Kit üssön el az önvezető autó?

HáziPatika

Ha választhatna, kit mentene meg egy közúti baleset során: egy autóban utazó családot vagy egy úton átkelő elhízott, idős férfit? Egy közelmúltban lezárult globális felmérés ehhez hasonló kérdéseken keresztül igyekezett választ kapni arra, hogy miként döntenek az emberek súlyos morális dilemmák esetén.

Milyen hatással lesz a jövőben a mesterséges intelligencia fejlődése a munkaerőpiacra? Részletek itt.

Valójában a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) tanulmánya egy olyan probléma megoldásához igyekezett közelebb jutni, amely a jövőben könnyen a mindennapjaink részévé válhat. Az önvezető járművek elterjedésével ugyanis értelemszerűen mind több és több baleset történhet e közlekedési eszközökkel is, bizonyos szituációkban pedig előfordulhat, hogy a gépeknek kell dönteniük, kit sodornak veszélybe: az utasokat vagy a közlekedés egyéb résztvevőit?

Közel 40 millió válasz

Mi történjen például, ha egy kisgyermek váratlanul kiszalad az önvezető autó elé? Őt üsse el a jármű vagy rántsa el a kormányt, megkockáztatva, hogy egy árokba vagy egy villanyoszlopnak csapódva akár halálos sérüléseket szenvedjenek el az utasai? A felvetés akár analógiaként is felfogható egy több évtizede létező pszichológiai tesztre, az úgynevezett villamosdilemmára, amelyről ide kattintva olvashat bővebben.

Kit mentsen meg vészhelyzetben az önvezető autó, ha döntést kell hoznia?
Kit mentsen meg vészhelyzetben az önvezető autó, ha döntést kell hoznia?

A MIT kutatói e gondolat mentén - The Moral Machine experiment néven - létrehoztak egy online tesztet. Ebben 13 olyan virtuális közlekedési helyzetet vázoltak fel, amelyek keretében a kitöltőknek arról kellett dönteniük, hogy egy elkerülhetetlenül bekövetkező baleset során egy önvezető járműben utazók vagy az úton átkelő személy, személyek, illetve hobbiállatok leljék-e halálukat, illetve hogy két lehetséges gyalogoscsoport közül melyiket védje meg az üresen száguldó autó. A tesztfeladatokra négy év alatt közel 40 millió válasz érkezett a világ 233 országából és egyéb területéről.

A felmérés készítői összesen kilenc tényezőt vizsgáltak, így...

  • az emberek megmentésére irányuló hajlamot a kisállatok kárára,
  • a passzív részvételre (az autót nem térítik el az eredeti irányból) való hajlamot az aktív közbeavatkozással szemben,
  • az utasok megmentésére való hajlamot a gyalogosok kárára,
  • a több élet megkímélésével járó döntésre irányuló szándékot egyetlen áldozat kárára,
  • a férfiak megmentésére való hajlamot a nőkéhez képest,
  • a fiatalok megmentésére való hajlamot az idősebbekéhez képest,
  • a szabályosan átkelő gyalogosok megmentésére való hajlamot a szabálytalanul közlekedőkéhez képest,
  • az egészségesebb személyek megmentését célzó döntéseket a kevésbé fitt személyekéhez képest,
  • illetve a magasabb szociális státusszal rendelkező, gazdagabb személyek megmentésére irányuló szándékot a szegényekéhez képest.

Elgondolkodtató eredmények

Az eredmények alapján egyebek mellett kiderült, hogy a többség előnyben részesíti az embereket az állatokkal szemben, illetve a fiatalokat az idősekkel szemben. Szintén jobb a megítélése a tehetősebb személyeknek, a nőknek és a vékony testalkatúaknak, mindemellett összességében a résztvevők nagyobb számban döntöttek az autóban utazó embercsoport javára, mint a gyalogosokéra.


Érdekes különbségek jelentkeztek a Föld egyes területein élők válaszaiban. Az iszlám kultúra, illetve egyes ázsiai országok képviselői például az átlaghoz képest kevésbé preferálták a fiatalokat az idősekkel összehasonlítva, míg Afrika középső és déli részein arányaiban többen mentették volna meg a példafeladatokban szereplő macskákat és kutyákat, mint a máshonnan származó résztvevők. A szabálytalanul közlekedőkkel leginkább a gazdaságilag kevésbé fejlett országok lakói voltak elnézőek.

Edmond Awad, a tanulmány vezető szerzője elmondta, remélik, hogy a felmérés eredményei később valamilyen mértékben átültethetők lesznek a vonatkozó irányelvek meghatározásába is. A kutatók célja ugyanis kifejezetten az volt, hogy rávilágítsanak az önvezető járművek jövőbeli elterjedése miatt fellépő etikai problémákra. Időről időre ugyanis előfordulnak majd olyan szituációk, amikor ezeknek a járműveknek kell etikai döntéseket meghozniuk, amihez minél hamarabb meg kell teremteni a normatív alapot.

Forrás: iflscience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +18 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag