+7° - +22°
Kettős front

Volt-e Jézusnak szakálla?

Szent Domitilla ősi katakombái több mint 17 kilométer hosszan nyújtóznak Róma alatt. Az alagutak labirintusa számos síremléknek is helyet ad. Nemrégiben lézertechnikával tárták fel az egyik temetkezési kamrát.

A gyász feldolgozása minden társadalomban fontos tényezője a társadalom életének. Ebbe engednek betekintést a temetkezési helyek. Többek között a Szent Domitilla katakombák Rómában. Az ott lévő sírkamarákat már 400 évvel ezelőtt meglelte egy Antonio Bosio nevű felfedező. De sem ő, sem az utókor nem találta különösebben izgalmasnak a helyet, mert a falakra cementálódott évezredes por elfedte a lényeget. Most lézeres tisztítást alkalmazva a kutatók a katakombában két helyen is lefejtették a szennyeződést a falakról, és részletesen kidolgozott freskókat fedeztek fel. Az egyik egy gabonafelvásárló temetkezési kamrájában volt, a másik pedig az "introductio" helyén, ahol a halottat "bemutatták" Krisztusnak. Barbara Mazzei, a pápai archeológiai bizottság régésze elmondta a LiveScience tudományos portálnak, hogy a freskókat május végén tisztították meg. "Csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak a temetkezési kamarát" - közölte Mazzei, aki szerint a katakombák körülbelül 1600 évesek, és a legrégebbi keresztény temetők közé tartoznak.

Szent Domitilla katakomba fresk
A Krisztust ábrázoló freskó a Szent Domitilla katakombákban - Fotó: Pontificia Commissione di Archeologia Sacra

Az egyik 1600 éves freskó egy gabonafelvásárló életét mutatja be, mint kiderült a tisztítás után. Korábban is ismerték a régészek ezt a személyt, de pékként hivatkoztak rá. A festmény lézeres tisztítása lehetővé tette a részletek kiderítését, amelyek nem csak az ott nyugvó személyről, hanem a régi Róma gabonatermeléséről is részletes információkkal szolgálnak. "A gabonafelvásárló gazdagon díszített tunikát viselt, és egy nagy modius mögött helyezkedik el, amely a gabona mérésére és szállítására szolgáló tartály" - mondta Mazzei.


A sírkamra közelében lévő falak részletesen bemutatják egy római Annona, a gabona felvásárlását és forgalmazását intéző iroda tevékenységét. "A gabonafelvásárló valószínűleg olyan fontos személy lehetett, akinek komoly befolyása lehetett az Annona működésére, és aki nagyon büszke a munkájára és a megszerzett társadalmi státusára" - vélekedett a régész.

 "A gabonafelvásárló sírjához közel, de a katakomba egy másik részében felfedett freskón egy bukolikus jelenet került napvilágra egy pásztorral, és egy másik jelenet Krisztussal a trónon az apostolok két csoportja között. A többi jelenet az Ó- és az Újszövetségből származik" - mondta Mazzei.

Bár a halál az élet természetes velejárója, szeretteinek elvesztése mindenkire nagy lelki terhet ró. Meddig tart egészséges módon a gyász, és mikor van szükség segítségre? Részletek!

A Krisztust ábrázoló freskón a megváltó trónon ül, jobb karját két elhunyt fölé emelve, és ott vannak a védőszentek is, valamint az apostolok hercegei, Péter és Pál, akik bebocsátják a halottakat a mennyei királyságba. Ez a téma meglehetősen ritka a katakombák festményeinek repertoárjában - mondta Mazzei, aki elmondta, hogy a munkát tovább fogják folytatni a katakombában, mert még sok festmény vár megtisztításra.

A most feltárt, Krisztust ábrázoló kép újabb adalékokkal szolgál ahhoz, hogy milyen lehetett, vagy legalább is milyennek képzelték halála után több mint 400 évvel a megváltót. Nos, borotvált arcú rómainak. Valószínűleg ha maguk közül valóként ábrázolták, akkor ez segített a vele, illetve a túlvilági élettel való azonosulásban, és a halálfélelem, illetve a gyász feldolgozásában.

Forrás: LiveScience

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag