+11° - +28°
Nincs front

A nyaralását szervezi? Egy valamit lehet, hogy elfelejtett!

A szállásfoglalásra és a biztosításra ügyelünk, viszont az egészségmegőrzésre nem - így összegezhetnénk a KutatóCentrum online villámkutatásának eredményeit, amelyet a felnőtt lakosság körében végeztek az utazási szokásokkal kapcsolatban.

Március végén villámkutatást végeztek: a felnőtt internetezők utazási szokásait, a kedvenc úti célpontokat, országokat vizsgálták, másrészt arra kérdeztek rá, hogy az érintettek milyen előkészületeket tesznek nyaralás előtt. Úgy tűnik a többség márciusban már nekifogott a nyaralás megtervezésének: öt válaszadóból négy már eldöntötte, hogy megy-e idén nyaralni és konkrét elképzeléssel is rendelkezik leendő úti céljáról.
A válaszok alapján a legtöbben (46%) belföldi nyaralást is terveznek és a megkérdezettek körülbelül negyede (23%) várhatóan külföldre is utazik majd. Ugyanakkor minden negyedik válaszadó idén nem utazik el nyáron a jelenlegi tervei szerint. A kutatás szerint a külföldre utazók száma továbbra is csökken. Ha kizárólag a nyaralást tervezők táborát nézzük, akkor közülük 60% belföldön pihen majd, további egyötödük külföldre megy nyaralni, a maradék 20% pedig belföldi és külföldi kikapcsolódást is tervez.

A külföldi célpontok közül továbbra is sláger Horvátország, a külföldre utazók egynegyede a szomszédos tengerparton tölti majd szabadságát. A második és harmadik leggyakoribb külföldi nyaralási helyszínek szintén tengerparti mediterrán területek, Olaszország (16%) és Görögország (13%). A korábbi népszerű nyári helyszínnek számító Egyiptom és Tunézia már csak a válaszadók 4-4%-ának szerepel a tervei között, megelőzi őket Spanyolország (6%) és Törökország (5%) is, valamint Ausztria és Németország is felkúszott a népszerűségi lista középmezőnyébe.Felkészülés

Mivel az útitervekről határozott elképzelésekkel rendelkezik a magyarok többsége, így az sem meglepő, hogy már időben felkészülnek az utazásokra. Az utazást tervező válaszadók közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt, úti patikát is összeállít indulás előtt és minden ötödik megkérdezett előre vásárol térképet vagy útikönyvet.

Baleset- és poggyászbiztosítást háromszor annyi külföldre utazó válaszadó köt, mint a hazai nyaralásra készülők. Bár a védőoltást tervezők száma elenyésző, közöttük is a külföldre utazók vannak többen. Leginkább az Észak-Afrikába (Tunézia, Egyiptom) készülő megkérdezettek óvatosak, körükben kötnek a legtöbben biztosításokat, és az átlagnál többen gondoskodnak védőoltásokról is. Általában védőoltásokról csupán a megkérdezettek 2%-a gondoskodik, holott a magyarok 40%-a külföldre vagy külföldre is megy nyaralni, ahol előfordulhatnak súlyos fertőzések és betegségek is. A férfiak egyébként nagyobb arányban oltatják magukat (3%), mint a nők (1%), a legtöbben a 35-45 éves korosztályból kérnek védőoltást.A kutatásból kiderül, hogy a magyar utazók között továbbra is tartja magát az a tévhit, hogy a mediterrán tengerparti országokban nem találkozhatnak semmilyen betegséggel. A legnépszerűbb Horvátországban elsősorban a tengeri ételek jelenthetnek veszélyforrást, hiszen a Földközi tenger élőlényei nagy arányban hordozzák a hepatitis A vírust. A nyári kalandokat kedvelők pedig bárhol kapcsolatba kerülhetnek idegenekkel, így megnő a szexuális úton terjedő hepatitis B fertőződés veszélye. Azokban az országokban, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása - Görögország, Törökország, Egyiptom és Tunézia - jéggel, csapvízzel készült ételekkel és italokkal is megfertőződhet a felelőtlen utazó, hiszen a hepatitis A-nak ezek a legjellemzőbb forrásai. Az afrikai országokban akár még tífuszos megbetegedés is előfordulhat.

A leggyakoribb hepatitis A és B fertőzéseken kívül különböző hasmenéses és hányásos panaszok fordulhatnak elő, amelyeket szintén a nem megszokott higiénés viszonyok okoznak. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint (Epinfo 2011. 52. heti szám) mintegy 346 hepatitis megbetegedést regisztráltak tavaly, amelyeket főként az őszi hónapokban tapasztaltak. A nyári utazóknál ugyanis pont ebben az időszakban jelenik meg a betegség a több hetes lappangási időt követően. Az utazóknak a nyaralás előtt minimum hat héttel érdemes ellátogatni a regionális oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és részt venni egy utazási-egészségügyi tanácsadáson. Ezen a tanácsadáson az adott desztinációra vonatkozó részletes tájékoztatást adnak a szakemberek arról, hogy milyen védőoltást szükséges felvenni, kell-e a kisgyermekeknek külön valamilyen gyógyszerrel vagy vakcinával készülni, mire érdemes ügyelni az adott országban.

Egészségügyi ajánlások


  • Horvátország
  • A leggyakoribb utazási fertőzésnek számító hepatitis A és B ellen érdemes kombinált vakcinát felvenni minden nyaralónak, hogy biztonságban legyenek a nyaralás alatt is. Emellett érdemes az ország aktuális járványügyi helyzetéről tájékozódni! Például 2008-ban jelentős kanyarójárvány zajlott, így akkor nem ajánlották a kanyaró elleni védőoltásban nem részesült csecsemők beutazását az országba. Két évvel ezelőtt pedig jelentősen megnőtt a kullancs által terjesztett encephalitis megbetegedések száma is, így a nyári utazóknak ajánlották a fertőzés elleni védőoltást.

  • Olaszország
  • Az Olaszországba készülőknek szintén tanácsos felvenni az általánosan ajánlott hepatitis A é B elleni védőoltást. Ezen kívül a kanyaró elleni vakcina érvényességét is érdemes ellenőrizni, hiszen a félszigeten az elmúlt években több járvány is lezajlott. A védőoltásokat rovarvédő szerekkel érdemes kiegészíteni, hiszen a kullancsok és a meglepő módon az itt is jelen lévő, chikungunya lázat terjesztő moszkitók ellen ezek a leghatékonyabbak.

  • Görögország
  • A utazóknak szintén ajánlják a szokásos utazási védőoltások felvételét, így a hepatitis A é B elleni védőoltást. Ugyanakkor a térségben előfordulnak Európára nem jellemző megbetegedések, így például tavaly felbukkant a malária is. A szúnyogok és az encephalitist terjesztő kullancsok ellen rovarvédő készítményekkel lehet védekezni, amelyek különösen a nagyobb kirándulások alkalmával javasoltak. Ezen kívül az elővigyázatosság mindenhol fontos lehet, hiszen a legionárius betegség és a Nyugat-Nílusi vírus is előfordult már a görög szigeteken. Az aktuális járványügyi helyzetről a regionális oltóközpontokban kaphatnak felvilágosítást az utazók.
Ebből kiderült, hogy a vakációra készülők közül sokan önállóan, előre foglalnak szállást (54%), több, mint negyedük balesetbiztosítást is köt, viszont védőoltást csupán elenyésző hányaduk vesz fel.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag