+7° - +22°
Kettős front

"Ha megvillan a kés, szakad a tüdő"

A mellkas szúrt sérülései szerencsére ritkák, azonban szinte minden esetben súlyosak. Ellátásuk gyors és hatékony beavatkozást igényel.

A mellkas szúrt sérülései

A mellkas szúrt sérüléseinél nem csupán egy kocsmai verekedés képét lehet felidézni, sajnos néhány szerencsétlen baleset is vezethet szúrt sérüléshez. A sérülésnek két nagy veszélye van, az egyik a nyílt légmell, a másik a belső szervek sérülése. A sérülés külső jeleiből csak nagyon nehezen tudunk a mélységére és a belső sérülések milyenségére, mértékére következtetni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy valamennyi, testüreget érintő - akár nem túl nagy - szúrt seb a helyszínen súlyos sérülésnek tekintendő. A nyílt légmell esetén a mellhártyák ürege közé levegő kerül a külvilágból, különösen veszélyes állapot, ha a létrejött nyílás szelepszerűen működik, ezt nevezik ventill-pneumothoraxnak: Belégzéskor a tüdő vagy a mellkasfal sérülésén át levegő áramlik be a mellüregbe, a nyílás kilégzéskor szelepszerűen záródik. Ennek következtében minden légvételkor egyre több levegő kerül be, és fokozatosan a légköri nyomásnál nagyobb nyomás alakul ki a mellüregben Ezt az állapotot feszülő légmellnek nevezik. Az érintett oldalon a tüdő nem tud tágulni. A két tüdő között elhelyezkedő szervek - a szív, nagyerek, légcső - az ép oldal felé tolódnak, gátlódik a szív telődése a nagyerek felől, és károsodik az ép oldali tüdő légző mozgása is.

A belső szervek közül sérülhet a tüdő, a szív, a máj, a lég- és a nyelőcső, de fontos nagyerek is. Ezek többségében életveszélyt jelentenek, legveszélyesebb természetesen a szív és a nagyerek sérülése.

Segélynyújtás

Az eszméletén lévő sérültet segítsük a számára legkedvezőbb testhelyzetbe, ez általában a félülő. Ha a sérülést okozó idegentest még a mellkasban van, semmiképp ne távolítsuk el, a sérült mozgatásakor azonban ügyeljünk arra, hogy nehogy újabb sérülést okozzunk. A mellkas szúrt sérülése esetén mindig kell nyílt légmellre számítani, ahol az elsődleges szempont, hogy próbáljuk zárttá tenni. Ennek érdekében a sérülésre helyezzünk steril mull-lapot, majd azt fedjük olyan anyaggal, ami nem légáteresztő pl. műanyag fólia, alufólia. A szigetelőlapot ragtapasszal rögzítsük.
A belső sérülések veszélye miatt keressük a sokk jeleit, kövessük figyelemmel folyamatosan a sérült életfunkcióit.

Eszméletlen sérült esetén természetesen a légút biztosítása az elsődleges, de mielőbb meg kell kezdeni a nyílt légmell ellátását is. A sérült mozgatásánál ügyeljünk az esetleges idegentestre, nehogy újabb sérülést okozzon! Keressük a sokk jeleit, szükség esetén alkalmazzunk sokkfektetést!

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátás csak nagy általánosságban igaz, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A mellkas szúrt sérülése súlyos állapotú beteget jelent. Elsődleges, mint minden ilyen esetben az alapvető életfunkciók, tehát a légzés és a keringés ellenőrzése, stabilizálása.

Többször ellenőrizni kell a mérhető paramétereket, mint vérnyomás, pulzus, légzésszám, vér oxigén szintje. A beteg állapota gyorsan romolhat, ezért erre fel kell készülni, szoros megfigyelést igényel. Szükség lehet gyógyszeres beavatkozásra, ezért infúzió bekötésével kell biztosítani a gyógyszeres beavatkozás lehetőségét. Fontos a nyugalom biztosítása, megfelelő pozícionálás, oxigén adása.

Súlyos esetben életmentő lehet a mellkaspunkció, vagy drenálás, melynek segítségével a mellhártyák közé került levegő eltávolítható. Ezáltal az érintett tüdő fél összeesése, illetve a légzés és keringés összeomlása megelőzhető.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag