Azbeszt: nyolc évünk van hátra

Az Európa Parlament határozatot fogadott el az azbeszt elleni küzdelemről. Magyarországon jelenleg nem vagyunk tisztában a veszélyeztetettségünkkel.

Magyarországon jelenleg nem rendelkezünk pontos adatokkal az azbeszt-szennyezettség mértékére vonatkozóan. Egy-egy, különösen szomorú következményekkel járó, a sajtóban nagy figyelmet elnyerő esettől (Lőrinci-Selyp) eltekintve, nem vagyunk tisztában veszélyeztetettségünkkel, sem munkavállalóként, sem magánszemélyként. Az Európa Parlament − számos civil szervezet kezdeményezésére − 2013 márciusában határozatot fogadott el az azbeszt elleni küzdelemről.
Az azbeszt okozta veszélyekkel, a probléma kezelése és a mentesítés fontosságával, gyakorlati megvalósításával, valamint az uniós stratégia külföldi és hazai alkalmazásával foglalkozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Munkavédelmi Továbbképző Központja, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-Egészségügyi Szövetség, valamint a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének közös szakmai rendezvénye.

Az azbeszt egyébként kiváló tulajdonságai és költséghatékony alkalmazhatósága miatt számos iparágban alapanyagként szerepelt (építőipar, járműgyártás, szigetelő anyagok, fékrendszerek, füstszűrők), a tűzvédelemben pedig előírásszerűen alkalmazták, ezért ez a veszélyes anyag ma még szinte bárhol fellelhető a környezetünkben. Az iparban és a középületekben főleg a 70-es évek után terjedt el a szórt azbeszt szigetelőanyagként történő alkalmazása. Lakossági felhasználását tekintve a panellakások a legveszélyeztetettebbek. Országos szinten a beépített mennyiség mintegy 400.000 - 450.000 m2-re becsülhető, ebből a lakóépületek mintegy 176.000 m2-t tesznek ki.

Az azbeszt okozta egészségkárosodás nem azonnali (a lappangási idő 10-40 év is lehet), mint más toxikus anyagok esetén, így egészségromboló hatásainak tudományos bizonyításához több évtized kellett. A kutatások arra mutattak rá, hogy az azbeszt belélegzése, sok egyéb tényező összhatásából adódóan, már kis mennyiségben és rövid kitettség esetén is rendkívül súlyos, többnyire gyógyíthatatlan betegségek kialakulásához vezet: azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma.

A WHO előrejelzései szerint az elkövetkező években növekedni fog az azbeszt okozta megbetegedések és elhalálozások száma. A WHO szerint világszerte 125 millióra tehető a munkahelyi azbesztártalomnak kitett dolgozók száma, e veszélyes anyag miatt pedig évente 20-30 ezren betegednek meg az Európai Unióban. Még rémisztőbb adat, hogy a kontinensünkön 2030-ig várhatóan több mint 300 ezren fognak meghalni azbeszt miatt kialakuló betegségben. Ez alól hazánk sem kivétel.


Elég belegondolni abba, hogy Magyarországon több 100 ezer négyzetméternyi szórt-azbeszt (az emberi egészségre legveszélyesebb azbeszt termék, a körülbelül 90 százalékban azbesztet tartalmazó, kevés cementtel gyengén kötött szórt azbeszt. Ez a termék hamar elöregszik és a lemálló azbesztszálak a legkisebb behatásra is (például: szélfuvallat) a levegőbe kerülnek.) felület van, melynek jelentős hányada lakótelepi vagy ipari környezetben található. Az azbeszt szigetelések állapota fokozatosan romlik, ezek sok helyen már 20-40 évesek. Ráadásul bontásuk gyakorta ellenőrizetlen, nem szakszerű.

Nem állunk jól az azbesztpala kérdésével sem: a becslések szerint Magyarországon összesen 100-200 millió négyzetméternyi tetőt fedtek be azbesztpalával. Ezek az időjárási tényezők és a légszennyező anyagok, például a kén-dioxid miatt korrodálódnak és kopnak. Méghozzá jelentősen: vizsgálatok szerint a felületi kopás miatt évente négyzetméterenként 3 gramm azbesztrost szabadul föl a palatetőkből. Ez Magyarországon összességében 300-600 tonnát jelent egy évben. Ennek körülbelül 20 százaléka a levegőbe kerül, a többit a csapadékvíz lemossa.

Az azbeszttel kapcsolatos indulatok egyre élesebbek. Ennek oka többek között az is, hogy a korábban azbesztártalomnak kitett dolgozók a 25-40 éves lappangási idő vége felé közelednek. Közülük egyre többen esnek kétségbe amiatt, hogy nincs szervezett szűrés az érintettek körében, a gyógyulásra kevés az esély vagy egyáltalán nincs, és nő a halálesetek száma.

Az azbesztpala is komoly veszélyt jelenthet

Az azbesztpala is komoly veszélyt jelenthet


2005. január 1-jével Magyarországon is hatályba lépett az 1998. évi rotterdami egyezmény, mellyel az azbeszt minden nemű felhasználását megtiltották. A fejlett országok szakmai szervezetei - reagálva a megbetegedések egyre növekvő számára - azt a célt tűzték maguk elé, hogy az Európai Unió tekintélyének felhasználásával nyomást gyakoroljanak az egyes tagállamok kormányaira, párbeszédet kezdeményezzenek szakmai szervezetekkel, munkáltatókkal, egészségügyi és megelőzésben szerepet játszó intézményekkel, és 2023-ig azbesztmentessé tegyék Európát.

E kampány fő célkitűzése nem kevesebb, mint Európa azbesztmentesítése 2023-ig. Ennek érdekében persze tenni kell hazánkban is: nélkülözhetetlen a nemzeti profil és stratégia megalkotása széles körű szakmai összefogással és költségvetési források biztosításával.

Szükség van a hazai szabályozás szigorítására, illetve az Európai Unió országaiban érvényes, biztonságosabb előírásokhoz való közelítésére is. Ez nagyon fontos, ugyanis a környezetet veszélyeztető vagy engedély nélküli mentesítést nem szabad eltűrni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag