Nincs különbség női és férfi sofőr között

Az autóvezetésben sokan a mai napig különbséget tesznek az urak és a hölgyek között. Vélt és valós eltérésekre alapozva erősítik a sztereotípiát, miszerint a férfiak macsók, a nők pedig bénák a volán mögött.

Világszerte dübörögnek az elektromosautó-bérlő hálózatok, a telekocsis autómegosztási lehetőségek, és hazánkban már nők is dolgozhatnak mentőautókon. Ezek a szektorok (egyre inkább) nem tesznek különbséget a nemek között, mégis, amikor egy csuklós busz vagy egy taxi női sofőrrel gördül be a ház elé, a legtöbben felhúzzák a szemöldöküket. Majd pedig egész úton aggódva figyelik, hogy miként bír el egy lány azzal a nagy és okos géppel. Nem csoda hát, hogy a nőkkel szembeni előítélet átragad a sofőrre, az utasra és a gyalogosra is, vagyis jóformán mindenkire, aki részt vesz a közlekedésben.

Van különbség női és férfi vezető között?
Van különbség női és férfi vezető között?

A nők maguk erősítik a sztereotípiákat

Gyakran hallani, hogy a nők a tükröket kizárólag sminkigazításra használják, hogy a magas sarkú cipők miatt van olyan sok baleset, valamint, hogy a hölgyeknek alapvetően rosszabb a térlátásuk. Természetesen továbbra is dívik a hajszín alapján történő negatív megkülönböztetés is, amelyből még mindig a szőkék jönnek ki a legrosszabbul. Ezek azonban mind-mind olyan hiedelmek, amelyeket sem kutatások, sem pedig baleseti vagy egyéb statisztikák nem támasztanak alá.
"Elutasítom, hogy a nők rosszul vezetnek. Sokszor jobban is vezetnek, mint az urak, éppen az erősebb biztonságérzetük és az óvatosságuk miatt" - véli a Házipatika.com által megkérdezett vezetéstechnikai instruktor, aki szerint a gépjárművezetőket nem szabadna nemekre osztani, mivel az autó fizikai valójában nemtelen. Éppen ezért vezetője tekintetében is nemtelennek kell lennie.
"Van különbség női és férfi vezető között, de nem azért, mert az egyik jobban vezet, mint a másik. Igen, létezik a sztereotípia, de jórészt alaptalan, mivel nem vezetnek rosszabbul a nők. 17 éve oktatok, és azt látom, hogy a hölgyek "csak" önbizalomhiányosak. A legtöbben maguknak generálják azt a sztereotípiát, hogy rosszabbak másoknál. Belülről hozzák. Vagyis nem a génjeikből fakad, hogy bizonyos szituációkban gyengébben teljesítenek, hanem azért, mert elhiszik, hogy mivel nők, nekik ez úgysem vagy csak gyengébben fog sikerülni. Ha nem lenne a negatív megkülönböztetésből eredő önbizalomhiány, a két nem körülbelül egyformán vezetne" - állítja a szakértő, aki szerint az autóvezetés nem ördöngösség, csak csinálni kell. "Kell hozzá egyfajta magabiztosság, mert ha az nincs, akkor a többiek elnyomnak."

Butítanak az okoskütyük

Női sofőr és férfi sofőr?

Amellett, hogy a nők elhiszik magukról, hogy nem képesek olyan jól vezetni, mint a férfiak, a reklámok és az autógyártók kommunikációja is tovább erősíti a nemek közti különbséget. Egyes típusok esetében számtalanszor elhangzik, hogy az bizony női autó, így pedig már azelőtt ott van a stigma, mielőtt a tulajdonos egyáltalán kihajtana a garázsból. Tökéletes példa erre, hogy az önállóan parkoló autó reklámjában is három nő viháncol a kocsiban, ezzel népszerűsítve az automata parkolórendszert.

A gyártók manapság olyan elképesztő vezetéssegítő rendszerekkel szerelik fel az autókat, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Ezek persze sokat segítenek a sofőrnek, biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik az autóvezetést, javítják a vezetési élményt. Nemtől függetlenül ütközésmegelőző és tolatórendszerek, sebességtartó és sávelhagyó automatika, szenzorok, ultrahangos közelítés-érzékelők és 360 fokban látó kamerák állnak a vezetők rendelkezésére. Ezek mára szinte alaptartozékai lettek az új autóknak, és jóformán mindenre figyelnek az ember helyett.

A kocsik felismerik a közlekedési táblákat, érzékelik a gyalogosokat, és maguktól be is parkolnak. Vagyis a technika akár csökkenthetné is a nemek közti vezetéstechnikai különbségeket, például, ha beparkol azok helyett, akiknek ez nehezebben megy, és segítségre van szükségük.

Nem a génjeikből fakad, hogy  a nők egyes szituációkban gyengébben teljesítenek
Nem a génjeikből fakad, hogy  a nők egyes szituációkban gyengébben teljesítenek

"Azt gondolom, hogy ha telerakjuk az autót elektronikával, az nagyon jó, mert rengeteget segít. Mellé azonban nem párosul képzés sem a vásárláskor, sem pedig a későbbiekben egy tanpályán, ahol megmutatnák, hogy ami beépítésre került, hogyan működik. Sokszor nincs lehetőség arra sem, hogy az illető mindezt ellenőrzött körülmények között ki tudja próbálni. Pedig az embernek meg kellene tanulnia, hogy a sokféle okoskütyü ellenére nem hagyhatja magára az autót, mert az elektronika csak segít, de felügyelni kell. Muszáj ott lennie a sofőrnek is.

A technika csak abban segít, hogy jobban tudjunk koncentrálni a környezetünkre. Hogy hamarabb észrevehessük a dolgokat" - mondja a szakértő, akiben a munkája kapcsán sokszor felmerül a kérdés, hogy minek ül autóba, aki magától nem ismeri fel vagy nem akarja felismerni a sebességkorlátozó táblákat, nem tudja, hol van a sáv széle, vagy éppen nem érzi, hogy meddig tolathat hátrafelé. "Az ilyen ember menjen busszal, vagy utasként a jobb egyben. Ez az én magánvéleményem, függetlenül attól, hogy értékelem, ha a különböző berendezések segítenek. Egy 1300-1800 kilométeres útnál például nem baj, ha a kocsi időnként megrángatja a kezemben a kormányt. De ennek is csak akkor van értelme, ha a sofőr tudja, hogy ez most miért történik. Hogy kezdett bóbiskolni, esetleg kiment a sávból, ezért a kocsija jelezte, hogy álljon meg kávézni."

Fizettem érte, használom

"Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen rendszerek miatt egyre inkább ellustulunk. És nem azért, mert az autó ezt akarja, hanem mert mi magunk válunk lustábbá. Úgy vesszük, hogy ha a technika az autóban van, és már fizettünk érte, akkor bizony használjuk. És ha megy magától a dolog, akkor nekünk nem is kell odafigyelni rá. Vagyis bármi mást csinálhatunk közben. 

Marketingszempontból talán jó ötlet a nőknek ajánlgatni vagy a hölgyekkel reklámozni ezeket a vezetéssegítő rendszereket, de oktatóként nem hiszem, hogy ezek a berendezések kizárólag nekik kellenek. Tapasztalatból azt kell mondjam, hogy a férfi általában túl magabiztos, és túl sokat képzel magáról. A nők megfontoltabbak, és ugyan több mindenre tudnak egyszerre figyelni, az autóban ülve valamiért nem akarnak. Sok esetben meg tudják osztani a figyelmüket, a volán mögött azonban képesek nagyon rákoncentrálni és ráfeszülni egyetlen dologra. Az urak ezzel szemben nem tudnak olyan sok mindenre koncentrálni, cserébe elhiszik, hogy képesek rá.


Vagyis ami eltérés van a nemek közt, az a viselkedésből és nem a genetikából adódik. Ez egy örök csata, de alapesetben sem reakcióidőben, sem vészhelyeztkezelésben, sem más területen nincs különbség férfi és nő között - állítja a szakértő, akinek kijelentéseit a balestei statisztikák is alátámasztják.

Statisztika adatok

Magyarországon 2008-ban a 17 619 járművel okozott balesetből több mint 13 ezer a férfiak, 3 500 a nők, a többi az ismeretlenek számlájára írható a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. 2014-ben 14.750 közúti baleset történt, melynek 73 százalékát (10818) férfiak okozták, a nők csupán ennek harmadáért (3284) felelősek. (Az ismeretlenek száma itt 648.)

Csehországban az 1993 és 2012 között történt közúti balesetek 82,7 százalékáért a férfiak, míg 17,3 százalékáért a nők voltak a felelősek - tájékoztat a cseh közlekedési minisztérium közlekedésbiztonsági osztályának adataira hivatkozva az Origo. 2012-ben a férfiak 45 987, a nők 12 828 balesetet okoztak. (Csehországban a bejegyzett autóvezetők 56,3 százaléka férfi, 43,7 százaléka nő, ami közel áll az európai államok átlagához is, ahol a férfiak az autóvezetők 55, a nők a 45 százalékát teszik ki.)

Egy amerikai felmérés szerint a friss jogosítvánnyal rendelkezők között is kétszer annyi férfi okozta baleset történik. Ennek oka főleg a habitus, és hogy a fiatal férfiak rutintalanságuk ellenére bevállalósabbak, mint a nők. Idősebb korban, amikor már mindkét nem megfelelő rutinnal rendelkezik, a különbség már szinte elenyészik - írja a Baleseti-karterites.com.

Ezek a statisztikák persze sok esetben nem a valóságot tükrözik. Leginkább azért alakulnak így, mert lényegesen több férfi van az utakon, és ők többet is vezetnek. Ha ugyanis ezeket a számokat 1000-1000 főre vetítjük ki, akkor már jóval kisebb a nemek közti különbség.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag