A csendes gyilkos

Kiss Éva

Aranyos István családja új születésnapokat ünnepel: a volt olimpikonnak két unokáját és feleségét sikerült újraélesztenie a szén-monoxid-mérgezés után. De nem mindenkinek van ilyen szerencséje...

Adventi haláltusa

Karácsony előtt egy nappal történt, hogy két kisunokám nálunk vendégeskedett - idézte fel a válságos pillanatokat Aranyos István volt olimpikon, aki ezúttal minden eddigi sikerénél nagyobb sikerről számolt be: hogyan mentette meg két unokája és nagymamájuk életét. - Este a feleségem fürdetni vitte a két kisfiút, egyszerre ültek kádba, ahogy szoktak. Én az emeleti fürdőszobában voltam, amikor segélykiáltást hallottam. A feleségemnek csak arra volt ereje, hogy ajtót nyisson, és engem szólítson, aztán összeesett, a két gyerek pedig addigra eszméletlenül feküdt a kádban. Mindhárman szén-monoxid-mérgezést kaptak a gázbojler kéményéből visszaáramló égésterméktől. Kikaptam a gyerekeket, és az előszoba padlóján kezdtem újraéleszteni őket, ösztönösen azzal a technikával, amit egyszer edzőmtől, Szabó tanár úrtól láttam, amikor egy rosszul sikerült ugrás után eszméletlen gyereket magához térített.
Felváltva igyekeztem szájon át lélegeztetni őket, a haspréssel, a rekeszizom mozgatásával a kilégzésüket segíteni. Közben hívtam a mentőket, majd vissza a gyerekekhez, a feleségemhez, kétségbeesetten végeztem tovább a lélegeztetést, és igyekeztem nem engedni be a gondolataimba azt, hogy mi lesz, ha nem sikerül, ha hármas gyász lesz a családban a másnapi karácsony helyett... De sikerült! A mentők megérkeztek, a gyerekek és nagymamájuk kórházba került, és mindhárman maradandó károsodás nélkül úszták meg ezt a szörnyűséget. Hihetetlen érzés, hogy én, aki szintén csodának köszönhetem, hogy élek, én segíthettem, én adhattam meg nekik a továbbélés lehetőségét ­- számolt be az életmentésről a boldog nagypapa, akinek az utóbbi megjegyzése arra vonatkozott, hogy öt éve sikeres szívtranszplantáción esett át, azóta új szívvel él.

Csendes gyilkosnak is nevezik

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és körülbelül kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben, és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A szén-monoxid leggyakrabban akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (pl. földgáz, olaj, fa). A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő állapotáról, a kellő szellőztetésről és a légutánpótlásról.

Ilyen esetekben a szén-monoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakó- vagy más helyiségekben. Ha az egy lakásban (egy légtérben) tartózkodók közül többnek hasonló tünetei (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség) mutatkoznak, szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A levegő szén-monoxid-tartalmának egészségügyi határértéke 35 ppm (ppm = pars per million, azaz egymillió gázmolekulából legfeljebb 35 lehet szén-monoxid). A 200 egység szén-monoxid-tartalmú levegőn való tartózkodás 2-3 óra után enyhe fejfájást, szédülést okoz. Az ennél magasabb koncentráció következményei: 400 egységnél egy-két óra múlva erős fejfájás, három óra elteltével pedig életveszélyes állapot alakul ki. 800 egységnél 45 percen belül szédülés, émelygés, görcs, két órán belül ájulás, 9000 egységnél pedig egy-két percen belül halál következik be.

Az orvos szemével

A szén-monoxid-mérgezés áldozatát rosszullét fogja el, mozgásképtelenné válik, nem tud magán és családján segíteni, képtelen a helyiséget elhagyni. A magas szén-monoxid-koncentráció perceken belül halált okoz. Elsősorban a gyerekek vannak kitéve a veszélynek. A kialakuló tünetek szerint a mérgezésnek négy szakaszát különítjük el. Az első szakaszra a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság a jellemző. Fejfájás, hányinger, szédülés szintén gyakori jelenség. Jellegzetes tünet, hogy a bőr cseresznyepirosra elszíneződik. A második szakaszt először a végtagokon, majd testszerte kialakuló izomgörcsök, eszméletlenség jellemzi. Ritmuszavar is előfordulhat, a beteg gyakran hány, ami eszméletlenség esetén akár fulladást is okozhat. A harmadik szakaszban az izomzat ellazul, légzésbénulás alakul ki, ami a beteg halálához vezet. Ha ez nem következik be, akkor néhány nap elteltével, a késői szakban derül ki, hogy a beteg az oxigénhiány következtében nem szenvedett-e maradandó agyi károsodást, teljesen felépülhet-e.

Elsősegély

Gázmérgezés gyanúja esetén minden esetben indokolt mentőt hívni!

Szén-monoxid-, illetve szén-dioxid-mérgezés esetén az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata a mérgezett személyt mielőbb kiszabadítani a mérgezés helyszínéről, szabad levegőre vinni. Ha eszméletlen, a szájüregét kitisztítani, a légútjait járhatóvá tenni, lélegeztetést kezdeni. Gázmérgezés gyanúja esetén minden esetben indokolt mentőt hívni, mivel a száz százalékos oxigénnel történő lélegeztetést mindenképpen el kell kezdeni - akkor is, ha a beteg eszméletén van, nem számol be erős rosszullétről, panaszokról. A szén-monoxid-hemoglobin-szint felezési ideje a vérben ugyanis tiszta levegőn kb. öt óra, míg tiszta oxigén belélegeztetése mellett kb. 80 perc. A mérges gázzal telt helyiség továbbra is veszélyes, ezért ki kell nyitni az összes ablakot és ajtót, hogy a gáz kiszellőzhessen. Ki kell kapcsolni a tüzelőberendezést (gáz- vagy olajkészüléket, garázsban járó gépjárműmotort stb.), hogy a szén-monoxidnak ne legyen utánpótlása. Az épületet mielőbb el kell hagyni, és addig nem is szabad visszamenni, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye. Addig ne használják újra a fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

Veszélyek a lakásban

Az első téli befűtés előtt el kell végezni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását. Sokszor történt már füstmérgezés kéményhibából. A kémény felülvizsgálatát a kéményseprők végzik, ehhez lehetővé kell tenni, hogy bejussanak a padlástérbe. Azonban nagyon fontos tudnivaló, hogy nemcsak a hibás füstelvezető csövek okozhatnak bajt, hanem a túl tökéletesre sikerült szigetelés is! Ha a lakáson ajtó- vagy ablakcsere volt, és az új nyílászárók már légmentesen zárnak, problémát jelenthet a levegő-utánpótlás, ami tökéletlen égéshez, szén-monoxid-keletkezéshez és a kéményből égéstermék visszaáramláshoz vezethet. Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.

A páraelszívók divatját éljük, de ha ilyet szerelünk a gáztűzhely fölé, gondoskodni kell a működéséhez szükséges légcseréről is. Veszélyes szén-monoxid-forrás lehet a háztartásban az eldugult, kellő huzattal nem rendelkező kémény, a rosszul szellőző vagy nem rendeltetésszerűen működtetett fűtőberendezés, vízmelegítő, a sérült, nem szakszerűen beállított kazán, a rosszul működő gáztűzhely, a benzinüzemű motorok, gépek, széntüzelésű grillek, sütők használata zárt térben és a füstelvezetők rossz tömítése.

A riasztó nem luxus!

Létezik olyan otthoni és irodai használatra tervezett, elektrokémiai mérőszenzoros műszer, amely már alacsony szén-monoxid-koncentráció mellett is érzékeli a gáz jelenlétét, és hangosan riasztva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Ilyen készülékeket már néhány ezer forintért be lehet szerezni, mindenképpen érdemes ily módon is gondoskodni a biztonságról.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag