+10° - +25°
Nincs front

Disznók elé is dobtak magyar újszülöttet

HáziPatika

Emésztőgödörbe, kukába vagy sertések elé is dobtak már újszülött csecsemőket Magyarországon. Novemberben egy konténer mellett hagytak egy kisbabát Nyíregyházán, szeptemberben pedig a miskolci temetőben egy másikat.

Túl gyakran találkozunk olyan hírekkel, amikor egy anya megöli vagy kukák mellé dobja újszülött csecsemőjét, pláne, hogy a magára hagyott babának szinte esélye sincs a túlélésre. De vajon mi késztethet arra egy anyát, hogy titokban tartsa terhességét és mihamarabb megszabaduljon az újszülöttől - tette fel a kérdést cikkében az index.hu.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság statisztikája szerint 2017-ben eddig 16 csecsemőgyilkossági ügyet zártak le, 2016-ban pedig 17-et. És ez csak a megtalált csecsemők száma, amely valószínűleg még magasabbra tehető az ismeretlen és felderítetlen csecsemőgyilkosságok miatt.

2017-ben eddig 16 csecsemőgyilkossági ügyet zártak le
 2017-ben eddig 16 csecsemőgyilkossági ügyet zártak le

Cseres Judit kriminológus Az Eltékozolt életek című könyvében 286 újszülött gyilkossági esetet vizsgál, amelyek 1982 és 1999 között történtek. Ebben azt írja, hogy a titokban szülés leggyakrabban a konyhában, illetve a belső vagy (vidéken) a külső mellékhelyiségben, árnyékszéken történik. Több olyan esettel találkozott, hogy miközben a nő a lehető leghalkabban, magányosan szült valahol a házban, addig a többi gyerek az udvaron játszott, a férj pedig a TV előtt ült.

Gyakran az okozza az újszülött halálát, hogy a születés után rögtön valamilyen textildarabba bugyolálják be a csecsemőt, hogy senki ne hallja meg a felsírását, ettől pedig megfullad. De előfordul, hogy az anya annyira kimerült, hogy nem tesz semmit az újszülött érdekében, aki így elvérzik a köldökzsinóron keresztül, vagy a hideg időben kihűl. "Az anyák inkább hagyják meghalni az újszülöttjüket, és ritkábban bántalmazzák őket, de ha igen, akkor nagyon" - írja a kriminológus. 

Arra is megoldást kell találniuk, hogy tüntetik el a holttestet. "Legtöbben becsomagolják valamilyen textilbe a csecsemőt, és valamilyen táskába - többnyire nejlonszatyorba helyezik el, úgy rejtik el különféle helyekre. A falusiak főleg árnyékszékbe vagy emésztőgödörbe vetik a gyermeket, a városiak inkább kukába. De van, aki a szeméttelepre viszi, elégeti vagy a sertések elé veti" - állítja a kriminológus. A gyerekek kidobása vagy elhagyása bűncselekménynek minősül. Az újszülöttgyilkosságok pontos száma azonban nem ismert, mivel 2001 óta nem szerepel önálló kategóriaként: azóta a 14 évnél fiatalabbak ellen elkövetett életellenes cselekmények között tartják számon.

Egy szülő különböző okok miatt dobhatja ki, ölheti meg az újszülöttjét. Herczog Mária szociológus és gyermekvédelmi szakember szerint lehet szó nem kívánt terhességről, vagy arról, hogy a terhes nők félnek családjuk és környezetük elutasításától. Sok esetben nagyon későn veszik észre, hogy terhesek - vagy tudatlanságból egyáltalán nem is jönnek rá, például azok a nagyon fiatal lányok, akik gyakran nem eléggé tájékozottak a fogamzásgátlásban sem.

Hogyan hatnak a hormonális fogamzásgátlók, és mit csinálnak a méhen belüli eszközök a terhességmegelőzés érdekében? Részletekért kattintson!

"Sajnos Magyarországon sem a testtudatosság, az önismeret, sem a reproduktív jogokkal kapcsolatos ismeretek nem széleskörűek és nem jó minőségűek. Nincs ingyenes fogamzásszabályozó szer, a kondom is pénzbe kerül, iszonyú a tudatlanság, és sokak számára az abortusz sem reális alternatíva" - mondja Herczog Mária.

Cseres Judit kriminológus könyvében legmeghatározóbb oknak a családtagok közti kommunikáció hiányát látja. A csecsemőgyilkosságok kulcsmozzanata szerinte a terhesség titokban tartása. A nők a teherbeeséstől kezdve titkolják állapotukat, nem szólnak családtagjaiknak, gyerekük apjának, és nem keresik fel a terhesellátást és az orvost sem. Ennek a titoknak a megtartásában viszont a terhes nő környezete is hatalmas szerepet játszik - a kriminológus szerint ugyanis a környezet az, amely lehetővé teszi a nőnek, hogy kilenc hónapon keresztül nem létezőnek tekintse a terhességet. Miközben a várandós nő a terhesség ideje alatt úgy él, mintha nem is várna gyereket, környezete is végig tagad, és úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Egészségügyi okokra fogják a meghízást, stílusváltásra az új, bő ruhákat. A könyvben vizsgált esetek többségében a férfiaknak bár fontos a nemi élet, hallani sem akarnak gyerekről, afogamzásgátlásfelelősségét viszont a nőre hagyják, és a már megtörtént bűncselekményt szinte teljes egészében a nőkre hárítják.


Az elhagyott újszülöttek védelméről szóló jogszabály szerint azok a szülők, akik nem bántják újszülöttjüket, és a szülést követő egy hónapban biztonságos helyen átadják őt az arra jogosultaknak (például kórházi személyzetnek, vagy valakinek egy rendőrörsön), nem büntethetőek. Nem büntethető az a szülő sem, aki kórházaknál elhelyezett úgynevezett babamentő inkubátorba teszi le csecsemőjét. A fűtött inkubátorokban név nélkül bárki otthagyhatja az újszülöttet. A baba elhelyezése után megszólal egy jelzőrendszer, amely értesíti a biztonsági szolgálatot. Az őr és az ápolószemélyzet is csak azután léphet be a helyiségbe, miután a babát letevő személy távozott. Az inkubátorban hagyott csecsemők szüleit nem keresik meg. (Ellentétben azokkal a szülőkkel, akik például a kórház folyosóján vagy mosdójában hagyják az újszülöttet, ami szintén bűncselekménynek minősül.)

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag