A gyerekeket így viselte meg a járvány

HáziPatika

A szülők szerint jobban megviselte a gyerekeket a járvány, mint gondolnánk. A legrosszabbul a kamaszokat érintette.

A szülők fele szerint romlott gyermekének lelki egészsége a járvány alatt - derül ki az UNICEF Magyarország közleményéből. A 3-18 éves gyerekeket nevelő szülőkre reprezentatív felmérést a Publicus Intézet készítette idén májusban, egy ezerfős mintán. Arra keresték a választ, hogy milyen hatással volt a pandémia a gyerekek mentális egészségére, milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, az elszigeteltség, az intézmények bezárása, mennyire tudtak kapcsolatban maradni a kortársakkal, és miben változtak a mindennapjaik. 

A kamaszok sínylették meg leginkább

Ijesztően sok kamasz akart öngyilkos lenni

Többségükön a bezártság komoly nyomokat hagyott. A részletekért kattintson.

A szülők közül a legtöbben azt vették észre, hogy gyerekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb lett a szokásosnál, elvonult a világ elől, vagy szorongott a pandémia idején. Legrosszabbul a kamaszokat érintette a járványhelyzet: a 11-18 évesek szüleinek 55 százaléka tapasztalta valamilyen mértékben az alvászavar és a "befele fordulás" felbukkanását. ó

Ebben a korosztályban a szülők 26 százaléka szerint gyermekük figyelme könnyebben elterelődött, 25 százalék úgy tapasztalta, hogy a gyermek könnyen dühbe gurult, 23 százalék pedig a kamasz motiválatlanságára panaszkodott. A 7-11 éveseknél a szülők 54 százaléka tapasztalta negatív tünetek felbukkanását az otthon töltött idő alatt. A szülők harmada emelte ki, hogy a gyermek nyughatatlan, túlságosan mozgékony, de a korosztály tagjainak negyedénél is felütötte a fejét az alvászavar.  A 3-7 éves gyermeket nevelő szülők fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat.

Összességében a szülők mintegy fele tart attól, hogy a bezárások és a járványhelyzet miatt a gyermeke valamilyen tartós hátrányt szenvedett el: lassult az érzelmi és társas fejlődése, mozgásfejlődése, illetve lemaradt a tanulásban. Nagyjából minden ötödik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem aggódik a pandémia esetleges káros hatásai miatt.

gyerek, vírus, covid
Írd ide a képaláírást

Az egyszülős és a szegény gyerekeknek a legrosszabb

A kutatás eredményeiben markánsan kirajzolódott, hogy az egyszülős háztartásokat mennyivel nehezebben érintették a járvány mentális vonatkozásai: a szülők 77 százaléka legalább két negatív tünet megjelenését tapasztalta, míg a kétszülős háztartásoknál ez az arány 46 százalék volt. A tünetek közül az elkalandozó figyelem (77 százalék), a nyughatatlanság (69 százalék), a dühkitörések (61 százalék), a szorongás (31 százalék) jellemezte leginkább a 7-11 éveseket.

Az adatokból az egyértelműen látszik, hogy minél alacsonyabb jövedelemből él a család, annál jobban ki volt téve a gyerek a mentális kockázatoknak. A 11-18 éves korosztály esetében például az alacsony jövedelmű családokban jóval magasabb - 35 százalékos - arányban számoltak be a szülők arról, hogy kamasz gyermekük szorong - míg ez az arány a közepes vagy magasabb jövedelmű családok esetén 15 százalék. Hasonló különbség mutatkozott meg, amikor az elbizonytalanodásra, a barátkozásra, a lehangoltságra kérdeztek rá. A számok azt is megmutatták, hogy azon háztartások érezték leginkább nehéznek az otthon töltött hónapokat, ahol a havi jövedelem 150 ezer forint alatt marad. 


A többség nem kért segítséget

A felmérés arra is kereste a választ, hogy a szülők kaptak-e segítséget abban, hogy gyerekük jobban legyen. A 3-7 évesek szüleinek 64 százaléka, a 7-11 évesek szüleinek 71 százaléka, a 11-18 évesek 79 százaléka maradt segítség nélkül a járvány idején, igaz, döntő többségük nem is kért segítséget. Akik kaptak, azok jellemzően pszichológus, logopédus vagy a tanárok támogatását kérték.

Koronavírus: így táborozhatnak idén a gyerekek - részletek itt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag