+7° - +22°
Kettős front

Új típusú antibiotikumon dolgoznak

Az antibiotikumrezisztencia már most évente mintegy 700 ezer ember halálát követeli, a probléma pedig csak súlyosbodik. Az ellenálló kórokozókat minél előbb meg kell fékezni, ehhez azonban egészségügyi innovációkra van szükség. Ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekben nyújt segítéget az Európai Unió azzal, hogy részt vesz a kutatók munkájának finanszírozásában.

Az Európai Unió célja, hogy Európa állampolgárai egészségesek és produktívak legyenek, ezzel párhuzamosan, pontosabban ebből kifolyólag pedig csökkenjenek az országok közegészségügyi rendszereinek terhei. Ennek érdekében az unió olyan modern és úttörő projekteket karol fel, amelyek eredményeiből majd minden uniós polgár profitálhat. Az EU által támogatott innovatív egészségügyi projektek célja a többi között, hogy fenntarthatóbbá és eredményesebbé tegyék az egészségügyi rendszereket, megoldást találjanak a krónikus betegségek gyógyítására, vagy éppen gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék az orvosi diagnosztikát. A következőkben három ilyen, az Európai Unió által támogatott egészségügyi projektet mutatunk be.

Az úgynevezett európai beruházási tervet az Európai Bizottság 2015-ben indította útjára azzal a céllal, hogy legalább 315 milliárd euró állami és magánberuházást mozgósítsanak a rákövetkező három évben. A Juncker-tervnek is nevezett projekt lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítsék elő, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne. A beruházási terv a kulcsfontosságú iparágakra összpontosít: ezek közé tartozik a szállítás, az energia- és a digitális infrastruktúra, a képzés és az oktatás, az egészségügy, a kutatás és fejlesztés, az információs és kommunikációs technológia és innováció, a megújuló energia és a hatékony erőforrás-felhasználás terjesztése, valamint a környezetvédelmi, városi és társadalmi projektek. Az eredetileg három évre tervezett beruházásösztönző intézkedéscsomagot idén meghosszabbították 2020-ig, az alap teljes beruházási célkitűzését pedig 500 milliárd euróra növelték.

Health-i-care - Hollandia

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ma az egyik legégetőbb globális egészségügyi problémát az antibiotikumrezisztencia jelenti. Azon kívül, hogy egyre nehezebben kezelhetőek a fertőzések, az antibiotikumrezisztenica miatt a betegek hosszabb kórházi ellátásra is szorulnak, ami egyrészt a kórházi kiadások emelkedésével másrészt pedig gyakoribb halálozással jár. Ráadásul, mivel a baktériumok és velük együtt a fertőzések nem igen tartják tiszteletben az országhatárokat, erre a globális egészségügyi kérdésre a kutatók szerint nemzetközi együttműködéssel kellene válaszokat adni.

Egy új típusú antibiotikum kifejlesztésn dolgoznak
Új típusú antibiotikum kifejlesztésén dolgoznak
Forrás: Health-i-care

Ez a sürgető feladat sarkallta arra Prof. Dr. Alex W. Friedrichet, a Groningen Egyetemi Kórház munkatársát, hogy elindítsa a Health-i-care nevű német-holland együttműködéssel megvalósuló projektet 2016 novemberében. A két ország közös egészségügyi projektjének keretében olyan innovatív technológiák kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel meg tudják védeni az embereket a fertőzésektől, és megakadályozhatják, hogy az antibiotikumokra rezisztens baktériumok országokon át "utazzanak". A Health-i-care sürgető és valós problémákra próbál megoldást találni, aktuális projektjei között szerepel például egy új típusú antibiotikum kifejlesztése, illetve egy láthatatlan antibakteriális "védőkesztyű" létrehozása, amely biztosítani tudja az abszolút kézhigiéniát - de például olyan technológián is dolgoznak, amely segítségével ki tudnák vonni a rezisztens mikroorganizmusokat a szennyvízből.

A konzorcium létrejöttét az Európai Unió tette lehetővé, ugyanis 7,2 millió eurós költségvetésük 50 százalékát az európai beruházási tervből finanszírozzák.

Flen Pharma - Belgium

A gyógyszerészként dolgozó Philippe Sollie néhány évvel ezelőtt baráti grillezésen vett részt, ahol sajnálatos módon a forró olaj megégette a barátja kétéves kislányát. A gyereket azonnal kórházba vitték, ám az égési sérüléseire kapott krém allergiás reakciókat váltott ki. A kislány kezelésének kálváriája indította el Philippe Sollie-t az úton, amely nyolc évvel később a Flen Pharma megalapításához vezetett. Sollie szeretett volna segíteni a kislányon és más hasonlóan járt betegeken is, ezért kutatásba kezdett, és sikerült kifejlesztenie egy innovatív sebkezelési technológiát. Az általa kikísérletezett termék nemcsak tisztítja, védi és gyógyítja a sebet, de felgyorsítja a hegszövet regenerálódását is.

Philippe Sollie és munkatársai
Philippe Sollie és munkatársai
Forrás: Flen Pharma

A Flamigél elnevezésű krém működési mechanizmusa 10 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, mostanra viszont évente nagyjából 400 ezer ember biztonságos gyógyulását garantálja

A cég sikere jó példája annak, miként tudja az uniós finanszírozás támogatni és felgyorsítani az egészségügyi innovációk létrejöttét. Az európai beruházási terv tette ugyanis lehetővé, hogy Philippe Sollie kutatásait egy kibővített, modern laboratóriumban és immár munkatársakkal együtt végezze. A Flen Pharma ma már 78 alkalmazottal összesen öt országban (Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában) van jelen és folytat további kutatásokat.

PEP-Therapy - Franciaország

A PEP-Therapy alapítója, a spanyol származású Angelita Rebollo rendkívül életvidám asszony, aki e-mailjeit mindig az alábbi bölcsességgel zárja le: "Mikor az élet citromot ad, szerezz mellé tequilát és sót!". Angelita ezen kívül kiváló tudós is, aki tehetségét arra használja, hogy gyógymódot találjon a rákos megbetegedésekre.

A PEP-Therapy céljait ismerteti a cég egyik munkatársa
A PEP-Therapy céljait ismerteti a cég egyik munkatársa
Forrás: PEP-Therapy

Tizenhét évvel ezelőtt Madridban kezdett el kutatni, de már a párizsi Université Pierre et Marie Curie laboratóriumában fejlesztette ki az innovatív eljárást , amellyel sikerült blokkolnia az egészséges sejteket rákos sejtekké alakító fehérjemechanizmust. Ha Rebollo felfedezése ténylegesen a rákterápia részévé válik majd, akkor számos daganattípus kezelésében áttörést jelenhet: például a petefészekrák vagy azemlőrákma még gyakran kezelhetetlen és rendkívül agresszív formái esetében. Amíg ugyanis a kemoterápia az egészséges sejteket is pusztítja, ezzel pedig számos mellékhatást okoz, addig Angelita Rebollo célzott terápiája csak a rákos sejteket támadja.


A PEP-Therapy egyébként az asszony által vizsgált molekulák, peptidek után kapta a nevét, ezek az anyagok ugyanis a terápia főszereplői - segítségükkel remélhetőleg nemsokára emberek millióin tudnak majd segíteni. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően az Université Pierre et Marie Curie laboratóriumaiban jelenleg is folynak a kutatások, következő céljuk pedig, hogy öt éven belül gyógymódot fejlesszenek ki az uvealis melanomával szemben, amely a szem leggyakoribb daganatos megbetegedése.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag