Kérdések és válaszok

Párom (41 éves) alkoholproblémákkal küzd, ez persze megkeseríti az életünket, és jelenleg folyamatban van egy elvonó terápia. Én 35 éves egészséges, káros szenvedélyektől mentes nő vagyok. Van már gyermekünk, nekem is az első és neki is az első házasságából. Ő nagyon szeretne tőlem gyermeket, de én nem merem vállalni, pont az ital miatt. Nemcsak azért, mert egy pici gyermekkel sokkal nehezebb, ha esetleg az ital miatt felbomlik a család, hanem azért is, mert nagyon félek, hogy a gyermek nem egészségesen jönne világra. Sokat hallottam az anya terhesség alatti alkohol fogyasztásának következményeiről, de arról még nem, hogy mit okoz az apa éveken át tartó alkohol függése a magzatra nézve.

Szerencsére a férfi alkoholizmusa nem káros olyan értelemben, hogy veleszületett rendellenességet okozni nem tud. Meddőséget igen. A férfiaknál, a nőkkel ellentétben tehát valamiféle mindent vagy semmit törvénye érvényesül. Az apa meddő lehet, de ha nem lesz az, a baba egészségesen fog születni. Az alkoholizmus recesszíven öröklődhet (nem minden fajtája örökletes), így genetikailag nem vihető át. Annál inkább szociálisan, a rossz példa ragadós elven. Természetesen arra is gondolnia kell, hogy az apa elvesztése komoly szociális feszültségeket okozhat a családon belül, ennek felvállalása szintén komoly kockázat és felelősség.

Hogyan tudom kiszámítani a VO2 max. értékem, azaz a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét? Milyen adatok kellenek hozzá? Mi a képlete?

A VO2 pontos méréséhez a sportolót a maximális oxigén-felvételi állapotba kell juttatni. A tesztet legtöbbször sportorvosnál, futógépen, kerékpáron, a terhelést fokozatosan növelve hajtják végre, miközben műszerekkel figyelik a sportoló légzését, mérik a ki- és belégzett oxigén és szén-dioxid mennyiségét, illetve pulzusát. A VO2 max. a teszt alatt mért legnagyobb oxigén felvételi érték. Mértékegysége: ml/min/kg. Egyszerű mérés lehetséges cooper teszttel(nem pontos adat). VO2 = d12 -505 / 45, ahol d12 a lefutott távolság méterben. A VO2 max értéke kor, nem és edzettségfüggő. Egy átlagos fiatalember VO2 max-a 3.5 liter/perc és 45 ml/min/kg, míg nőknél ez az érték várhatóan 2.0 liter/perc és 38 ml/min/kg. Ezek az értékek edzéssel növelhetőek, de az életkorral csökkennek.

Egészséges embernek lehet-e őssejtbeültetést végezni, hogy egészségét megőrizze? Egy ilyen beavatkozás megvédhet a H1N1-től is?

Az őssejtbeültetés csak akkor jelent segítséget, ha a szervezetben valamilyen életfontosságú szövet megsérül, és a szervezet önállóan képtelen helyreállítani a sérülést. Egészséges szervezetű embernél az őssejtbeültetés értelmetlen. Ugyanígy nincs értelme az őssejtek vírusok elleni (pl.: H1N1) szerepéről beszélni: nem óvja meg a fertőzéstől.

Feleségem nyolchetes terhes, nemrég kapta meg a H1N1 elleni oltást. Mivel azóta orvosilag is igazolva lett a terhesség, aggódunk, egészséges lehet-e a magzat. Az oltás egyes ható-, illetve segédanyagai voltak-e korábban vizsgálva terheseken? Okozott-e valamelyik problémát a magzat, gyermek fejlődésében vagy egészségi állapotában, ha a terhesség első harmadában kapta az anya az oltást?

Az influenza oltóanyag előállítása 1961 óta változatlan technológiával folyik. Tehát már sok ezer terhes kapott influenza elleni oltást terhességre, de ennek eddig semmilyen mellékhatását, magzati ártalmát nem tapasztalták. A terhesekről szóló adatokat az Országos Epidemiológiai Központ Kóroki Monitorában gyűjtik 1974 óta, a magyar regiszter a világon a legfejlettebb és tagja egy 27 országot magába foglaló nemzetközi kooperációnak (ICBDMS), amelyben évente összesen 100 millió szülés adatait dolgozzák fel. Az ICBDMS állásfoglalása egyértelmű: az influenza oltóanyag magzatra ártalmatlan. Az esetleges influenzával járó magas láz viszont nagyon súlyos központi idegrendszeri rendellenességeket, akár nyitott gerincet is képes okozni. Az anya oltásának elmulasztása tehát nagyon veszélyes, az oltás biztosan nem az. Egyébként "direktben" terhes nőn nem próbálnak ki gyógyszert, ez nagyon etikátlan lenne. Teljesen biztos lehet afelől, hogy influenza elleni oltás még nem okozott magzati ártalmat, koraterhességi tartós magas láz viszont 14%-ban (!) okoz nyitott gerincet.

Nagymamámnál 3 éve vastagbél rákot diagnosztizáltak. Sugárkezelés és kemoterápia után sikeresen eltávolították a daganatokat, majd műtét után is kapott kemot. Ezalatt májára lett áttét, és idén már a tüdőben is találtak. Nagyon kétségbe vagyunk esve. Kemoból már nagyon sokat kapott, és azt már lehet, nem adnak neki. Az őssejt-kapszulát szeretné szedni, de nagyon ellentmondásos információkat olvastam erről. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy kis felvilágosítást kapni, mert természetesen mindent meg szeretnénk próbálni.

Az őssejt kezelés tudományos alapon nézve elméletileg ígéretes, gyakorlatilag még nem tartunk sehol. A jelenlegi tudásunk alapján még messze van a megoldás. A mostanában itt-ott, akár külföldön is bevetett praktikák gyakorlatilag nem eredményesek, bármennyire is ezzel reklámozzák, többnyire szélhámosságról van szó. Sajnos az ilyen kiterjedt áttétes betegséget megállítani nem lehet, legfeljebb a folyamatot lehet lassítani.

Rákos betegen tud-e segíteni az őssejt beültetés? Nem sajátja, mert neki nincs levéve saját! Másé jó lehet-e?

Igen, tud segíteni az őssejtbeültetés, de csak akkor használják, amikor a betegség kezelése már olyan fázisba került, hogy a szervezet saját őssejtraktárai -ezek a csontvelőben találhatók-, már nem képesek normálisan ellátni a funkciójukat, vagyis az immunrendszer és a vérképző rendszer friss sejtekkel történő ellátását. Az őssejtek ugyanis nem a rákos sejteket győzik le, legalábbis nem közvetlenül, hanem az elpusztult, regenerációra képtelen saját őssejteket (csontvelő) újítják meg, így az immunrendszer megint képes lesz a funkcióját ellátni. Természetesen nem saját őssejt is használható, az ilyen eseteket nevezzük donortól származó vagy allogén őssejt beültetésnek. Nagyon fontos azonban, hogy a donor, és a beteg között HLA (más néven: szövetcsoport) azonosság, vagy jelentős egyezőség álljon fenn. Általában rokonok őssejtjeit lehet ilyenkor alkalmazni. Ha nincs közeli rokon, akkor donor bankokban kell megkeresni a legjobban egyezőt. Magyarországon rendszeresen végeznek allogén őssejt beültetést a következő helyeken: Budapest, Szent László Kórház, Miskolci Megyei Kórház, Debreceni Klinika, Szegedi Klinika, Pécsi Orvostudományi Egyetem.

Lehetséges-e egy barna és egy zöldesbarna vagy két barna szemszínű szülőtől véglegesen kék szemű gyermek születése?

Igen, lehet. A szemszínt alapvetően a melanint kódoló gén határozza meg. Mivel az evolúciós értelemben eredetinek számító barna szemszínt kódoló génváltozat dominánsan öröklődik, kék szem csak azoknál alakulhat ki, akik az adott génszakaszból két módosult változattal rendelkeznek. Barna szemű lehet az egyén akkor is, ha egyik génje barnát kódol, a másik pedig kéket. Ezt hívják heterozigótának. Ha két ilyen egyén találkozik, akkor születhet kék szemű utód.

Lehet-e kék szemű gyermeke két barna szemű vagy egy barna és egy zöldesbarna szemszínű szülőnek?

Igen, lehet. Az emberi génkészletben minden gén 2x szerepel. Homozigóta az, akinek egyféle génből mind a két darab ugyanolyan típusú. Tehát mondjuk szemszínt tekintve: barna-barna, vagy kék-kék. Mivel a barna szín dominál (ez az ún. vad allél), ha valakinek a génkészletében barna-kék genetikai program szerepel, a barna gén el fogja nyomni a kéket, és az ember barna szeművé fejlődik. Ebből következően két barna-kék genetikai programmal rendelkező, barna szemű embernek lehet kék-kék, barna-kék, vagy akár barna-barna genetikai anyagot hordozó gyereke, mert a fogantatáskor a genetikai anyag szabadon cserélődik rendeződik. És aki a kék-kék mintázatot kapja a szüleitől, az kék szeművé fog válni.

35 éves pedagógus vagyok, stresszes vezetői munkakörben. Kellemetlen tüneteim alakultak ki: erőteljes fokhagymaszagot érzek hüvelytájon, partneremet kimondottan zavarja, és én nem tudom, mitévő legyek.

A hasonló panaszok mindig levegőtől elzártan élő, ún. anaerob baktériumok által okozott fertőzésre utalnak. Ezek leggyakrabban a Garderella vaginalis és anaerobok szimbiózisából keletkeznek. Az ún. nem specifikus vaginózis veszélyes lehet, a személyes kellemetlenségektől a meddőségen át akár újszülöttkori halálig is vezethetnek (ha gyermeket szeretne szülni). Kezelése megoldott, de összetett, a célja, speciális előkezelés után a hüvelyt védő tejsavbacilus flóra helyreállítása. A férjét is kezelni kell! Ez nem neki betegség, szüzeknél, apácáknál is előfordul.

Béta-karotin kapszulát szeretnék szedni, azonban a dobozán feltüntették, hogy dohányzóknak nem ajánlott. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy növelheti a tüdőrák kockázatát. Szedjem vagy tényleg nem ajánlatos?

Néhány tanulmány szerint a béta-karotint dohányzó embereknek adva valóban megnőhet a tüdőrák kockázata. A dohányzás ugyanis a béta-karotint gyakran káros vegyületekké alakítva több bajt okozhat, mint amennyi előnyt egy rendszeres karotin beviteltől remélünk. A legfontosabb az lenne, hogy amennyiben dohányzik, ezt mindenképpen hagyja el.

Cikkek