Katasztrofális jövő vár a gyermekeinkre

HáziPatika

A WHO szerint egy olyan ország sincs, amelyik képes lenne a gyermekek egészséges felneveléséhez vagy a jövőjükhöz megfelelő környezetet egyszerre biztosítani.

A szakértők szerint a klímaváltozás, az egészségtelen gyorsételek fogyasztására bíztató hirdetések és a fiatalkori alkoholfogyasztás mind hatalmas veszélynek teszik ki gyermekeinket. Minderről átfogó tanulmányt is készített A világ gyermekeinek jövője? címmel az Egészségügyi Világszervezet, az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja), valamint a fiatalok egészsége és jólléte érdekében neves szakértők által 2009-ben létrehozott Lancet Bizottság. A dokumentumot február 18-án publikálták a The Lancet oldalán.

Így áll Magyarország

Ebben a riportban különböző szempontok alapján rangsorolták a Föld 180 országát. Egyrészt a túlélési, egészségügyi, oktatási és táplálkozási mutatók alapján kiszámított index szerint, hogy mennyire alkalmas az adott ország egy gyermek felnevelésére, másrészt az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátási index alapján, hogy mennyire óvja meg a jövő generáció számára a környezetet az adott állam.

katasztrófa, jövő, gyerek
Katasztrofális jövő várhat a gyerekeinkre. Fotó: Getty Images

Az itt részletesen is elérhető adatokból jól látszik, hogy még a gyermekek felnevelése szempontjából a világon a legjobbnak tartott Norvégia is csak a lista végén kullog (jelesül a 156. helyen), ha a következő generáció számára megóvandó környezet szempontjából tekintünk az országra. Magyarország helyzete is a többi fejlett nyugati államéhoz hasonlóan alakul. Hazánk előbbinél a 28., utóbbinál a 127. helyet foglalja el. Összehasonlításképp Románia 80./113., Szlovákia 30./141., míg Ausztria 19./149. helyen áll a listákon.

Albánia és Tunézia jobban állnak

Mindössze nyolc olyan ország van a világon, amelyik - jelen állás szerint - képes lesz a 2030-ra kitűzött széndioxid-kibocsátási célokat teljesíteni, miközben a gyermekek egészségére és jólétére is megfelelő hangsúlyt fektetnek. Ezek: Albánia, Örményország, Grenada, Jordánia, Moldova, Srí Lanka, Tunézia, Uruguay és Vietnam.

Házipatika grafika, the lancet, gyermekek jövője
Amíg az egyik listán jól, addig a másikon rosszul teljesítenek a fejlett országok.

Az éghajlatváltozás lesz a vesztünk

"A gyerekeknek létüket fenyegető veszélyekkel kell szembenézniük világszerte az éghajlatváltozás és a kereskedelmi nyomás miatt" - mondta Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke, a bizottság társelnöke. Hozzátette: az országoknak felül kell vizsgálniuk hozzáállásukat a gyermekek és serdülők egészségéhez, hogy megvédjék a világot, melyet örökül hagyunk rájuk.

Pusztító egészségügyi következményekkel járhat ugyanis a jövő generációi számára az, ha a mostani előrejelzések szerint bekövetkezik a Föld átlag hőmérsékletének 4 Celsius fokos emelkedése 2100-ig. Ez ugyanis magával hozza majd az óceánok szintjének emelkedését, a hőhullámokat, az éhínséget, valamint olyanfertőző betegségekkiugróan nagy volumenű elterjedését, mint például a malária - figyelmeztetnek a szakemberek.

"Több mint két milliárd ember él olyan országokban, ahol a fejlődést humanitárius válságok, fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák akadályozzák, melyek egyre inkább összefüggenek az éghajlatváltozással" - mondta Awa Coll-Seck szenegáli miniszter, a bizottság másik társelnöke.

"Ragadozó marketing"

A jelentés rávilágított a gyermekek számára a káros marketing veszélyeire is. Megállapította, hogy évente mintegy 30 ezer reklámnak vannak kitéve gyermekeink, melyek között a cukros üdítők, gyorsételek és alkoholt népszerűsítő hirdetések is szép számmal megjelennek. A bizottság egyik szerzője, a University College London fenntartható fejlődés és globális egészség területén tevékenykedő professzora, Anthony Costello arra figyelmeztetett, a gyermekek és a serdülők körében mérhetetlen sebességgel terjed a közösségi média használata, ami egyben azt is jelenti, hogy a "ragadozó marketing" az eddiginél is több veszélyt jelent rájuk nézve.

"Kevés tényünk és adatunk van a gyermekeinkre zúduló közösségi média hirdetésekről és az azokat vezérlő algoritmusok működéséről" - mondta. Costello professzor egyúttal saját hazájának, az Egyesült Királyságnak a helyzetét sem hagyta szó nélkül. Mint figyelmeztet, a gyermekek egészsége és jólléte szempontjából összeállított listán elért előkelő helyezés nem jelentheti azt, hogy a babérjaikon ülhetnek, a gyermekszegénység fenyegetése ugyanis mind nagyobb. "Az, hogy a 21. században, Nagy-Britanniában minden második gyermek szegénységben él, nemcsak szégyen, de egy közelgő társadalmi és gazdasági katasztrófa jele is" - fogalmazott.

A szegények isszák meg a levét

Bár, ahogyan ez a grafikánkon is látszik, a világ legszegényebb országai rendelkeznek a legkevesebb üvegházhatású gázkibocsátással, úgy tűnik, mégis ők azok, akik a leginkább elszenvedik az éghajlatváltozás negatív hatásait. "Nem válthat a világ gyermekeinek kárára az, hogy egy-egy nemzet jobb életfeltételeket akar teremteni a saját leszármazottainak" - tette hozzá Coll-Seck.

A világ országai 2015-ben 17 fenntartható fejlődési célkitűzésről állapodtak meg, ideértve a zéró éhínséget és szegénységet, valamint többi között az éghajlatváltozást célzó intézkedéseket, de öt év elteltével kevés előrelépés történt ezek ügyében. Ezt alátámasztandó álljon itt egy adat egy 2019-es jelentésből: a bolygón közel 2,3 milliárd túlsúlyos gyermek és felnőtt volt tavaly, míg több mint 150 millió gyermek az éhínség miatt megrekedt a növekedésben.

Sürgős változások kellenek

A jelentés egy olyan új, globális mozgalom elindítását sürgeti, ami a gyermekek érdekében cselekszik, s irányításában az ifjak is részt vesznek. E mozgalomhoz az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

  • Azonnali sürgősséggel állítsák meg a szén-dioxid-kibocsátást, hogy biztosítsák a gyermekek jövőjét ezen a bolygón.
  • A gyermekek és a serdülők legyenek a fenntartható fejlődés elérésére irányuló erőfeszítések központjában.
  • A gyermekek egészségének és jogainak előmozdítása érdekében kezdeményezzenek új irányelveket és befektetéseket minden ágazatban.
  • Adjanak helyet a gyermekek véleményének a politikai döntésekben.
  • Szigorítsák a káros kereskedelmi marketing tevékenységek nemzeti szabályozásait az ENSZ gyermekjogi egyezményének új ajánlásai alapján.

"Egy új korszaknak kell kezdődnie a gyermekeink és serdülőink egészsége érdekében. Ez a mi generációnk legfőbb próbatétele" - mondta Dr. Richard Horton, a Lancet főszerkesztője.

Forrás: The Lancet, BBC

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag