Megint jó lesz mentősnek lenni?

Az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) idén januártól három éven át dr. Csató Gábor irányítja főigazgatóként. A 34 éves aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos a háttérintézményektől, a fenntartótól és a kormányzattól kapott támogatás és a Hajdú-Bihar megyében megszerzett mentős és betegszállítói gyakorlat birtokában szeretne eredményeket elérni.

Az új főigazgató szerint ahhoz, hogy az OMSZ jobban elláthassa a feladatát, nem csak több pénz kellene, hanem szemléletváltás is. Csató Gábor a Medical Online számára adott interjúban kifejtette, hogy a külső és belső kommunikáció, a számonkérés, az alá- és fölérendeltségi viszonyok rendbetétele a legfontosabb feladatok. Értelmetlen fenntartani például párhuzamosan működő papíralapú és informatikai rendszereket, ha az a napi gyakorlatban nem hoz érdemi változást. Szerinte a digitális rendszereket minden területen használni kell.  Ugyanakkor a bajtársiasság, az egységesség, az országos gondolkodás és infrastruktúra olyan erős szervezeti értékek, amelyeket meg kell őrizni. Az OMSZ Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, 253 mentőállomással, közel 8000 dolgozóval.

mentősök
A mentősök nagyobb megbecsülésre számíthatnak. És átszervezésre...

"Hosszú idő óta én vagyok az első főigazgató, aki nem megbízással látja el a feladatot, és ez meglehetősen nagy legitimációt ad. Természetesen három év rövidnek tűnhet a szolgálat 130 éves történetéhez viszonyítva, de bízom abban, hogy agilitásommal, dinamizmusommal és eltökéltségemmel el lehet indítani olyan intézkedéseket, amelyek közép- és hosszútávon is jó pályára állítják a mentőszolgálatot. Kiszámíthatóság és bizalom - ezt tudom ígérni" - mondta Csató Gábor.


Az OMSZ Facebook-oldalának közel 50 ezer követője van, s az ottani bejegyzések szerint nem negatív a szervezet megítélése. A főigazgató szerint el kell hinniük, hogy vannak tradícióik és innovációik, amelyekre büszkék lehetnek. Korszerű eszközöket használnak, követik a technológiai fejlődést, folyamatosan képezik a dolgozóinkat, megújul a gépjárműpark. A megrendelési és utánpótlás-stratégiájukban az szerepel, hogy nem csak az amortizálódó, mentésben már nem tartható gépkocsiállományt cserélik le, hanem plusz kapacitással készülünk arra, hogy 3 éven belül a futó autók mindegyike egységes és nyolc év alatti legyen.

Egy kutatás szerint a mentésirányítóknak, akik a segélyhívó számra beérkező hívások után a helyszínre küldik az orvosi segítséget, meg kell kérniük a hívót, hogy kezdje meg az újraélesztést. Részletek!

Ezzel párhuzamosan azt is el kívánják érni, hogy a képzéseknek, a bérrendezésnek és a megbecsülés növelésének következtében az egészségügyben ne az utolsó, hanem az első opciók között álljon a mentős hivatás. Ehhez nyilvánvalóan több fizetést kell kínálni a jelenleginél, amit úgy kívánnak elérni, hogy ha valaki plusz kompetenciákat szerez, azt külön honorálnák a mindenkinek járó béremelésen felül. A helyi körülményeken is javítani akarnak, hogy az OMSZ vonzereje növekedjen.

Ez részben átszervezéseket (de nem leépítéseket) jelent, hiszen úgy kívánják átcsoportosítani a kapacitásokat, hogy minden helyszínre a lehető legmegfelelőbb mentőegység érkezzen a megfelelő időben. Fel kell állítani prioritásokat a mentésirányításban, de a 15 perces kiérkezési limitet nem kívánják elengedni. Jogos társadalmi igény ugyanis, hogy az ország minden területén ugyanahhoz az ellátáshoz lehessen hozzájutni.

Forrás: Medical Online

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag