Így sikerülhet végleg a leszokás!

A dohányzásról leszokni nem egyszerű dolog, azonban van segítség!

A dohányosoknak is megvannak a történeteik, hogy miért dohányoznak, vagy miért dohányoznak még mindig. A fiatalabb életkor elmúltával vagy bizonyos élethelyzetekben a leszokás sokakat foglalkoztat, akár visszatérően is. A legtöbb dohányos elvileg szeretne leszokni, különösen mostanában, amikor törvényi szabályozás szab kereteket, magas a cigaretta ára, és már nem is annyira sikk a dohányzás.

Dohányzás ára kalkulátor

Vajon mennyi pénzt költ dohányárura?
És utánaszámolt már, hogy ebből a pénzből mi minden másra is futotta volna?
Kattintson!

Az életkor előrehaladtával csak nagyon kevesen szeretnek dohányozni. Ha pedig valami egészségkárosodás már jelentkezett, akkor különösen égető problémává válik a dohányzás. Szert tesznek tapasztalatokra, kipróbálják a "leginkább leszoktatónak" ajánlott módszereket, figyelnek másokat. Végül sokan sikertelenül próbálkoznak és elkönyvelik maguknak, hogy ők nem tudnak leszokni. Annyi tapasztalatot azonban sokan leszűrnek, hogy "fejben dől el", és akár ők maguk is képesek lesznek rá egyszer... Igen, valamikor.

Mit jelenthet ez valójában? Hogyan vágjunk bele?

Százból talán 4-5 dohányos büszkén mondja, hogy egyedül, egyik-napról a másikra, saját döntés alapján tette le a cigarettát. Mi történt valójában? Minden bizonnyal hosszabb gondolati út előzte meg a döntést és a cigaretta konkrét letételét, ilyen lehet egy rádöbbenés az egészség fontosságára, a saját igényeinek mérlegelésére, azaz konkrét célok, vágyak kerülnek előtérbe.

Hasonló ehhez az a teljesítmény, amit egy konkrét betegség hallatán képes megtenni néhány dohányos a cigaretta azonnali letételével. Ehhez elég lehet a rendelőben hallott rövid tanácsadás, figyelemfelkeltés. Ők személyesen érintettek lettek a döntésben, a leszokással meg akarnak oldani valamit, ki akarnak védeni valamit és ez az eltökéltség, ez a motiváció nagyon szilárd.

Megint másoknál - bár gyorsan letették a cigit - egy idő múlva relapszus, visszaesés következik be, ismét elkezdenek dohányozni. Ez miért lehet? Emberek vagyunk, az eltökéltségünk, a motivációnk a változtatásban hullámzó lehet. Újból átgondolunk dolgokat, keressük a támogató segítséget vagy az önbizalmunkat kell erősítenünk. A visszaesés másik oka lehet a nem kellőn megdolgozott leszokási út.

A sikeres leszokás kiindulópontja tehát a motiváció, az eltökéltség és a saját döntés. Például a leszokni vágyó el tudja-e kezelni magát nem-dohányosnak? Milyen lesz ez a nem-dohányzó énjük? Személyesen mennyire fontos a leszokás? Mit vár a leszokástól? Tudja-e, hogy a döntés egy folyamat és a döntési egyensúlyát vizsgálni tudja: mi a jó a dohányzásban - mi a rossz a dohányzásban, mi a jó a leszokásban, mit nyer a leszokással? A legtöbb leszokni vágyó dohányosnak jól jön a segítség a motiváció erősítéséhez.

A dohányzásról való leszokásban már számos szervezet segíthet

A dohányzásról való leszokásban már számos szervezet segíthet


Innen már csak egy lépés a saját dohányzási szokások tudatosítása

Ez a következő elengedheteten lépés. Nagyon sok dohányos nem tudatosan dohányzik és soha nem gondolta igazán végig a háttérben álló okokat. A dohányzási szokások tudatos megfigyelése, a rágyújtás körülményeinek ismerete, a nikotinéhség és a rögzült szokás elkülönítése, a társuló helyzetek és hangulatok észrevétele fontos. Ezek mind kritikus helyzetek.

Mit csinálunk, miért csináljuk? Nincs két egyforma dohányos, a kritikus helyzetek árnyaltan különbözhetnek és vannak, amik hasonlóak másokéhoz. Vagyis a megfigyelést és elemzést minden dohányosnak érdemes saját magának elvégezni. Azt a személyes stratégiát, ami szükséges a nem-dohányzáshoz, mindenki maga tudja felállítani és követni, de ehhez is jól jön a szakemberi segítség.

Innen válik érthetővé, hogy leszoktatni senkit nem lehet, de a leszokásban támogatni igen. A legtöbb leszokni vágyó dohányos szakemberi támogatással tudja letenni a cigarettát és a megismert kritikus helyzetek elkerülésével, megoldásával tudja fenntartani az absztinenciát. Megtanulhatja a sóvárgás leküzdését és a dohányzás helyetti tevékenységek beiktatását is. Megtapasztalja a nem-dohányzó életmód érzéseit. Ez egy folyamat, amit érdemes megismerni, végigjárni és gyakorlattá tenni. Ez jelent életmódváltást.

Mit mond a szakember?

Az elmúlt húsz évben sokat változtak, bővültek a dohányzásról való leszokással kapcsolatos ismeretek. A "csak akarni kell" helyett valós értelmezést kapott a dohányfüggőség. Az első és sokáig egyedülálló új vélemény az volt, hogy a dohányost a nikotinfüggésben kell "orvosolni", ezért a fokozatosan csökkenő nikotinbevitel elősegítésére és a nikotinéhség okozta elvonási tünetek enyhítésére gyógyszerek kerültek forgalomba.

A régóta fennálló megfigyelés, hogy a dohányos a szokás rabja is, mára szakmai ismeretté vált, ennek alapján a szokás változását is elő kell segíteni. Ez a nehezebb feladat, nagyobb kihívás.

A dohányzás tehát - ahogy a szakember mondja - kettős függés, részben nikotinfüggés, részben pszichés-szociális függés, a kettő átfedi egymást. A sikeres leszokáshoz a dohányzás csökkentése, majd a cigaretta teljes letétele javasolt az ezzel párhuzamosan gyakorolt viselkedésváltozással. Van akinél a nikotinfüggés erős, másoknál a szokásfüggés, lelki kötődés.

A nikotin elvonási tünetek csak a leszokási próbálkozás elején jellemzők (és nem mindenkinél jelentkeznek), enyhülnek majd lecsengenek, de a szokásfüggés stabil változtatása hosszabb időt igényelhet. Akkor beszélünk igazán sikeres leszokásról, ha valaki egy éven túl is dohányzásmentes. Ezt időközben tarkíthatják rövid visszaesések, de szokásfüggésnél ez előfordul.

Csak nikotinpótlással vagy más gyógyszeres kezeléssel szerényebb a sikerráta, a két módszer egyéni igény szerinti kombinálásával nagyobb. Legjobb, ha a szakember és a páciens együtt választják ki a személyesen legmegfelelőbb gyógyszert, módszert és a kettő szükséges kombinációját.

A dohányos viselkedés és a nem-dohányos viselkedés azonban különböző. Az önbizalom növelésére, a más típusú problémamegoldás és más örömforrás megtalálására a legtöbb leszokni vágyónál jól jön a szakemberi segítség, hiszen ez egy folyamat, konkrét tennivalókkal és támogatási igénnyel. A támogatás fontos része az elfogadás, az önbizalom erősítése, a biztatás és az empátia, hiszen a leszokás sokaknak nehéz feladat, hiszen szenvedélybetegség.

Hol kaphat a dohányos szakemberi segítséget?

A dohányzás egészségügyi probléma is, ezért rövid tanácsadást sok helyen, akár háziorvosi ellátásban is hallhat a dohányos. Van akinek ez is kellő kezdőlökést ad, de vannak erősen nikotin és/vagy szokásfüggő dohányosok, akik a nagyobb siker érdekében szakemberi segítségre szorulnak.

A leszokás támogató program a következő, már hatékonyabb szint, ebben a formában erre képzett szakemberek vezetik végig a pácienst a leszokási folyamaton, tanácsokkal elősegítve a nem-dohányos életmód kialakítását. A "program" tehát többlépcsős és azokat az állomásokat mutatja be, amik mintaként a leginkább eredményesek a leszokás nem könnyű folyamatában.

Ezt a bizonyítottan hatékony módszert nevezzük a viselkedés változást elősegítő programozott vagy intenzív támogatásnak, amelyet akár még a megvonási tüneteket enyhíteni tudó gyógyszerrel is érdemes és lehet kombinálni. Ebben is vannak választási lehetőségek, amiket a tanácsadóval érdemes egyeztetni. Minden leszokás támogató program alapfeltétele, hogy maga a dohányos akarjon leszokni, eltökélt legyen és próbálkozzon. Sok fejlett országban évek óta sikeresen alkalmazzák a programokat.

Ilyen programot ma már Magyarországon is el lehet érni térítéssel vagy akár ingyenes formában is, igény szerint. Lehet egyéni vagy csoportos leszokástámogató programot keresni és találni, ahol képzett orvos vagy pszichológus vagy más segítő szakember áll rendelkezésre. Országosan összesen 87 tüdőgondozó intézet nyújt ingyenes programot, leszokástámogatási lehetőséget egyéni vagy csoportos formában. Érdemes a listát megnézni, tájékozódni, jelentkezni. Minősített szakemberi segítséget kínáló honlapokon lehet tájékozódni, ilyen például a www.leszokaspont.hu. Ez az Országos Módszertani Központ honlapja.

Új, nagyon hasznos és dolgozó embereknek, fiataloknak ajánlható az egész országból elérhető ingyenes telefonos leszokástámogató program, az úgynevezett Quitline. Ez ugyan zöldszám, de nem segélyvonal, hanem egy viselkedésmódosítást elősegítő leszokásprogramba lehet jelentkezni - kényelmesen, egyszerűen.

A jelentkezőt a központ munkatársai visszahívják és a program beszélgetéseinek, tanácsadásainak időpontjait egyeztetik az érdeklődővel.

A leszokni vágyó dohányosnak számos kérdése lehet, amit a szakemberek meg tudnak válaszolni. Érdemes kerülni a nem bizonyított hatékonyságú szereket, módszereket, mert bizonyítottan hatékony módszerek segítségével többeknek sikerül leszokni. Ez a leszokni vágyótól is függ.

A cikk szerzője:
Dr. Fényes Márta
orvos, viselkedésterapeuta, leszokástámogató szakember
Országos Módszertani Központ
A leszokásvonal elérhetősége: 06-80-44-20-44

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag