálhat. A magas vérnyomás a stroke-kal kapcsolatos fő kockázati tényező, a Nagy-Britanniában évente bekövetkező mintegy 152 ezer stroke feléért a hipertónia tehető felelőssé. Ennek ellenére sok érintettnél semmiféle figyelmeztető tünet nem észlelhető, így ezek az emberek nem is tudják, hogy veszélyeztetettek lennének. A kutatási eredmények azt eredményezhetik, hogy a jelenleg főleg a drága brit optikusoknál, illetve a brit közegészségyügyi szolgálat szemvizsgálatai során igényelhető vizsgálat szélesebb körben elterjedhet, mint a stroke kockázatának felmérését elősegítő rutineljárás.

Stroke jóslása szemfenékvizsgálattal

Stroke jóslása szemfenékvizsgálattal

"A vizsgálatot jelenleg arra használja a brit közegészségügy, hogy cukorbetegeknél vizsgálja a véredények esetleges károsodását" - magyarázta Dr. Bernie Chang szemész, aki a brit szemészek szakmai kollégiumának a Royal College of Ophthamlmologists nevű szervezetnek az alelnöki tisztét is betölti.

A kapcsolódó kutatás egyébként az Amerikai Szív Egyesület (American Heart ASsociation) Hypertension című szaklapjában jelent meg. A kutatók 2907, magas vérnyomástól szenvedő ember retináját vizsgálták meg. Közülük egyiküknél sem diagnosztizáltak stroke-ot korábban, a vizsgálati eredményeket pedig a véredények károsodásának mértéke szerint osztályozták. A vizsgálatban részt vevő alanyokat ezután 13 éven át figyelték, ez idő alatt a 2907 emberből 146 esett át stroke-on.

Az eredmények elemzése kimutatta, hogy az enyhe véredény-károsodást mutató emberek esetében a stroke kockázata legalább 35 százalékkal magasabb tünetmentes társaiknál, míg a közepes vagy súlyos mértékben károsodott retina-erek esetében ez az arány akár 137 százalékkal magasabb is lehet, még az olyan kockázati tényezők kiszűrése után is, mint az életkor, a testtömegindex, a dohányzás, illetve a szimpla vérnyomásmérési eredmények.

A kockázat még azoknál a pácienseknél is rendkívül magas, akik egyébként gyógyszerekkel szabályozzák a vérnyomásukat. Az enyhén érintett csoport esetében 96 százalékkal magasabb a vérrög kialakulásának kockázata az egészséges embereknél, míg a közepes, vagy súlyosan.

A kutatást vezető Dr. Mohammad Kamran Ikram, a Szingapúri Szemészeti Intézet (Singapore Eye Research Institute) és a Szingapúri Nemzeti Egyetem helyettes professzora szerint a retina fontos információforrás lehet az agy véredényeinek állapotával kapcsolatban is.


"A retina képalkotó módszerekkel történő vizsgálata egy olcsó, nem-invazív módszer a retina véredényeinek felmérésére" - magyarázta a szakértő. "Bár a kutatási eredmények biztatóak, további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a stroke kockázatának felmérési módszerein változtatnánk" - intett óvatosságra Dr. Clare Walton, az amerikai Stroke egyesület munkatársa.

A szemvizsgálat az Alzheimer-kórra is figyelmeztethet

A szem elváltozásait tanulmányozó kutatók arra is rájöttek, hogy a retina idegszövetének vastagsága 15 százalékkal vékonyabb azoknál, akiknél kialakulhat az Alzheimer-kór. Jelenleg egy több mint 400 embert bevonó kísérlet folyik, amelynek eredményeként a krónikus betegséget korai stádiumban felismerhetik az orvosok. Ehhez az úgynevezett optikai koherenciás tomográfiát (optical coherence tomography - OCT) használják, amely egy olyan nem-invazív vizsgálat, amelynek segítségével az orvosok a páciensek szemének keresztmetszetét tanulmányozhatják. A technológia segítségével két kutatás is bizonyította, hogy az említett idegszövet-réteg vékonyabb az alzheimereseknél, ráadásul az elvékonyodás mértéke egyenesen arányos a betegség különböző stádiumaival. A Bordeaux-i egyetemi klinikán is folynak hasonló vizsgálatok, itt 450, 50 évesnél idősebb alany szemét vizsgálják hasonló szempontból.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag