+13° - +31°
Nincs front

Koronavírus: "az ápolók nem katonák"

HáziPatika

Egy olyan nemzetközi szerződés vagy deklaráció megfogalmazását tűzte ki célul a Nemzetközi Jogi Intézet, amely rögzíti világjárvány idején az államok közötti együttműködés legfontosabb elveit, s mintául szolgálhat az államok belső jogának harmonizálásához.

A dokumentum kidolgozására felállított, a világ számos országának nemzetközi köz- és magánjogászaiból álló, 15 tagú különbizottság tagjai között van Lamm Vanda akadémikus, az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke, aki az mta.hu-nak számolt be a munka részleteiről. 

Mint mondta, a jelenlegi pandémia egy sor korábban ismeretlen vagy nem szabályozott problémát vetett fel. Többek között ilyen az is, hogy hogyan reagáljon a jog az egyének személyes és mozgásszabadságát korlátozó szabályokra, a digitális eszközöknek a járvány elleni védekezést szolgáló, de adatvédelmi szempontból aggályos használatára. De meg lehet említeni a munkajogi kérdések közül a munkavállalók megváltozott helyzetét, valamint a járványhelyzet nemzetközi kereskedelmi jogi, környezetjogi, tengerjogi és légi jogi következményeit is.

Így lehet sürgetni az oltás elkészülését

A koronavírus elleni védőoltás előállítását leginkább az adminisztráció felgyorsításával lehet siettetni - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője. Részleteket itt olvashat.

Lamm Vanda kifejtette, hogy a betegjogokat például alapvetően megfelelően szabályozták már korábban is az országok, ám a nemzetközi összefogást nem. "Az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottsága néhány évvel ezelőtt kidolgozott egy nemzetközi szerződést a katasztrófák bekövetkezte esetén való nemzetközi együttműködésről, hasonlót szeretnénk létrehozni a világjárványok vonatkozásában is" - mondta. 

Schliszka László gyógytornász a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban.
Schliszka László gyógytornász a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy ápolótól nem várható el, hogy feláldozza az életét

Az egészségügy mások oldalán állók jogairól, velük szemben támasztott elvárásokról azonban nem rendelkezik semmilyen szabályzat. "Az orvosok és ápolók elkötelezettek a hivatásuk iránt, felesküdtek a gyógyításra, s amikor ezt a hivatást választották, tudták, hogy veszélyekkel jár. Felmerül azonban a kérdés, hol húzódik a határ munkájuk ellátásának kötelezettsége és a saját életük, egészségük veszélyeztetése között" - fogalmazott Lamm Vanda. Márpedig ez egy világjárvány esetén különösen fontos kérdés, hiszen nagy veszélynek vannak kitéve a kórházakban, rendelőkben dolgozók. A katonákat hozta fel példának, akik esetében nem számít rendkívüli elvárásnak, hogy feladatuk teljesítése érdekében akár az életüket is feláldozzák, erre kötelezik őket az esküjük, ám ugyanezt nem kívánhatja a társadalom például egy szakápolótól

Ezenkívül lényeges eleme lesz a dokumentumnak az államok közötti hiteles és korrekt információátadás kötelezettség is. Hiszen az már a koronavírus-járvány kapcsán is bebizonyosodott, hogy nagy károkat okozhat, ha egyes országok eltitkolnak bizonyos információkat, illetve másmilyen szempontok szerint, esetleg később közlik azokat a vártál. 


A testület várhatóan a jövő év tavaszára készülhet el a deklarációval, amelyet a Nemzetközi Jogi Intézet 2021-es pekingi kongresszusán fogadhatnak majd el. Ezután hozzák majd nyilvánosságra és küldik el az Egyesült Nemzetek Szervezetének.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag