+7° - +22°
Kettős front

Mit kell tudni a gyermekmentőkről?

Az Európában és hazánkban is egyedülálló gyermekmentőt évente mintegy kétezer, sokszor súlyos, életveszélyes állapotú gyermekhez riasztják. A magas technikai felszereltségű mentőn válogatott személyzet teljesít szolgálatot.

Az első gyermekrohamkocsi

Hazánk első gyerekmentője 1999-ben kezdte meg működését. Az akkori alapítók az anyagi források bizonytalansága miatt azzal a lehetőséggel is számoltak, hogy néhány hónapon belül be kell fejezzék működésüket. Szerencsére tévedtek. Az Európában is egyedülálló gyermek-rohamkocsit évente kétezer gyermekhez riasztják.

A gyermek-rohamkocsi Magyarország egyik legjobban felszerelt mentőautója, amelyben minden, a sikeres és korszerű gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszköz megtalálható. Egy normál rohamkocsi felszerelésén túl természetesen jó néhány speciális, gyermekek ellátására szolgáló eszközt is rendszeresítettek benne. A kórházi gyermek intenzív osztályokhoz hasonlóan helyet kapott az EKG-készülék defibrillátorral kombinálva, a lélegeztető gép, a krupp ellátásának nélkülözhetetlen kelléke, a párásító, és szinte a végtelenségig sorolhatnánk a további berendezéseket, eszközöket.

Utóbbiak közül a legtöbb különböző méretben található meg, hisz az újszülöttől a serdülőkig minden korosztály ellátására alkalmas a felszerelés. Nem szabad elfeledkezni a plüssállatokról, az ellátás elengedhetetlen eszközeiről sem! A válogatott, rendszeres továbbképzésekkel készülő személyzet képes néhány perc alatt egy mozgó gyermek intenzív osztályt kialakítani. Természetesen a gyermekek szállítás közbeni rögzítéséről is speciális eszközök gondoskodnak, helyet kapott egy mobilizálható gyermekülés, de a hordágy is több testmérethez alakítható.

Szent Márton az OMSZ kötelékében

A Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Alapítvány mentőautója az Országos Mentőszolgálat kötelékében teljesít szolgálatot, így riasztása a 104-es hívószámon történik. Természetesen nem a telefonáló, hanem a diszpécser dönti el, milyen mentőegységet küld a helyszínre. Fő szempont, hogy a gyermek-rohamkocsi valóban a legindokoltabb, legsúlyosabb esetekhez jusson el. Fontos hangsúlyozni, hogy az OMSZ valamennyi mentőautójának személyzete és felszerelése alkalmas gyermeksérültek ellátására.

A gyermekmentő a Markó utcai állomásról elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú gyermekekhez indul a fővárosba és Pest megyébe, de nem ritka a vidéki kórházak és Budapest közötti őrzött szállítás sem. Ezzel magyarázható, hogy vidéki településeken is felbukkanhat olykor-olykor. Távolabbi helyszínek esetében úgynevezett párhuzamos riasztás történik. Ez azt jelenti, hogy a legközelebb lévő mentőegységet és a távolabb lévő gyermek-rohamkocsit egyszerre indítják el. A kiérkező mentőegység elkezdi az ellátást, majd a gyermekmentő néhány perc múlva befut, és átveszi a kisgyermek magas szintű ellátását. Ez igen hatékony módja a korszerű mentőellátásnak. Természetesen az is előfordul, hogy a helyszínen lévő mentőegység kér segítséget, ez az úgynevezett segélykocsi-riasztás.

Gyermekmentő vidéki városokban

A gyermekrohamkocsi alapítása óta folyton visszatérő gondolta, hogy vajon indokolt lenne-e vidéki nagyvárosokban is egy gyerekrohamkocsi felállítása. A Szent Márton Gyermekmentőszolgálat 2009. januárjától indította el kísérleti jelleggel első vidéki kocsiját Miskolcon. A miskolci gyermekmentő napi 12 órás szolgálatot teljesít, s minden eszköz megtalálható benne, ami a budapestiben, szállításra azonban nem alkalmas. Ha a beteg állapota kórházba szállítást igényel azt egy másik mentővel végzik, többségében a gyerekmentőt és a normál mentőt egyszerre irányítják a sérülthöz. Természetesen a szállítás ideje alatt a felszerelés és a gyermekorvos a normál mentőn tartózkodik. A Szent Márton Gyermekmentőszolgálatról bővebben a www.gyermekrohamkocsi.hu oldalon olvashat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag