+13° - +31°
Nincs front

Ezért ne előzzük meg a mentőt

HáziPatika

A mentőnek egyenletes sebességet kell tartania, különben szállítási trauma érheti a betegeket. Az éppen létfontosságú munkáját végző orvost is megzavarhatja egy türelmetlenkedő, a mentőt megelőző autós.

Óriási visszhangot váltott ki egy 23 éves törteli férfi tette, aki az első, hétfői hírek szerint megelőzött egy megkülönböztető jelzést használó mentőautót - ezt a vétkes sofőr azóta el is ismerte, és bocsánatot is kért emiatt. A személyautó vezetője állítólag büntetőfékezett is az előzés után a mentőkocsi előtt, amit azonban kedden már tagadott a fiatal férfi, így egyelőre nem teljesen tisztázottak az eset körülményei. 

Kit küldenek, ha a mentőket hívjuk?

Esetkocsi, rohamkocsi vagy éppen M.I.C.U. - az Országos Mentőszolgálatnál többféle mentőegység is készenlétben áll annak érdekében, hogy a bajba jutott emberek a lehető legjobb, leggyorsabb ellátásban részesüljenek. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a mentőegységekről, amelyek évente több tízezer élet megmentésében vállalnak szerepet Magyarországon. Kattintson a részletekért!

Nem értette, miért ment lassabban a mentő

Valójában a közúti veszélyeztetés miatt indult eljárásban a személyautót vezető férfi már azzal is - tehát az előzéssel - komoly veszélybe sodorta a mentőkocsin dolgozó szakembereket és a beteget, amit elismert. Hiszen az előzéssel lassításra-gyorsításra, illetve valószínűleg fékezésre is kényszerítette a mentőt.

"A KRESZ alapján a megkülönböztető jelzést használó járművek előnyt élveznek, részükre minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni. (...) Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos" - ezzel a HáziPatika.com korábbi cikkében is foglalkoztunk.

A fiatal férfi időközben elnézést kért előzése miatt, és azt írta az Országos Mentőszolgálatnak címzett levelében, hogy nem értette: a megkülönböztető jelzés ellenére miért ment viszonylag lassan a mentő (50-60 kilométeres sebességgel). A férfi ezzel magyarázta, hogy megelőzte a mentőt. Mindezeken után nézzük: a mentők miért használnak megkülönböztető jelzést, még akkor is, ha nem versenyautók sebességével száguldoznak az utakon. A mentéstudomány, pontosabban az oxyológia szakkönyvei szerint ennek nagyon fontos, létfontosságú oka van.

Ezért fontos a megkülönböztető jelzés használata

Éppenhogy magyar mentősök figyelték meg ugyanis a múlt században - így elsősorban Felkai Tamás orvos nevét kell itt kiemelnünk -, hogy szállítás közben egyes betegek állapota hirtelen rosszabbra fordul. A sérülésük, betegségük ráadásul nem is indokolná ezt a súlyosbodást.

Felkaiék rájöttek: a szállítás önmagában is bajt okozhat a betegek számára, ezért nevezték el szállítási traumának a jelenséget. Ilyenkor elsősorban a gyorsulás, a lassulás vagy más mozgás (liftezés, oldalirányú kilengés) okozza a legtöbb problémát. Ez a szállítási trauma tehát egy olyan kockázati tényező, ami az eredeti sérüléstől függetlenül is befolyásolhatja a beteg állapotát, sőt a túlélési esélyeket is.

Veszélyes lehet a benne utazó betegre, ha a mentőautó nem halad egyenletes sebességgel. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Veszélyes lehet a benne utazó betegre, ha a mentőautó nem halad egyenletes sebességgel.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szállítási traumát nem közvetlenül a sebesség okozza, hanem többek között azért számít kockázati tényezőnek, mert ha rossz úton halad a mentő, akkor az úthibákból adódó kilengések amplitúdóját fokozhatja. Az alföldi úton ezért sem haladhatott valószínűleg túl gyorsan a mentő a törteli fiatalember előtt, bár a hírek szerint elsősorban a beteg állapota miatt mentek viszonylag lassabban. A megkülönböztetett jelzést azonban más miatt kellett használnia a mentőnek.

A legfőbb indok ilyenkor az, hogy egyenletes legyen a sebesség, ezt pedig megkülönböztető jelzéssel lehet garantálni. A sebességnél ugyanis még többet számít a gyorsulás és a lassulás elkerülése. E két dolog ugyanis köznapi nyelven szólva vértolulást vagy ennek ellenkezőjét okozhatja az agyban, illetve a szív aortájában. Márpedig ezekben a szervekben fontos szabályozó receptorok vannak, amelyek az ember vérnyomását, általános egyensúlyi állapotát tartják kontroll alatt. Egy egészséges emberben is a liftező vagy gyorsító-lassító mozgások hányingert kelthetnek, "tengeri betegséget" okozhatnak, tehát kinetosis léphet fel.

Ám egy súlyos, mentővel szállított betegnél vérnyomásingadozást és más, a szervezet egyensúlyát megbontó reakciókat, reflexeket válthat ki a gyorsítás vagy a lassítás. Az agyi receptorok például fékezéskor vértolulást érzékelhetnek (ha a beteg feje a vezetőülés felé van közelebb), és akkor megpróbálják a vérnyomást csökkenteni, jóllehet esetleg éppen az ellenkezőjére lenne szüksége a betegnek. A mentők ezért használnak tehát megkülönböztető jelzést - azért, hogy elkerüljék a beteg állapotát szükségtelenül rontó oldalirányú vagy hosszanti, esetleg liftező, rugózó, ingázó mozgásokat.


Az oxyológiai tankönyvek szerint egy kritikus állapotban lévő beteg számára létfontosságú lehet a folyamatos "liftezés" elkerülése, ezért kell az egyenletes sebességet az ő esetükben még szigorúbban tartaniuk a mentőkocsik sofőrjeinek. Az egyenletes sebességet pedig nyilvánvalóan akkor tarthatja a mentőautó, ha megkülönböztető jelzést használ, minimálisra csökkentve a fékezést vagy gázadást.

Mindez bonyolultan hangzik, de ha valaki nem akar oxyológiai szakvizsgát tenni, akkor is megértheti, miért nem szabad mentőt előzni: a mentőkocsiban ugyanis mindezen túl az orvos esetleg életfontosságú beavatkozást végezhet. Ha egy tűvel szúrja meg a beteget, és abban a pillanatban egy 23 éves törteli fiatalember éppen úgy dönt, hogy szerinte a mentő nem elég gyors, akkor... - talán jobb el sem képzelni, mi történhet.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag