+17° - +39°
Nincs front

Komoly veszélyekkel jár a hazai szúnyogirtás

HáziPatika

Idén is súlyos gondot okoznak a nagymértékben elszaporodott szúnyogok, emiatt Magyarországon nemrég átmenetileg újra engedélyezték olyan gyérítési módszerek és szerek alkalmazását, amelyeket az EU-s szabályozásoknak megfelelően korábban beszüntettek. Szakértők szerint azonban ez korántsem indokolt, sőt káros is lehet.

Ahogy arról a HáziPatika.com is beszámolt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az intenzív esőzések miatt elszaporodtak a szúnyogok, emiatt a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható a megfelelő mértékű gyérítés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig a körülményekre tekintettel 180 napra engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel. A hazai szúnyogkutatók szerint azonban egyáltalán nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra, hogy a honos, illetve inváziós fajok bármelyike miatt is tartani kéne a trópusi betegségektől, járványoktól. Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetét (ÖK-ÖBI) igazgató evolúcióbiológus-ökológusa a quibit.hu-nak egyenesen arról beszélt, hogy az NNK döntése nemhogy segít a helyzeten, hanem helyette súlyos károkat is okozhat.

A szakember kifejtette, hogy a két említett hatóanyag (deltametrin és pretrin) olyan nem specifikus idegmérgek, amelyek a csípőszúnyogokon túl számos más hasznos (beporzást, lebontást, kártevők fogyasztását végző) rovarfajra is mérgezően hatnak. Ezen túl pedig a vízi gerinces élőlényekben is felhalmozódnak, így tömeges halpusztulást okozhatnak. A szerek légi úton való kijuttatása pedig azért nem szerencsés, mert elsodródhatnak, és akár természetvédelmi területeket is érinthetnek.

A hazai szúnyogirtási módszer egyik nagy problémája, hogy csak a kifejlett egyedekre hat, így tüneti kezelést nyújt. Fotó: Getty Images
A hazai szúnyogirtási módszer egyik nagy problémája, hogy csak a kifejlett egyedekre hat, így tüneti kezelést nyújt. Fotó: Getty Images

A lakosság segítségét kérik a szúnyogok miatt

Ismét felhívásban kéri a lakosságot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete, hogy segítsék a kutatókat a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében. Részletek itt.

A vegyi szúnyogirtás ellen szól továbbá, hogy a Magyarországon bevetett deltametrin típusú irtószereket a nemzetközi kutatások toxikusnak találták a házi- és vadméhekre is. A közvetlen lepermetezéstől a felnőtt, de a szennyezett virágpor fogyasztásától a még lárva stádiumban lévő vadméhek is elpusztulnak. Ezenkívül a mezőgazdasági termelésben fontos szabóméh, poszméh és faliméh fajoknál is sok esetben kimutatták már a szúnyogirtás miatti populációcsökkenést. "Meg kell említeni a szubletális hatásokat is, amelyek során nem feltétlenül pusztulnak el a rovarok, de más fontos funkciójuk sérül, például rövidül az élettartamuk, csökken a hímivarú egyedek száma, csökken a lárvák etetésének intenzitása, és kevesebb lesz a hazatérő egyed" - hangsúlyozta Garamszegi László Zsolt.

"Olyan ez, mint a dohányzás"

A kémiai gyérítés ráadásul sok esetben vagy hatástalan, vagy csak rövid ideig nyújt megoldást. A tojásokra, lárvákra ugyanis nem hat, csak a kifejlett állatokra, így csupán tüneti kezelésnek tekinthető. Ha pedig éjjel végzik (ami meglehetősen gyakori), amikor nem aktívak a szúnyogok, gyakorlatilag értelmetlen permetezni, mert csak az éjszaka repülő rovarokat pusztítja el. Az ökológus ezenkívül arra az ellentmondásra is felhívja a figyelmet, hogy bár évek óta hangsúlyozzák, a használt kémiai irtószerek emberre nem veszélyesek, mégis arra kérik a lakosságot, hogy a gyérítés idején csukják be az ablakokat, a gyümölcsöket pedig mossák meg. "Tudnunk kell, hogy nagy mennyiségben, vagy a folyamatos kitettség esetén (akár bőrön át vagy belégzéssel bejutva) több egészségügyi problémával szembesülhetünk. Olyan ez, mint a dohányzás: tudjuk, hogy nagy mennyiségben a nikotin rákot okoz, és a mi felelősségünk és döntésünk, hogy elszívunk egy szál cigarettát, vagy nem. Ugyanígy a polgárok is jogosultak az objektív és tényszerű tájékoztatásra a szúnyogirtó szerek káros hatásait illetően" - fogalmazott.


A biztonságos és hatásos alternatíva

Hogy mi lenne a jó megoldás? Mindenképp a biológiai irtást kéne alkalmazni. Ausztriában például 98 százalékban, Szerbiában 50 százalékban így tesznek. Ennek alapja egy bakteriális toxin. Egész pontosan egyes talajlakó mikrobák a természetes életfolyamataik során olyan spórákat termelnek, amelyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak. A spórákból az irtani kívánt szúnyogfajok lárváinak bélcsatornájában olyan anyagok képződnek, amelyek megtámadják a bélbolyhok falát, ez pedig az állat pusztulásához vezet. A módszer előnye, hogy ha helyes dózisban alkalmazzák, a legtöbb vízi élőlényre nem ártalmas, nem mellesleg pedig megelőzésként is be lehet vetni, hiszen a lárvákat veszi célpontba. 

A szakember szerint emellett fontos volna, hogy jobban monitorozzák, elemezzék a hazai honos és betelepült szúnyogfajok populációját, a tenyészhelyeit, kapcsolatrendszerét, illetve azt, hogy milyen betegségeket hordoznak. A biológiai gyérítést pedig ezen információk alapján csak valóban indokolt esetben kéne kiegészíteni kémiai szerekkel. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag