A madárürülék alig ismert veszélye

HáziPatika

Még az eddig gondoltnál is nagyobb egészségügyi kockázatot jelenthet a madárürülék - állítják amerikai kutatók. Következtetésük alapja, hogy különböző, városi környezetben is előforduló madarak ürülékében olyan géneket mutattak ki nagy mennyiségben, amelyek antibiotikum-rezisztenssé tehetnek kórokozó baktériumokat.

Mit nevezünk antibiotikum-rezisztencia génnek?

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyekkel baktériumok ellen vehetjük fel a harcot - olvasható az amerikai járványügyi hivatal (CDC) honlapján. Egyes baktériumok ugyanakkor képesek olyan védekező stratégiát kialakítani, amely révén túlélhetik az antibiotikumok hatását. Ezt nevezzük antibiotikum-rezisztenciának. A baktériumok e képességüket a DNS-ükben kódolt instrukciók által nyerik el. A rezisztenciáért felelős gének gyakran a plazmidokon, apró DNS-darabokon belül találhatók, amelyek egyik kórokozóról a másikra hordozzák a genetikai instrukciókat. Ez azt jelenti, hogy bizonyos baktériumok meg tudják osztani a DNS-üket, ezáltal másokat is rezisztenssé tehetnek.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a madarak által hordozott antibiotikum-rezisztencia-gének (ARG-k) és rezisztens baktériumok az emberi szervezetbe is bejuthatnak, például úszás során, valamint közvetlen kontaktus útján magával az ürülékkel, szennyezett talajjal és a levegőbe kerülő ürülékrészecskék belélegzése által. Ugyancsak történtek már vizsgálatok a madárürülék elemzésére olyan ARG-források környezetében, mint a szennyvíztisztító telepek és a baromfifarmok vízelvezetői. Mint azonban azt a houstoni Rice Egyetem közleménye írja, az intézmény kutatói igyekeztek az eddigieknél mélyebbre ásni a témában, hogy pontosabb képet kapjanak a problémás gének előfordulásáról a vadon élő madarak ürülékében.

Akár az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez is hozzájárulhat a madarak ürüléke
Akár az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez is hozzájárulhat a madarak ürüléke. Fotó: Getty Images

A kutatócsapat varjak, kacsák és sirályok ürülékmintáit gyűjtötte össze Houston környékéről a téli és nyári hónapokban. Ezeket a mintákat aztán olyan baromfifarmokról gyűjtött mintákkal hasonlították össze, amelyekről ismert, hogy hasonló géneket tartalmaznak. Az így kapott adatokból kirajzolódott, hogy minden vizsgált madárfaj ürülékében megtalálhatók évszaktól függetlenül olyan ARG-k, amelyek a tetraciklin, a béta-laktám és a szulfonamid típusú antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát kódolják.

A városban és vadonban is vigyázni kell

A kutatókat is meglepte, hogy e gének szintje közel olyan magasnak bizonyult, mint a baromfigazdaságokból gyűjtött friss ürülékminták esetében, ahol a szárnyasoknak alkalomszerűen antibiotikumokat is adnak a táplálékkal. Ezen felül egy úgynevezett integront is kimutattak, amiről ismert, hogy elősegíti az antibiotikum-rezisztencia terjedését a baktériumok között. Mi több, ennek szintje közel ötször magasabb volt a vadon élő madaraknál, mint a farmon tartott állatok esetében. "Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a vadon élő madarak figyelmen kívül hagyott, de potenciálisan fontos gazdái az antimikrobiálisrezisztencia-géneknek. Emellett közvetlenül is szerepet játszhatnak a rezisztens fertőzések terjesztésében, habár ez kevésbé valószínű, mivel ritkán érintkeznek az emberrel" - mutatott rá Pedro Alvarez vegyész- és biomérnök, a tanulmány egyik szerzője.


A kutatók olyan opportunista baktériumokat is találtak a vizsgált madárürülék-mintákban, amelyek húgyúti fertőzéseket, szepszist vagy légzőszervi fertőzéseket okozhatnak. A téli mintákból kimutattak továbbá egy, az ételmérgezéssel összefüggő kórokozót is. "Tanulmányunk arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki kerülje a közvetlen kontaktust a madárürülékkel a városi közterületeken, különösen a fertőzések szempontjából kockázati csoportba tartozók. Emellett a rendszeres takarítás is segíthet csökkenteni a vonatkozó egészségügyi kockázatokat" - hangsúlyozta Pingfeng Yu, a kutatás vezetője.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag